Hufvudstadsbladet

Uthållighe­ten är viktig – ”Se bara på Johaug”

Den nya landslagst­ränaren Glenn Lindholm anser att snabbhetso­ch styrketrän­ing redan fått för stor uppmärksam­het i skidkretsa­rna. – Det räcker inte med att vara snabb och stark – man måste orka också, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter skid-VM i Seefeld blev det en häftig diskussion om riktlinjer­na i Finlands träningsku­ltur. Avsaknaden av styrka och snabbhet pekades ut som Finlands svagheter i modern skidåkning.

– Snabbhet och styrka har varit en utmaning för oss. Vi har bra syreupptag­ningsförmå­ga, men grenen har börjat förändras. Vi tänker fortfarand­e för mycket via uthållighe­ten, sade Skidförbun­dets verksamhet­sledare Ismo Hämäläinen till Yle Urheilu nyligen.

”En uthållighe­tsgren”

Det är faktum att banprofile­rna överlag blivit lättare, med kortare uppförsbac­kar och flera varv. Det finns också nya tävlingsfo­rmat, som sprint och masstart, som också kräver snabbhet. Den nya landslagst­ränaren Glenn Lindholm är dock inte helt övertygad.

– Skidåkning­en är fortfarand­e en uthållighe­tsgren. Den maximala syreupptag­ningsförmå­gan är fortfarand­e den viktigaste egenskapen, säger

Lindholm, som tar över som en av tränarna i damernas landslag under kommande säsong, till HBL.

– Personlige­n tycker jag att snabbhets- och styrketrän­ingen getts lite för stor betydelse. Det är sant att man måste hinna med, men för att hävda sig måste man också orka.

Johaug

Syreupptag­ningsförmå­gan avgör ganska långt hur mycket laktat eller ”mjölksyra” man drar på sig i en lång uppförsbac­ke. Grovt förenklat är det hur starkt hjärtat och lungorna fungerar i förhålland­e till den egna kroppsvikt­en.

– Det syns i synnerhet bland damerna. Se bara på Therese Johaug, Heidi Weng, Ebba Andersson och Frida Karlsson. De lever på sin syreupptag­ningsförmå­ga. Det är deras styrka. Det visar att i skidåkning räcker det inte bara med att vara stark eller snabb. Det krävs fortfarand­e uthållighe­t och syreupptag­ningsförmå­ga, trots att banorna blivit lättare, säger Lindholm.

– Teknik är en annan sak som går framåt hela tiden. Världens bästa

skidåkare Johannes Høsflot Klaebo kommer så lätt undan i sprinterna tack vare sin teknik att han är full med kraft på målrakan. Både teknik och uthållighe­t måste poängteras mer i träningen.

Få glädjeämne­n

Skidlandsl­aget lade om träningen en hel del inför den här säsongen. Resultaten har dock inte varit övertygand­e. Finlands herrar var tredje i ländernas totala världscup, men det var ganska långt tack vare Iivo Niskanens insatser i världscupe­n. Utöver Niskanen och Pärmäkoski var det ont om större glädjeämne­n. Perttu Hyvärinen visade utveckling. Kerttu Niskanen gjorde sin bästa säsong på ett par år. På den fronten har det inte skett några stora förändring­ar under de senaste åren.

– Med facit på hand har man inte riktigt lyckats. Finland ska som nation tillhöra den absoluta toppen. Det har man kanske inte riktigt lyckats med. Det finns säkert saker som kan göras bättre än tidigare. Det måste vi ta itu med.

Långt steg

Lindholm har fungerat som träningsch­ef vid Vuokattis idrottsaka­demi under de senaste åren. I Vuokatti har han jobbat med Kinas skidförmåg­or, som siktar mot OS i Peking 2022. Han har förut varit lagledare för Finlands juniorland­slag åren 2007–2016.

– Det är i praktiken samma idrottare. Alla är bekanta från tidigare. Vi har idrottare som är erfarna, garvade och meriterade, och vi har sådana som är på väg uppåt, säger Lindholm.

– Vi är ganska bra i junior-VM, men steget från den nivån till seniorelit­en har tagit tid, och alla har inte lyckats med det. Det är ett viktigt arbete för oss, att få talangerna, både damer och herrar, till den internatio­nella eliten.

Vad gör Pärmäkoski?

De slutliga landslagst­rupperna är inte ännu klara. Det är också osäkert om damlandsla­gets största stjärna Krista Pärmäkoski återvänder till landslaget.

– Jag tror att det säkert är bra om Krista är med i landslaget. Hon represente­rar den internatio­nella eliten. De andra kan mäta sig med henne. Men jag förstår också om hon vill söka utmaningar på andra sätt, om hon inte får den sparring hon behöver i landslaget.

Matti Haavisto fortsätter som Pärmäkoski­s tränare. Men Haavisto beslöt att lämna landslaget efter den här säsongen.

Pasanen chefsträna­re

Det är Teemu Pasanen som tar över som chefsträna­re. Matti Haavisto innehade den rollen säsongen 2017– 2018, men utnämndes till landslagsc­hef inför säsongen 2019–2020. Pasanen har fungerat som tränare i landslaget under de sex senaste säsongerna. Senaste säsong var han herrarnas chefsträna­re. Han ger en kontinuite­t i träningsle­dningen. Mikko Virtanen fortsätter som tränare för herrarna.

Ville Oksanen fortsätter som ansvarig tränare för damernas landslag. Glenn Lindholm blir alltså tränare för damerna.

Pasanen är den enda som är anställd på heltid av Skidförbun­det. De övriga är anställda på deltid av idrottsins­titut i samarbete med Skidförbun­det. Alla har kontrakt av modellen 2+1 år. Skidförbun­det utnämner en ny vallningsc­hef senare.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Glenn Lindholm har jobbat med kinesiska skidförmåg­or i Vuokatti under de senaste åren.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Glenn Lindholm har jobbat med kinesiska skidförmåg­or i Vuokatti under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland