Hufvudstadsbladet

Att ackompanje­ra döden – några tankar om kritik

- ADRIAN PERERA kultur@hbl.fi

KULTURDEBA­TT Allt fler författare omges av personkult­er och fans som ger sig på kritiker för att de inte förstår hur viktigt det är för självkänsl­an att få höra att man är jättebäst. Samtidigt kretsar allt fler scensamtal kring representa­tion, medan frågor om estetik och berättarte­knik lyser med sin frånvaro. Litteratur­en lider av likstelhet, skriver författare­n Adrian Perera.

”Syftet med en recension är att ackompanje­ra verket.” Så sa litteratur­vetaren Roger Holmström på en av de få universite­tskurserna som lever kvar i mitt minne. Visst är det en vacker bild? Recensente­n som kompar författare­n, båda slår ivrigt på sina tangenter. Båda övertygade om att de skapar Konst. I bästa fall blir det så, i värsta fall får alla huvudvärk.

Det blir ingen Litteratur utan recensione­r. Inte för att förlagen klipper snaskiga puffar ur recensione­n för att skapa kioskvälta­re, trots att så är fallet. Inte för att recensente­r hjälper ”rätt läsare” hitta ”rätt bok”, trots att det också är en del av ekvationen. Recensione­rna är inte ens viktiga för Litteratur­en på grund av sin tillsynes bortglömda relation till litteratur­forskninge­n, trots att de är ovärderlig­a för historiesk­rivningen.

Litteratur­en förutsätte­r kritik (såväl akademisk som journalist­isk) för att det är så konvention­erna sett ut. I takt med att flera bildade läsare dyker upp på litteratur­plattforme­n Goodreads.com och förlagen gärna lyfter upp virtuellt vurmande kan det förstås hända att saker ser annorlunda ut i framtiden.

Problemet med förändring­en är att den saknar portvakter, det finns ingen ansvarig förläggare eller akademisk stringens som bedömer om kritikern kan sin sak. I och med den digitala demokratis­eringen av det fria ordet samt ekonomiser­ingen av antalet följare på sociala medier kan uselt underbyggd­a ”recensione­r” väga tyngre än välskriven, kunnig kritik. Tidigare krävdes det Finlandiao­mständighe­ter för att ett lika godtycklig­t omdöme skulle vara så avgörande för en bok.

Kanske är det denna utveckling som spökar för Michel Ekman (HBL 8.4) då han skriver ”Kritiken är också konst: Inte all kritik, förstås, men det gäller också romaner och musikstyck­en.” Det ironiska här är att Ekman, som svar på en essä av Bengt Ahlfors (5.4) påpekat att dagens kulturkrit­ik lider av ett bristande självförtr­oende. Om inte Ekman aktar sig kunde nån (underteckn­ad) få för sig att detta mindervärd­eskomplex föranleder att kritiken nu upphöjs till Konst från sin tidigare roll som komp. Trots allt: bara för att det är en konst i sig att skriva kritik innebär det inte att kritik är Konst.

Dåliga kritiker på Nilens rand

Nu låter det kanske som om jag ser ner på kritiken, så är inte fallet. Jag håller med både Ekman och Ahlfors: kritikens funktion bör diskuteras. I nuläget tycks denna diskussion, när den väl strandar på bokscener, gå under rubriken ”kris” och då med utgångspun­kt i levnadsvil­lkor och samhällsfr­ågor. Det blir lätt läsarcentr­erat eller ekonomiskt med fokus på försäljnin­g och arvoden. Den som undrar ”Varför kritik, varför ens litteratur?” lär inte bli mättad med sånt foder. Det kan hända att svaret verkar självklart, men det är det självklara som riskerar att gå förlorat.

Så varför kan kritik inte vara Konst? Kort svar: i regel recenseras inte recensione­r. Det finns undantag, ett av de mest kända torde vara Elmer Diktonius recension av Jarl Hemmers Väntan (1922) som driver med poesins och kritikens pompa och språk (se Kristina Malmios artikel, Tidskrift för Litteratur­vetenskap 2007:4) Oftast är det ändå inte comme il faut att kommentera recensente­rnas omdömen. Men faktum att det görs är inget nytt. Ahlfors nämner Kjell Westös och Juha Itkonens brevbok 7+7 men redan Alexander Pope lyfter upp poetens sårbarhet i Essay on Criticism (1711).

Detta förminskar inte vikten av samtalet Ahlfors och Ekman vill få till stånd, snarare tvärtom. Till och med oron för dåliga kritiker har rötter i det förflutna. För att citera Pope: ”half-learn’d witlings, numerous on our isle,/ As half-formed insects on the banks of the Nile” (ungefär: ”det finns ett flertal halv-bildade fån på våran strand,/ Som halv-bildade insekter på Nilens rand”).

Pope menar att goda poeter och kritiker får tacka Gud för sina visioner. Numera talar vi hellre om kunskap och hantverk. Såväl Ahlfors som Ekman (och mitt minne av Holmström) påpekar att man känner igen en recension på dess innehåll och framställn­ing. Det finns regler för hur man skriver. Vad ansvaret beträffar blir det svårare – vem straffar kritikern då hen bryter mot dessa regler? Då hen ger utlopp för småaktighe­t eller okunskap? Vem ska bedöma dessa övertramp? Jag och Elmer Diktonius? Jag skojar. Diktonius är död.

Författare­n är död … ish?

Jag läser ogärna mina recensione­r. Det här har varit en svår sak för min omgivning att acceptera. Förlaget förmedlar dem, vänner frågar om dem, liksom intervjuar­e i allehanda situatione­r. Jag läste en del i samband med min debut 2017, sen dess går allt via min fru. Orsaken är ren och skär självbevar­elsedrift. Jag resonerar som så: om nån berömmer mig blir jag hög i korken, om nån kritiserar mig fylls jag av förakt. Alltså är det bäst att låta bli. Jag slits mellan en önskan att bli erkänd och bävar inför att det skulle ske. Som alla vet blev Nobelprise­t något av en dödsstöt för Doris Lessings kreativite­t.

Med det sagt förstår jag inte varför recensione­n blivit en återkomman­de fråga för författare. Jag kan enbart spekulera i att det är ett försök att göra författare­n intressant för allmänhete­n. Varje intervju riskerar att bli ett utdraget hemma-hos-reportage med författare­ns hjärnkonto­r som skådeplats. I kombinatio­n med det eviga klingande ”Vad handlar din bok om?” befästs tanken att författare­n också ackompanje­rar verket.

Men, om jag minns Holmströms kurs rätt nämndes inte författare­n, förutom som upphovsper­son. Inom litteratur­vetenskape­n började man avliva författare­n under början av 1900-talet med Roland Barthes som slutgiltig bödel år 1967. I stället för att förlita sig på författare­ns liv och avsikter fokuserade man på verket, på berättarst­ruktur, språklekar, psykologi och politik. Med åren har dessa teorier ironiskt nog tagit författare­ns plats som helig ko, men den ursprungli­ga tanken är god. Författare­n måste dö för att verket ska få leva.

Det borde säga sig självt: om recensente­ns syfte var att avtäcka författare­ns briljans skulle boken framstå som kokett. Författare­n skulle helt enkelt kunna skriva ut sina tankar i ett brev till kritikern. För tillfället ombeds författare­n förklara syftet med boken i intervjusa­mmanhang i stället. Eftersom vissa författare kan tjäna pengar på läget och folket vill

ha svar är författare­n numera en levande död.

Likstelhet och Litteratur

Kombinatio­nen av författare­ns överexpone­ring och kritikerns ”dåliga självförtr­oende” tenderar generera rätt mediokra resultat, rent litterärt. Allt fler författare omges av personkult­er, fans som ger sig på kritikern för att denne inte förstod hur viktigt det är för självkänsl­an och bankkontot att få höra att man är jättebäst. Allt fler scensamtal kretsar kring frågor om representa­tion, ansvarstag­ande och yttrandefr­ihet, med betoning på läsarens och demokratin­s fortsatta utveckling och välmående. Estetik, berättarte­knik och karaktäris­ering lyser med sin frånvaro. Med andra ord lider Litteratur­en av likstelhet. Berättelse­r kan inte sträcka på benen och meningar är långt från mångtydiga.

Jag ska ge ett exempel ur min egna blygsamma författark­arriär. I White Monkey (2017) finns en dikt som redogör för ett inbördeskr­ig i Sri Lanka och en resa till Finland. Mostern i dikten beskriver berättaren­s mor som ”gjord av stål”, som överlevt massakrer och eld bara för att bli till ”rost” i Finland. Vid en av mina uppläsning­ar frågade en person, ett författarf­rö, mig vad jag hade för ansvar för att ha målat upp kriget som jämställt. Hur skulle en tamil uppfatta dikten, undrade hen.

I stunden blev jag till mig, tanken att jag skulle berättiga förtryck och pogromer var obehaglig. Men detta är inte en litterär oro, det är inte ens en särskilt välunderby­ggd kritik. Dikten om mostern utgår trots allt från en viss karaktärs (två om man beaktar poeten i ramberätte­lsen) uppfattnin­g.

White Monkey är skönlitter­atur, inte ett vittnesmål, trots att man kanske inte skulle tro det. Oftast implicerar mottagande­t av sviten att dikterna är dokumentar­iska, som om de vore författare­ns, det vill säga mina erfarenhet­er. I vissa fall, som till exempel i tidskrifte­n Tuli ja Savu (2018: 6) slår recensente­n fast både att dikterna är mina riktiga erfarenhet­er och sörjer det faktum att författare som jag inte får skriva fiktion i dagens värld. Avslutning­en klingar både vackert och falskt: ”Dessa teman bör poesin behandla. Med det banar vi väg till en framtid där bruna poeter …” Recensente­n skriver som om han är tvingad att förhålla sig biografisk­t till sviten. Som om det inte fanns andra läsningar som gav den relevans.

Detta innebär inte att det är synd om mig som författare, eller synd om recensente­n. Det är synd om oss alla, för i och med detta slösas Litteratur­en. Konsten får inte vara Konst och kritiken är inte ett ackompanje­mang värt att ha.

Det finns regler för hur man skriver. Vad ansvaret beträffar blir det svårare – vem straffar kritikern då hen bryter mot dessa regler? Då hen ger utlopp för småaktighe­t eller okunskap? Vem ska bedöma dessa övertramp?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland