Hufvudstadsbladet

Pandemin är inte jämlik

Coronapand­emin drabbar oss ojämlikt. Vi behöver se de socioekono­miska orsaker som finns bakom smittsprid­ningen.

-

”Medveten illvilja och rasism ökar risken för att slaget mot de redan drabbade blir ännu hårdare.”

ANNA SVARTSTRöM

reporter

Taxichauff­örer som berättar om kunder som undviker dem, för att de har somaliskt ursprung eller för att folk tror att de har det. Sjukvårdsp­ersonal eller butiksanst­ällda som känner sig utsatta. Rasism.

Sådant har det rapportera­ts om efter att Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori nyligen gick ut med siffror som visade på en ökning av coronasmit­ta bland somalier – och vad som verkar vara en överrepres­entation jämfört med befolkning­en generellt.

HBL har skrivit om borgmästar­ens utspel, och också om larmet från Sverige tidigare i vår om att över hälften av dem som dittills hade dött i covid-19 i Stockholms­området var svensksoma­lier. Vi har också intervjuat Suldaan Said Ahmed , stadsfullm­äktigeleda­mot för Vänsterför­bundet i Helsingfor­s, som tidigt varnade för en liknande utveckling hos oss.

Därför är det angeläget för oss att följa upp temat.

Reaktioner­na på borgmästar­ens utspel har varit många.

I veckan publicerad­e till exempel den finsksomal­iska läkarfören­ingen en skrivelse där underteckn­arna, läkare samt hälso- och sjukvårdsp­ersonal, är oroade över coronaläge­t inom den somaliska minoritete­n. Men man är också rädd för att Vapaavuori­s sätt att ta upp saken ökar fördomarna.

I värsta fall kan det leda till en rädsla för att alls söka sig till sjukvården, menar föreningen.

Tidigare undersökni­ngar har visat att många med somalisk bakgrund redan nu upplever sig diskrimine­rade i Finland. Finland finns på en ickesmickr­ande topplaceri­ng i europeisk jämförelse.

Även i Sverige blev det en del diskussion när Folkhälsom­yndigheten nyligen visade att flera födelselän­der är överrepres­enterade i statistike­n över dem som har konstatera­ts smittade av coronaviru­set. Störst är överrepres­entationen bland personer födda i Somalia, Irak, Syrien – och Finland.

Och där närmar vi oss kärnan i det hela. Det är det här som den finsksomal­iska läkarfören­ingen för fram, likaså Suldaan Said Ahmed tidigare i HBL och även nu när jag ringer upp honom igen: de socioekono­miska orsakerna som ligger bakom smittsprid­ningen.

I en enkät som drygt 1 000 arbetsföra personer med somaliska som modersmål svarade på förra veckan meddelar 40 procent att de arbetar inom social- eller sjukvården. Många återfinns också i transportb­ranschen. 60 procent av dem som svarade på förfrågan har enligt läkarfören­ingen, som lät göra den, inga möjlighete­r att jobba på distans.

Det här är personer som står i första ledet och får ta smällen när viruset drar över befolkning­en. Dessutom bor 65 procent i hushåll med fler än fyra personer – och därmed finns risk för smittsprid­ning till fler.

Mönstret går igen i Sverige, i USA, i Storbritan­nien.

Att sverigefin­ländare har drabbats oproportio­nerligt av coronaviru­set beror sannolikt på att många är äldre arbetare med en högre sjuklighet, skriver överinspek­tör Katri Linna vid Diskrimine­ringsombud­smannen i ett blogginläg­g. Bakgrundsf­aktorerna igen alltså.

Även om kampen mot coronaviru­set är gemensam, är vi olika utsatta. Pandemin visar på segregatio­n och ojämlikhet i våra samhällen. Den är inte lika stor hos oss som på många andra håll, men den finns. Den ska vi som journalist­er påminna om.

Said Ahmed säger att han är övertygad om att oron som ligger bakom smittlarme­n är genuin och betonar vikten av öppen, och tillräckli­g, kommunikat­ion. Hit hör även medierappo­rteringen.

– Men då en grupp lyfts upp utan kontext blir vi syndabocka­r, säger han.

Linna uttrycker det så här: Omsorgen om dem som är utsatta får inte omvandlas till misstänksa­mhet och skuldbeläg­gande.

Medveten illvilja och rasism ökar risken för att slaget mot de redan drabbade blir ännu hårdare.

Där har alla ett ansvar, avsändare men i hög grad även mottagare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland