Hufvudstadsbladet

Regeringen är ingen busschauff­ör

- GEO STENIUS Emsalö

CORONAKRIS­EN Det är intressant att vetenskaps­redaktören Marcus Rosenlund (HBL Debatt 22.4) vill bedöma regeringen­s hantering av coronakris­en utan att presentera ett enda vetenskapl­igt argument, varken för eller emot. I stället jämför han regeringen med en busschauff­ör som under bråkdelen av en sekund tvingas fatta beslut om vem han skall köra på.

Regeringen har inte ställts inför någon som helst situation som skulle ha krävt blixtbeslu­t. Den har haft tillgång till all tänkbar vetenskapl­ig, medicinsk, ekonomisk och social kompetens med mera för att kunna bedöma vad som borde göras. Att rädda liv genast i stället för senare är naturligtv­is ett nedärvt moraliskt credo i våra samhällen, men betyder inte att det alltid är klokt i det stora hela.

Vi vet inte hur epidemin kommer att utveckla sig. Framståend­e epidemiolo­ger både i Sverige och i Finland anser att epidemin hur som helst fortgår tills en tillräckli­g flockimmun­itet har uppnåtts. När det sker vet vi inte. Kanske om ett år.

Regeringen är säkert medveten om alternativ­en. De beslut regeringen fattar tål att diskuteras och analyseras. Rosenlund väljer en mer gråtmild infallsvin­kel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland