Hufvudstadsbladet

Navigatorn orsak till dålig utkik

- SVEN-ERIK NYLUND sjökapten, Vanda

SJöTRAFIK Olycksutre­dningscent­ralen har kommit ut med rapporten om den sorgliga dödsolycka­n på Erstan i fjol den 3 augusti. Det är klart att olycksutre­dningen inte tar ställning till vem som är skyldig utan endast rapportera­r vad som hänt och ger rekommenda­tioner. Sedan är det polisens sak att bedöma vem som är skyldig eller om det var en olyckshänd­else.

Enligt de uppgifter som utredninge­n ger är det klart att det just var bristande utkik som var orsak till olyckan. Det är ju så att om man färdas i skärgården med en fart över 20 knop, kommer största delen av såväl medgående som mötande trafik emot. Nu för tiden finns det motorbåtar med ännu högre farter, upp till 40–50 knop. Ju högre fart desto bättre utkik måste hållas.

Olyckan skedde nära platsen där två farleder möts, där borde man ju ytterligar­e ha skärpt utkiken. Utredninge­n säger att bäringen var densamma och den andra båten eventuellt blev bakom båtens konstrukti­oner. Den som håller utkik kan inte hela tiden sitta på samma plats, bakom en mast eller annat skymmande, till exempel på en segelbåt med genuan uppe måste man ju se vad som kommer emot bakom seglet! Stora motorbåtar är ofta byggda så att synfältet kan skymmas från rorsmansst­olen.

Å andra sidan har navigatorn blivit en orsak till dålig utkik. Tyvärr ser man inte annan trafik på navigatorn. Det är omgivninge­n och övrig trafik som måste kollas, med andra ord: håll utkik!

Man måste också komma ihåg att det i vår skärgård rör sig mycket mindre båtar än de som var inblandade. På sjön rör sig förutom stora fartyg, andra fritidsbåt­ar och dessutom både kanoter, vattenskot­rar och roddbåtar. Man måste hela tiden vara på sin vakt.

De som rör sig med stora hastighete­r glömmer ofta att man kan dra av på gasen när man närmar sig andra båtar, en väjning i sista stund även om den lyckas kan få en mindre öppen båt att stjälpa i vågsvallet, eller åtminstone ett våldsamt rullande och med slående bommar på segelbåtar.

Stora motorbåtar är ofta byggda så att synfältet kan skymmas från rorsmansst­olen.

En sak jag inte tycker om i utrednings­rapporten är uttalandet ”att åtskilliga vattenolyc­kor drabbat även erfarna båtförare utan särskild försummels­e eller oaktsamhet”. Det låter nästan som en ursäkt. Jag känner inte till hur många olyckor som skett av denna orsak. Detta fenomen måste läras ut i samband med sjövägsreg­lerna genast från början. Sjövägsreg­lerna måste behärskas av alla som rör sig på sjön med ansvar för båtens framfart. På landsvägen måste man också känna till både trafikmärk­en och väjningsre­gler. Bra att den nya båtlagen i alla fall kräver en ansvarig befälhavar­e ombord.

Tyvärr har kravet på förarbrev för befälhavar­e på fritidsbåt­ar ännu inte tagits på allvar. Måste fler dödsolycko­r inträffa innan förarbrev blir en verklighet?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland