Hufvudstadsbladet

Bäckström – lite mindre svinaktig

Tränar du uthållighe­t eller försöker du bygga upp muskler och bli starkare? Svaret på den frågan avgör vad du ska duka upp på matbordet.

- TT-HBL

Kjell Bergqvist axlar titelrolle­n när Leif GW Perssons romanfigur Evert Bäckström väcks till liv i tv-format igen. – Han är en fantastisk­t bra kriminalar­e, men också otrevlig, säger Kjell Bergqvist om sin rollfigur.

Det har åter blivit dags för Leif GW Perssons fiktive kriminalko­mmissarie Evert Bäckström att lösa fall i tv-format.

Den här gången i en tv-serie i sex delar som utgår från romanen Kan man dö två gånger och som fått namnet Bäckström.

– Det är i grunden en kriminalse­rie som ska vara spännande, men tack vare Bäckström kommer det att bjudas på ett och annat skratt också. Han är otrevlig, men vi har tonat ner svinet i honom lite, säger Kjell Bergqvist.

Böckerna om Bäckström, en fördomsful­l kriminalko­mmissarie som Leif GW Persson själv har beskrivit som en ”ganska gräslig människa”, har filmatiser­ats förr. I Sverige hade Claes Malmberg rollen som Bäckström, och i USA hade Rainn Wilson huvudrolle­n. Den amerikansk­a versionen floppade rejält och lades ned efter en säsong.

De tidigare försöken att göra böckerna till tv har i viss mån kritiserat­s av GW själv. Men det är inget som oroar Kjell Bergqvist.

– Jag träffade Leif innan vi drog i gång det här, och han har sagt att han är väldigt nöjd med valet av mig. Och det får man se som ett rätt gott betyg, för han kan vara ganska krass. Gjort är gjort och jag känner inga jättebekym­mer inför hur min Bäckström tas emot, säger Kjell Bergqvist.

Serien har spelats in i Sverige och i Thailand, dit Kjell Bergqvist styr kosan under vinterhalv­året sedan några år tillbaka.

Efter en lång och framgångsr­ik karriär har Kjell Bergqvist blivit selektiv i sina yrkesval.

– Jag jobbar inte ihjäl mig längre, och har långa och fina perioder tillsamman­s med min familj. Sen har jag ju haft lite krämpor och värk de senaste åren. Det är delvis därför jag är i Thailand om vintrarna, då allt känns lindrigare i värmen.

Bäckström startar i MTV3 lördagen den 25.4 kl. 22.35 och kan också ses i C More och TV4.

Jag brukar träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för det är då jag hinner få in det i mitt schema. Vad och när ska jag helst äta i samband med morgon- eller kvällsträn­ing för att få bäst effekt? Ibland springer jag en runda, ibland går jag på gymmet.

Det här är en bra fråga och ett intressant område. Svaret på frågan beror faktiskt på typen av träning och vad syftet med träningen är.

Vi börjar med löpträning­en. Om du ger dig ut på en helt vanlig lugn distansrun­da, det vill säga inte hårda intervalle­r eller en riktigt lång träningsru­nda, så behöver du inte nödvändigt­vis fylla på med extra energi efter träningen.

Däremot, om du springer tidigt på morgonen, kan det vara fiffigt att äta frukosten efter passet eftersom man lätt kan få håll (= styng eller stickninga­r) om man springer direkt efter att man har ätit.

Om du har lågt blodsocker kan du med fördel äta en (halv) banan eller dricka lite juice just innan du ger dig ut, så har du lite snabba kolhydrate­r att använda dig av i början av rundan.

Vänta efter middagen

Om du springer på kvällen ska du se till att du har ätit bra och regelbunde­t under dagen så att du faktiskt har tillräckli­gt med energi kvar till löprundan.

Du kan med fördel vänta någon timme eller mer efter middagen innan du ger dig ut, så får magen i lugn och ro ta hand om måltiden innan du börjar skumpa runt i löpspåret. Om det har gått mer än tre timmar efter den senaste måltiden fyller du på med lite snabba kolhydrate­r, som en frukt, innan du springer.

Proteiner vid styrketrän­ing

Styrketrän­ing är lite annorlunda. Om du tränar med vikter för att uppnå ett visst resultat – att bli starkare, att komma i bättre form eller att bygga muskler – så behöver du äta därefter.

Om du tränar styrka tidigt på morgonen så är det en god idé att äta något som innehåller både proteiner och snabba kolhydrate­r före, exempelvis en skiva ljust bröd med ägg, kvarg eller grynost med banan eller kanske allra enklast: juice och ägg. Kolhydrate­rna är viktigast så att du har energi i musklerna för att orka lyfta vikterna. Om du kan träna efter din vanliga frukost är det förstås det enklaste.

Om du styrketrän­ar på kvällen kan du låta det gå lite tid efter middagen innan du ger dig på vikterna. Det är sällan man får håll när man tränar ett klassiskt styrkepass, men det är inte så behagligt att träna direkt efter en stadig måltid.

Efter styrkepass­et är det däremot viktigt att du fyller på depåerna – proteiner så att musklerna kan fortsätta sin uppbyggnad och kolhydrate­r som ger energi till återhämtni­ngen. Efter passet är proteinern­a viktigare än kolhydrate­rna.

Hellre vanlig mat än proteinpul­ver

Många som tränar sent på kvällen väljer att blanda en proteinsha­ke, gärna med banan i – det är lättsmält och stör inte nattsömnen.

Vanligt proteinpul­ver består av vassleprot­ein, smakämnen och oftast sötningsme­del och det är helt ok att ta då och då, men byt inte ut vanliga måltider mot proteinpul­ver. Om man vill äta riktig mat i stället så är återigen kvarg och frukt en enkel och bra lösning, eller ägg och bröd men välj då rågbröd till kvällen, det höjer inte blodsockre­t lika mycket som ljust bröd. Du vill ju kunna sova gott.

❞ Om du springer på kvällen ska du se till att du har ätit bra och regelbunde­t under dagen så att du faktiskt har tillräckli­gt med energi kvar till löprundan.

 ?? FOTO: JONATH MATHEW ?? Kjell Bergqvist som kriminalko­mmissarie Bäckström, i tv-serien med samma namn.
FOTO: JONATH MATHEW Kjell Bergqvist som kriminalko­mmissarie Bäckström, i tv-serien med samma namn.
 ?? FOTO: MOTION ARRAY ?? Proteiner och kolhydrate­r är viktiga att tanka om man håller på med styrketrän­ing.
■
FOTO: MOTION ARRAY Proteiner och kolhydrate­r är viktiga att tanka om man håller på med styrketrän­ing. ■
 ?? KARI
FOTO: TIMO ?? Anna Markelin svarar på läsarnas
■ frågor en gång i månaden.
KARI FOTO: TIMO Anna Markelin svarar på läsarnas ■ frågor en gång i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland