Hufvudstadsbladet

Tove bjuder på trygghet

- LISELOTT SUNDBÄCK Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Ingenting är mer bestående, lugnare och tryggare i dessa dagar än att höra Tove Jansson läsa ur sina böcker på Yle Arenan. I denna coronastor­m och dimma, i en oklarhet och ständig väntan på sommaren, öppningen, räddningen, så är det lugnande att läsa om Snusmumrik­en som varje år på senhösten går in i skogen.

I boken Sent i november är det ingen farlig skog utan en vänlig skog, som gömde honom i en mild och utsökt ensamhet, skriver Tove. Han som hela sommaren varit omgiven av glada intensiva människor får nu dra sig tillbaka i sin egenvalda ensamhet och i sitt lugn. Denna känsla och behovet av ensamhet är bekant från intensiva coronakara­ntändagar som innehåller mycket gemensam tid med barnen och roliga, unika stunder, men som för att ses genom den vackra och värdefulla linsen behöver balanseras upp med promenader i skogen, just i en mild och utsökt ensamhet.

Vi låser in oss med vardagen i våra hem och vrår och gör våra rutiner. I dagar som dessa kan kombinatio­nen mat, barn och jobb vara krävande. Men i kaoset finns också tröst och en vetskap om att sommaren och våren kommer, och med dem värmen och allt växande. Småningom, i takt med solen, börjar vi också öppna luckorna till våren. Det älskvärda småslarv som brukar omge ett sommarhus, krattan och hinken och hatten som väntar där på nästa morgon och gör att huset blir öppet och bebott, skriver Tove. Just så känns livet nu, alla saker är lite halvgjorda – gården, gräset, grödorna. Men samtidigt är huset öppet och bebott, hemtrevlig­t och halvfärdig­t.

Mest tycker jag om Trollvinte­r där Tove läser om Tooticki som säger att allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig. Men enkelt, klart och oöverskådl­igt, därför är det bara att acceptera osäkerhete­n. Att acceptera osäkerhete­n och det oöverskådl­iga i situatione­n är svårt och brutalt men Tove skriver om det så enkelt och tröstande. Vi får helt enkelt bara finna oss i situatione­n, i allt det osäkra, och det i sig får räcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland