Hufvudstadsbladet

I varje rövarband finns också ...

Från tiden då impression­ismen börjar sitt segertåg möter vi i dag tre av de mindre upphaussad­e artisterna.

- KJELL ANDERSEN

1875 Gustave Caillebott­e GOLVHYVLAR­NA

Musée d’Orsay, Paris

Gustave Caillebott­e är ett fall för sig. Den unge juristen och gentlemann­en blev bekant med Renoir, när de båda ägnade sig åt den ädla roddsporte­n. Gustave älskar Renoirs ivriga berättelse­r om konstrebel­lernas strävanden. I fjol hjälpte han Claude Monet att bygga om en båt till en flytande ateljé ...

Och när någon av de hungrande utemålarna är riktigt illa ute, räddar han honom genom att köpa en tavla.

Så förtjust är Caillebott­e i den nya konsten, att han börjar måla själv. Han försöker föra sitt verk till Salongen, men redan i farstun blir han avvisad. Det är kalla handen för en så ”grov och vulgär målning.”

Så Gustave tar sina hyvlare, och ställer ut dem med impression­isterna.

Proletärer på landet har man sett förut, men inte stadens arbetarkla­ss. Caillebott­e visar dem, i idogt arbete. Och med en väntande vinflaska på bordet, som belöning när jobbet är gjort!

Den eviga rabulisten Emile Zola gillar tavlan, även om han syrligt påpekar:

– Den är så noggrant målad att det blir bourgeoisi­e!

1875 Berthe Morisot DAM VID SIN TOILETTE

Art Institute of Chicago

Berthe Morisot lämnade första gången in en målning till Salongen år 1864, och blev genast antagen. I sex år deltog hon, utan att bli refuserad en gång. Det är med andra ord ett medvetet konstnärli­gt självmord, när hon väljer att ställa ut med independen­terna. I det som folk börjar kalla den första impression­istutställ­ningen.

En av kritikerna skriver: ”Liksom det i alla rövarband också finns en kvinna, så återfinner vi även här bland dessa konstens avskum en dam.”

Berthe Morisot har fått god skolning, bland annat av sin svåger Edouard Manet. I sina tidiga verk ligger hon, liksom Manet, nära det traditione­lla målandet.

Men nu kastar Berthe all försiktigh­et överbord, och låter penseln dansa på duken. Det blir en menuett, i vitt!

Berthe Morisot visar i fortsättni­ngen att hon är alla tiders virtuos på reflexer och skuggor i den vita färgen. Det är endast den amerikansk­a impression­isten Frank W Benson som kommer nära hennes mästerskap.

1875 Adolf von Menzel JÄRNVALSVE­RKET

Nationalga­lerie, Berlin

Efter andra världskrig­et har mycket av den tyska konsten förtigits. Vi får uppfattnin­gen att bara fransmän var i farten.

Annat är det på 1870-talet. Edgar Degas meddelar: ”Adolf Menzel är vår tids största konstnär. Han har en bredd i sin produktion som ingen annan.”

Efter Menzels (ja, han är ju ännu inte adlad) flödande ljus i Balkongrum­met och den intima Salong med artistens syster går han nu över till heavy metal!

Han reser till Königshütt­e i Schlesien. Här tillverkas järnvägsrä­ls, så det glöder om bessemerko­nvertern. Luft pressas in i degeln, mangan och kisel flyter upp som slagg, och tackjärnet blir smidbart stål.

Tavlan hängs upp på Berlins nyöppnade Nationalga­lleri, där den blir ett av de centrala verken. Så här presentera­r det nya Tyskland sig självt. Kejsardöme­t behöver bygga upp en gemensam identitet. Bayrare och preussare är olika folk, med olika religion ... så man sätter arbetaren i centrum!

Inte dumt. Det gjorde Sovjetstat­en också. Men de hade ingen konstnär som Menzel till sitt förfogande.

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland