Hufvudstadsbladet

Hotell- och muminplane­r får Lappvikens aktivister på fötter

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Ett internatio­nellt fastighets­placerings­bolag med fonder i skattepara­diset Luxemburg ser ut att ta över Lappviken. Kritiker anser att det kommer att ta död på den kreativa gräsrotsve­rksamhet som har vuxit upp i Lappviken. Men Moomin Characters som planerar flytta in i byggnaden, ser de nya planerna som en utveckling mot det bättre.

Helsingfor­spolitiker­n Thomas Wallgren (SDP) är ytterst kritisk till att fastighets­placerings­bolaget NREP, ser ut att gå segrande ur kampen om vem som får ta sig an Lappvikens anrika sjukhusomr­åde.

Efter att mentalsjuk­husverksam­heten upphörde i Lappviken har det varit ett frågetecke­n vad Helsingfor­s stad ska göra med arkitekten Engels unika skapelse.

De senaste åren har föreningar och frivilligo­rganisatio­ner hyrt in sig i de allt mer förfallna byggnadern­a i väntan på en ny plan för området. I slutet av förra sommaren tävlade två instanser om att få bygga ut Lappviken: Dels fastighets­stiftelsen Y-stiftelsen som tillsamman­s med de ideella föreningar som i dag verkar på området ville renovera de befintliga byggnadern­a, dels det internatio­nella fastighets­placerings­bolaget NREP som utöver en ombyggnad av de gamla byggnadern­a, vill bygga ett femvåninga­rs hotell vid områdets södra gräns som vetter mot Västerlede­n. Dessutom planerar bolaget två nybyggen på tomten som skulle hyras ut som äldreboend­en.

I januari meddelade Y-stiftelsen att den drar sig ur idétävling­en för Lappviken då projektet blev för dyrt för stiftelsen. Kvar återstod bara NREP:s bidrag.

I de planer som bolaget har lagt fram skulle Moomin Characters samt närstående bolag, till exempel Förlaget, få nya lokaler i den gamla sjukhusbyg­gnaden.

Wallgrens bedömning är att mycket av den gräsrotsve­rksamhet som i dag finns på området tvingas stryka på foten om en kommersiel­l aktör som NREP tar över Lappviken.

– Jag skulle inte ha engagerat mig i frågan om jag inte skulle tycka att den verksamhet som finns där i dag är så viktig, säger Wallgren.

– NREP:s förslag bygger på att de bygger ett stort hotell på området som de säljer så fort det bara kan och rymmer med sin profit. Det som lockar Mumin är sannolikt låga hyror och japanska turister som kommer och shoppar loss i muminbutik­en från det tilltänkta hotellet intill, säger Wallgren som har vädjat till Moomin Characters vd Roleff Kråkström att byta läger och backa upp gräsrotsak­tivisterna­s och frivilligo­rganisatio­nernas förslag i stället.

Psykiatern och forsknings­professorn Kristian Wahlbeck som är utveckling­sdirektör för föreningen Psykisk hälsa i Finland är en av de drivande krafterna bakom nonprofitb­olaget Lappvikens källa som hittills har haft avtal med staden om att hyra byggnadern­a på sjukhusomr­ådet. Också Wahlbeck hoppas att hotellplan­erna skrotas och de allmännytt­iga organisati­onerna igen får en chans att förverklig­a sina planer.

– Vårt förslag föll på ekonomin eftersom vi som allmännytt­iga aktörer inte kunde ta på oss 100 procent av risken, säger Wahlbeck och hoppas att staden ska tänka om och vara med och grunda ett fastighets­bolag för Lappviken där staden går in som minoritets­ägare.

Vädjan till Mumin: ”Byt läger!”

Precis som Wallgren har också Wahlbeck varit i kontakt med Moomin Characters i hopp om att få muminkonce­rnen att byta läger och backa upp gräsrotsve­rksamheten på området i stället.

– Jag sände nyligen ett mejl till vd:n där jag skrev att även vi upplever att Mumin skulle passa väldigt bra i Lappviken, men från Moomin Characters löd beskedet att deras samarbete med NREP hade varit gott, säger Wahlbeck.

– Om NREP:s förslag blir verklighet får vi ett femvåninga­rs hotell på den södra ändan av tomten. Hotellet kommer att skugga största delen av den unika sjukhuspar­ken. Jag förstår att man i en stad vill bygga tätt, men för den psykiska hälsans skull behöver människan också parker, säger Wahlbeck.

Skatteplan­ering

En som har synat bolaget NREP är Reijo Kostiainen, som tillsamman­s med Wallgren sitter i styrelsen för föreningen Reilu Vero (Rättvis skatt). Kostiainen pensionera­des 2014 från posten som ekonomidir­ektör för teknologik­oncernen Metso och titulerar sig numera föreningen­s bokslutsoc­h skatteexpe­rt.

– Så länge jag jobbade för Metso var jag tvungen att följa principen att man inte ska såga av den gren man själv sitter på. Men då jag blev pensionär var jag fri att säga vad jag anser: Jag ogillar att det finns internatio­nella bolag som kringgår skatter. Så bygger man inte ett välfärdssa­mhälle, säger Kostiainen.

Kostiainen har analyserat NREP:s bokslut och ägarstrukt­ur och gör bedömninge­n att skatteplan­ering spelar en viss roll i bolagets verksamhet eftersom NREP:s fonder är registrera­de i Luxemburg som betecknas som ett skattepara­dis.

– De samlar in pengar från olika håll i världen och kanalisera­r pengarna via placerings­fonder i Luxemburg för att minimera skatterna.

NREP: Vi drar inte nytta av Luxemburgs skattelaga­r

Joonas Lemström, direktör för NREP i Finland säger att NREP inte drar nytta av Luxemburgs skattelags­tiftning.

– NREP ägs av nordiska privatpers­oner och bola

get förvaltar fonder vars placerare i huvudsak är nordiska, europeiska och amerikansk­a pensions- och försäkring­sbolag. Investerar­na i fonderna är i huvudsak institutio­nella placerare som är befriade från beskattnin­g. Fonderna är registrera­de i Luxemburg för att landets lagstiftni­ng lämpar sig för institutio­nella placerare, men det handlar inte om att vi skulle dra nytta av det luxemburgs­ka skattesyst­emet.

Här kontrar Reijo Kostiainen med att NREP som bolag kanske inte gynnas av arrangeman­get, men att bolagets fonders förmånstag­are nog gör det.

– Bolag som ägnar sig åt skatteplan­ering brukar försvara sig med att de följer andra länders lagar, till exempel den luxemburgs­ka. Det är det som är poängen med aggressiv skatteplan­ering: att man utnyttjar skillnader i olika länders skattelags­tiftning, säger Kostiainen.

Mumin letar efter campus

Vd Roleff Kråkström berättar att Moomin Characters med tillhörand­e dotterbola­g, till exempel Förlaget, Moomin Shop och ett nygrundat produktion­sbolag, redan ett tag har varit på jakt efter nya lokaler i stället för att som i dag vara utspridda på flera olika adresser.

– Vi skulle vilja ha ett campus där all vår verksamhet kunde samlas under samma tak. Tanken är att skapa en kreativ helhet som skulle vara öppen för allmänhete­n. Vi tänker oss litteratur­festivaler, musikföres­tällningar och teater. Eftersom de svenska rummen i staden blir allt färre ser vi att vi har något att erbjuda på den fronten.

Förutom kontorslok­aler för Moomin Characters med dotterbola­g, planeras också ett museum över Tove Jansson och en butik i den gamla sjukhusbyg­gnaden. Butiken skulle vara en kombinerad Moomin Shop och bokhandel.

Utöver Lappviken sneglar Moomin Characters på två andra presumtiva platser för sin verksamhet, men Kråkström vill inte säga vilka eftersom motpartern­a inte har valt att gå ut med saken.

Roleff Kråkström bekräftar att både Wallgren och Wahlström har skrivit till honom.

– Jag kan tycka att i synnerhet Wallgren som sitter i fullmäktig­e i första hand borde rikta sina bryderier till den nuvarande fastighets­ägaren Helsingfor­s stad som han själv represente­rar.

Kråkström säger till HBL och till Wallgren att Moomin Characters inte har något avtal om att hyra in sig i Lappviken och säger att bolaget väntar på att staden först tar beslut om att sälja Lappviken eller delar av det.

Senare visar det sig att uppgiften om att avtal saknas är en sanning med modifikati­on: Tomtchef Sami Haapanen vid Helsingfor­s stad bekräftar för HBL att han visst har sett ett intentions­avtal mellan Moomin Characters och NREP daterat i december i fjol. Wallgren som har fört e-postkorres­pondens med Kråkström tycker att Kråkström far fram med osanning.

– I mejl till mig sade Kråkström att Moomin Characters inte har något avtal, och så visar det sig att det visst finns ett intentions­avtal. Jag tycker att det är ohederligt att han då säger att det inte finns något avtal, säger Wallgren.

Roleff Kråkström håller inte med och säger att intentions­avtalet endast stipulerar att man tillsamman­s med NREP undersöker eventuella förutsättn­ingar för Moomin Characters att bli hyresgäst i Lappviken.

Kråkström är inte begeistrad i att Moomin Characters nu dras in i debatten om Lappvikens framtid.

– Det blir väldigt spekulativ­t om Moomin Characters måste bära ansvar för en fastighet som Helsingfor­s har förvaltat gud vet hur länge och man har kommit till en situation där avkastning­en är usel och byggnadern­a förfaller.

Kråkström påpekar att det också i andra länder är vanligt att aktivister och ideella föreningar ges kortvariga hyreskontr­akt eftersom det är bättre än att låta fastighete­r stå tomma i väntan på renovering.

”Tendentiös­t”

– Signifikan­sen som herrarna Wallgren och Wahlbeck vill ge Moomin Characters är tendentiös och springer ur en fantasi där man konspirato­riskt ser kapitalets kluster mot den lilla människan. Här finns inget sådant samband. Jag har inga kontakter på NREP som jag skulle kunna pressa.

– Jag skulle resonera annorlunda om det förslag som nu ligger framme vore dåligt, men planen är fantastisk. Den gör området mer tillgängli­gt för helsingfor­sarna än i dag då stället i rätt stor utsträckni­ng används som hyresgäste­rnas privata tillhåll. Senast jag var där satt det en nisse på en balkong och rökte braj säger Kråkström och fortsätter:

– Där det tilltänkta hotellet ska byggas finns för tillfället något som ser ut som en rysk pipeline: Ett svart rör som är en meter i diameter och löper ovanpå markytan. Jag förstår inte varför man ska försvara just det.

 ??  ??
 ??  ?? Bataljen om vad som ska ske med Lappvikens sjukhusomr­åde är på målrakan. På tisdag beslutar stadsmiljö­nämnden om Lappviken ska reserveras för fastighets­placerings­bolaget NREP. Det slutliga beslutet om Lappviken tas av stadsfullm­äktige.
Bataljen om vad som ska ske med Lappvikens sjukhusomr­åde är på målrakan. På tisdag beslutar stadsmiljö­nämnden om Lappviken ska reserveras för fastighets­placerings­bolaget NREP. Det slutliga beslutet om Lappviken tas av stadsfullm­äktige.
 ??  ?? Åsikterna går heta om Lappviken. De som motsätter sig hotellplan­erna på området har satt upp plakat i parken.
Åsikterna går heta om Lappviken. De som motsätter sig hotellplan­erna på området har satt upp plakat i parken.
 ?? LEHTIKUVA - LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Moomin Characters vd Roleff Kråkström, till vänster, försvarar planen för Lappviken. ”Planen gör stället mer tillgängli­gt för helsingfor­sarna än i dag”, säger Kråkström. Psykiatern Kristian Wahlbeck, i mitten, och stadsfullm­äktigeleda­moten Thomas Wallgren (SDP), till höger, motsätter sig förslaget och hoppas att Moomin Characters ska byta läger i tvisten.
LEHTIKUVA - LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV FOTO: RONI REKOMAA/ Moomin Characters vd Roleff Kråkström, till vänster, försvarar planen för Lappviken. ”Planen gör stället mer tillgängli­gt för helsingfor­sarna än i dag”, säger Kråkström. Psykiatern Kristian Wahlbeck, i mitten, och stadsfullm­äktigeleda­moten Thomas Wallgren (SDP), till höger, motsätter sig förslaget och hoppas att Moomin Characters ska byta läger i tvisten.
 ??  ??
 ??  ?? I NREP:s plan för Lappviken skulle den gamla huvudbyggn­aden få kontor och hostell. Moomin Characters med dotterbola­g skulle hyra arbetsutry­mmen och en affärsloka­l i flygeln till vänster. Det tilltänkta Tove Jansson-museet är inritat i mitten av byggnaden. Flygeln till höger skulle bli hostell.
I NREP:s plan för Lappviken skulle den gamla huvudbyggn­aden få kontor och hostell. Moomin Characters med dotterbola­g skulle hyra arbetsutry­mmen och en affärsloka­l i flygeln till vänster. Det tilltänkta Tove Jansson-museet är inritat i mitten av byggnaden. Flygeln till höger skulle bli hostell.
 ??  ?? ”Där det tilltänkta hotellet ska byggas finns för
■ tillfället något som ser ut som en rysk pipeline: Ett svart rör som är en meter i diameter och löper ovanpå markytan. Jag förstår inte varför man ska försvara just det”, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström.
”Där det tilltänkta hotellet ska byggas finns för ■ tillfället något som ser ut som en rysk pipeline: Ett svart rör som är en meter i diameter och löper ovanpå markytan. Jag förstår inte varför man ska försvara just det”, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland