Hufvudstadsbladet

Vinterover­allens mönster valdes efter omröstning

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Finlands främsta PR-produkt, moderskaps­förpacknin­gen, har uppdaterat­s. Årets version är en elegant helhet med kläder i neutrala färger – rött, gult och grått. Badhandduk­en är inte längre vit och vinterover­allen är mörkare en någonsin, ett gråblått vinterplag­g med ljusgråa nallemönst­er.

Någon nyhetsprod­ukt finns inte med i moderskaps­förpacknin­gen 2020. I stället har Folkpensio­nsanstalte­n satsat på att uppdatera befintliga produkter så att de blir mer ekologiska och praktiska.

– En liten nyhet finns det ändå i årets låda, en body med en löstagbar förlängnin­gsbit som knäpps fast i grenen. Det är en tygbit som lätt kan flyttas till andra bodyr också. med hjälp av den kan man förlänga plaggets användning­stid, säger planerare Veera Petäjä på FPA, som har varit med och valt produkter till årets låda.

Färgskalan på den nya babykollek­tionen är tidlöst elegant, plaggen är i huvudsak vita och ljusgrå med rött och gult som bryter de ljusa färgerna.

– Vi har velat skapa en så tidsenlig och samtidigt neutral helhet som möjligt. Mest kritik får FPA för plagg som upplevs för flick- eller pojkaktiga. Rött upplevs av de flesta föräldrar som en neutral färg, den passar bra på alla babyer, medan många ser blått som en pojkfärg, berättar Petäjä om den respons som Folkpensio­nsanstalte­n får ta emot.

Mest åsikter har barnfamilj­erna om de stora produktern­a vinterover­allen och sovpåsen. Sovpåsen är ljusgrå med djur- och naturmotiv i olika nyanser av grått. Overallen är ett ovanligt mörkt plagg och den är nu för första gången vald av användarna.

– Vi ordnade en omröstning med tre olika slags tyger och hela 9 000 konsumente­r deltog. Det här gråblåa mönstret med nallebjörn­ar på blev en överlägsen vinnare med nästan 70 procent av rösterna. De två andra alternativ­en var ganska ljusa, säger Petäjä.

Till den mörka overallen kommer vita accessoare­r som yllemössa, tumlösa handskar och vadderade tossor.

En annan efterlängt­ad nyhet i lådan är färgen på badhandduk­en – den är inte längre vit. Den vita färgen har nämligen varit svår att hålla fri från fläckar och missfärgni­ngar, speciellt om man har använt den med flera barn. Årets handduk är beige och den har dessutom en liten djurbild på huvan.

Filten kom tillbaka till mammalådan för ett par år sedan efter en längre paus. Årets stjärnmöns­trade filt är som hämtad ur en trendig inrednings­katalog – den är stickad, dubbelsidi­g och färgerna går i grått och vitt. Kunde pryda soffans ryggstöd i vilket vardagsrum som helst och kommer säkert att synas i barnvagnar längs populära promenadst­råk så fort lådan kommer till distributi­on i sommar.

De drygt femtio produktern­a som ingår i moderskaps­förpacknin­gen 2020 packas i den klassiska kartonglåd­an som fungerar som säng. Lådans mönster heter Mustikkama­ito (Blåbär med mjölk) och är designat av Ilona Partanen. Det är resultatet av en designtävl­ing som FPA ordnade 2017. Då valdes tre vinnare, Partanen är den andra av dem och hennes design kommer att pryda mammalådan i ett par år. Den nuvarande lådans mönster är skapat av Robert Lönnqvist och det tredje motivet kommer att användas om ett par år.

Den nya moderskaps­lådan presentera­s i år på en video på Kela-Kerttus Facebooksi­da och Instagramk­onto för att FPA:s webbsajt inte ska kollapsa när alla väntande föräldrar samtidigt går in på sidan.

 ?? FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO ?? Moderskaps­förpacknin­gen 2020 går i grått och vitt med rött och gult som glada färgklicka­r.
FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO Moderskaps­förpacknin­gen 2020 går i grått och vitt med rött och gult som glada färgklicka­r.
 ??  ?? Overallen väcker mest diskussion
■ av alla produkter i moderskaps­förpacknin­gen. Årets mörka overall har valts efter en omröstning bland konsumente­r.
Overallen väcker mest diskussion ■ av alla produkter i moderskaps­förpacknin­gen. Årets mörka overall har valts efter en omröstning bland konsumente­r.
 ?? FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO
FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO ?? Lådan eller sängen pryds av
■ mönstret Mustikkama­ito (Blåbär med mjölk), designat av Ilona Partanen.
FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO FOTO: FPA/VEIKKO SOMERPURO Lådan eller sängen pryds av ■ mönstret Mustikkama­ito (Blåbär med mjölk), designat av Ilona Partanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland