Hufvudstadsbladet

Gåvor kommer alltid med ett pris

-

Konstgåvor applåderas ofta i medier och av den allmänhet som intressera­r sig för saken. Många museer är uppbyggda kring en kärna av donationer. Deras egna inköp kan vara marginella i förhålland­e till de verk som donerats.

Just nu baseras flera utställnin­gar på våra stängda museer på konstgåvor – Kiasma, Amos Rex, Konsthalle­n och Åbo konstmuseu­m visar alla konstdonat­ioner (inte alltid till de egna verksamhet­erna, och i Amos Rex fall handlar det om Sigurd Frosterus långtidsde­position).

När jag under något år ansvarade för den offentliga konsten i Auckland, Nya Zeeland, hörde just gåvorna till mitt största huvudbry. Det kunde handla om miljonproj­ekt som var politiskt drivna, där jag med skräck insåg att givarna bortsåg från att de stora långsiktig­a kostnadern­a skulle hamna på vårt bord.

Det var också en stor och politiskt genomdrive­n konstgåva som avslutade min museikarri­är i Norge, vilket har gjort mig smärtsamt medveten om att varje gåva har en baksida: ett bekymmersl­öst ”ja” av din föregångar­e kan bli en brännhet potatis för dig.

Museet som jag chefade över hade magasinen fulla av gåvor. Där fanns någon Munch att glädjas över, ett par målningar av romantiker­n Peder Balke och en praktfull Harald Sohlberg som var nationella ikoner. Men där fanns också flera tusen grafiska blad – så många att personalre­surserna inte räckte för att katalogise­ra dem. En annan gåva kom med villkoret att permanent visas i en för ändamålet donerad byggnad. Filialen kostade lika mycket att driva som museets huvudbyggn­ad, men med avtagande publikt intresse. Den ännu levande konstnären såg till att hålla debattlåga­n brinnande vid minsta antydan till ändring i driften.

Men jag lärde mig något om gåvor. Det är ingen vits att ta emot konst till ett museum om du inte är säker på att verken också kommer att visas och efterfråga­s. De ska fylla ett behov, och de ska stå i relation till museets hela samling. Det ligger i museiverks­amhetens natur att samlingarn­a växer, och med stora gåvor uppstår tidigt brist på magasinsut­rymmen. Den dag samlingarn­a inte får plats i huset blir det en stor kostnad att förvara dem. Verken ska vårdas och förvaltas – ibland ska det till stora insatser i konserveri­ng för att hålla samlingen i skick.

När konstgåvor­na kommer i lastbilsla­ss finns det skäl för museiledni­ngarna att ta sig i akt. En stor gåva kan bli ett både kvalitativ­t och kvantitati­vt problem. Om gåvokontra­kten dessutom har förbehåll om hur och var verken ska visas, bör den röda varningsla­mpan blinka.

Gåvan måste alltså ha långsiktig relevans i samlingen. Det ska helst vara lika intressant att visa verken om femtio eller hundra år. Detta är naturligtv­is näst intill omöjligt att förutse, men det manar till en extrem omsorg om varje enskilt föremål som accepteras i samlingen.

Hur ser den ideala gåvan ut? Kiasma har ett bra exempel på sin stängda översta våning. Ed Atkins medieinsta­llation Safe Conduct (2016) – som jag personlige­n ogillar, men det är en annan sak – är ett stort verk som Kiasma önskat och fått i gåva genom en privatpers­on. Förmodlige­n skulle museet haft svårighete­r att förvärva verket på egen hand, och samtidigt speglar verket den profil som Kiasma haft under Leevi Haapalas ledning. Som kritiker behöver jag inte dela hans vision, men det är viktigt att museet kan förverklig­a den, bland annat genom generösa givares välvilja.

Det allra bästa är förstås att museet själv får förfoga över donationsm­edel. I Sverige har Malmö konstmuseu­m stora inköpsresu­rser tack vare omfattande donationer av inköpsmede­l. Med dessa har museet skapat en av Nordens viktigaste konstsamli­ngar. Av alla gåvor är för museernas del oftast pengar i handen den bästa.

”Det ligger i museiverks­amhetens natur att samlingarn­a växer, och med stora gåvor uppstår tidigt brist på magasinsut­rymmen. Den dag samlingarn­a inte får plats i huset blir det en stor kostnad att förvara dem.”

PONTUS KYANDER

Konstvetar­e

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland