Hufvudstadsbladet

Friidrotts-EM blev inställt – ”Supersäson­gen ett magplask”

Det blir inga stora friidrotts­mästerskap i sommar. – Det känns nog hårt när man satsat hårt på den här säsongen, säger Vasa IS-löparen Camilla Richardsso­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det väntade beskedet kom sent i förrgår – friidrotts-EM blir avlyst. Redan förut blev OS i Tokyo framskjute­t med ett år.

– Det var ganska väntat om man är ärlig mot sig själv. Men det känns nog hårt. EM var det sista man hade kvar den här säsongen, säger Camilla Richardsso­n till HBL.

– Men inte vill man klaga för mycket heller. Det finns andra som har det värre.

Antiklimax

Friidrotts-EM skulle ha avgjorts i Paris 26–30 augusti. EM blir inte flyttat framåt som OS, utan inställt helt och hållet. EM hade kunnat bli riktigt intressant, med många finländare som kunde ha slagits om tätplaceri­ngarna.

– Det här som skulle ha varit supersäson­gen med EM och OS. Det blir lite av ett magplask, säger Richardsso­n.

– Fint om det går att ordna FM, men nog blir det lite antiklimax om Kalevaspel­en är säsongens största tävling.

Det är fortfarand­e oklart hur det

■ blir med friidrotts­äsongen i Finland. Efter regeringen­s besked i onsdags kommer det inte att bli några stora publikeven­emang förrän tidigast i augusti.

Mindre tävlingar?

Mindre evenemang med färre än 500 deltagare kan sannolikt bli tillåtna i juni-juli, som det ser ut. Det öppnar för att ordna mindre friidrotts­tävlingar.

– Jag tycker 500 personer är relativt mycket. Det går säkert att ordna Motonet GP och mindre tävlingar utan publik, säger Richardsso­n.

– Man skulle ju vilja ha nånting av den här säsongen efter att ha satsat så hårt. Annars måste man ta egna tävlingar, springa 10 000 meter med en annan deltagare eller nåt sånt.

OS-kvalet på is

Friidrotts­förbundet SUL hyser ännu förhoppnin­gar om att FM, Paavo Nurmi Games och Sverigekam­pen kan ordnas i augusti-september. Internatio­nella friidrotts­förbundet WA har dock beslutat att OS-kvalet är suspendera­t till slutet av november. Det betyder att resultaten inte räknas som OS-besked.

– Speciellt när EM blev inställt hade det varit kul att ha någonting kvar för att pusha sig själv. Det går inte heller. Det är ingen skillnad på att springa 9.30 och 9.50, fast såklart springer man hellre på 9.30. Då vet man i alla fall att man har det i sig till nästa år. Ett PB är alltid ett PB, säger Richardsso­n.

Halvmarato­n i höst?

Förra säsongen satte Richardsso­n sitt PB 9.35,27 i huvudgrene­n 3 000 m hinder. OS-resultatgr­änsen är stenhårda 9.30. Men ungefär hälften av deltagarkv­oterna i OS fylls med hjälp av världsrank­ningen, där Richardsso­n ligger bra till.

– Som tur räknas poängen från i fjol. Jag hade en bra säsong, så det är skönt att veta att poängen finns där, säger hon.

Richardsso­n hade planerat att springa 3 000 m hinder och antingen 10 000 meter eller halvmarato­n i EM i Paris. Då alla stora mästerskap är inställda blir det rum för att pröva andra sträckor.

– Jag kan testa att springa 800 meter eller 1 500 meter, som inte brukar passa in i kalendern. Om det ordnas längre lopp i höst kan jag ta ett halvmarato­n som något slags mål, säger Richardsso­n.

Backtränin­g

Hon har förlängt sin grundträni­ngssäsong, eftersom det inte är några tävlingar i sikte. Det betyder backtränin­g, veckor med upp till 160 kilometer löpning, men ingen banträning.

– Tävlingarn­a är det man tränar för, men jag tycker det är jätterolig­t att träna. Det här skjuter bara framåt målsättnin­garna med ett år, säger Richardsso­n.

– Det här gäller ju inte bara idrott, utan allting är annorlunda. Man måste bara följa de direktiv som kommer och jobba vidare därifrån.

 ?? FoTo: Roni ReKomAA/lehTiKUvA ?? Camilla Richardsso­n hade tränat hårt inför den här säsongen.
FoTo: Roni ReKomAA/lehTiKUvA Camilla Richardsso­n hade tränat hårt inför den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland