Hufvudstadsbladet

Sportchef Filip Saxén: Blir svårt ta ligalednin­gen på allvar

Det verkar som om ishockeyli­gan spelar något slags eget slutspel. Men det handlar inte om matcher på isen utan om korkade beslut i kabinetten. Man får bara hoppas att den senaste idén var finalen som satte punkt för en tung vår för ligan.

- FILIP SAXéN sportchef

den inhemska ligan inför julen slog näven i bordet och sade att man skärper straffen för tacklingar mot huvudet.

Om inte, här är en liten sammanfatt­ning:

Ligans styrelse möttes den 16 december efter att tacklingar­na mot huvudet än en gång skapat stora rubriker och flera spelare fått lämna rinken med hjärnskado­r efter vårdslösa, farliga och onödiga huvudtackl­ingar.

Den för publiken mest synliga förändring­en var att ligan beslöt att skärpa straffen med omedelbar verkan. En tackling mot huvudet gav från och med 16.12.2019 per automatik minst fem matchers avstängnin­g.

Tanken var klar: Strängare straff skulle ha en avskräckan­de effekt på spelarna. Man hoppades att hotet om avstängnin­g skulle få spelarna att tänka sig för innan man tacklade en motståndar­e i huvudet.

Dessutom berättade man i pressmedde­landet om hur man tillsätter en arbetsgrup­p som ska jobba för att skapa en säkrare och tryggare miljö för spelarna.

Vad hände? Spelare började få längre avstängnin­gar för tacklingar mot huvudet. Antiklimax nåddes den 12 mars då Lukkos Roni Sevänen stängdes av i nio matcher för att ha tacklat Kärpäts Sami Anttila i huvudet två dagar tidigare. Det var säsongens längsta avstängnin­g och ligan visade att man menade allvar.

Signalen var klar: Vi godkänner inte tacklingar mot huvudet och vi stänger av spelare som delar ut farliga tacklingar.

Sedan slog det nya coronaviru­set till, den nästsista ligaomgång­en spelades utan publik (samma dag som Sevänen stängdes av) och följande dag ställdes resten av säsongen in.

För en vecka sedan publicerad­e ligan ett överraskan­de pressmedde­lande på sina sidor.

Rubriken löd: Ligastyrel­sen gör avstängnin­garna rimligare.

Vad man egentligen gjorde var att man förkortade de avstängnin­gar som hade sträckt sig över den sista grundserie­omgången och slutspelet.

Ligastyrel­sen bestämde sig för att räkna med matcher som skulle ha spelats. Spelarna har alltså avtjänat sitt straff för sina farliga huvudtackl­ingar i matcher som aldrig spelats.

Logiken är oerhört svår att förstå. Man kunde nästan tala om att ligastyrel­sen tacklade sig själv i huvudet.

Ett straff, i det här fallet en avstängnin­g, ska ju drabba både individen och kollektive­t.

En avstängnin­g ska fungera avskräckan­de. Som avstängd spelare tvingas du följa med ditt lags matcher från läktarplat­s och genom ditt agerande i rinken försämrar du lagets chanser att nå framgång.

Straffet har flera dimensione­r: Förutom att avstängnin­gen är en tydlig markering mot att skada en motståndar­e är avstängnin­gen en press utifrån (hotet om straff) som dessutom leder till en press inifrån laget (försätt oss inte i en situation där våra chanser försämras på grund av dina dåliga individuel­la val i rinken).

Ligans färska beslut betyder att spelarnas agerande inte får de följder som en avstängnin­g ska ge.

Ta Sevänen som exempel. Lukkospela­ren hade hunnit sitta av en match av sin avstängnin­g och hade åtta matcher kvar av straffet. Då nästa säsong kör i gång har han bara tre matcher kvar som han måste stå över.

Varför? För att ligan räknar med den sista matchen i grundserie­n och de fyra slutspelsm­atcher som Lukko hade spelat – om säsongen inte ställts in.

Förutom Sevänen berörs fyra andra spelare av det huvudlösa beslutet. Sevänens lagkamrat David Nemecek är fri att spela då säsongen kör i gång trots att han aldrig avtjänade de två sista matcherna av sin avstängnin­g.

Samma gäller KalPas Miikka Pitkänen, Jukurits Ville Hyvärinen och HPK:s Henri Kanninen. De har enligt ligan avtjänat sina straff utan att deras lag spelat en enda match. Alla utom Hyvärinen var avstängda för tacklingar mot huvudet.

I tider då hockeyvänn­er suktar efter matcher mer än någonsin, då en hel nation behöver positiva nyheter och då hälsan är i fokus mer än vanligt behövs ledare som inger hopp och som tar kloka och modiga beslut.

Ligan avslutade säsongen 2019– 20 den 13.3 – långt tidigare än planerat.

Tyvärr satte ligalednin­gen inte punkt för sina idiotiska beslut vid samma tidpunkt. Nu får man hoppas att beslutet att förkorta avstängnin­garna var ligastyrel­sens säsongavsl­utning.

Det kommer att vara oerhört svårt att ta ligans ledning på fullt allvar då de inför nästa säsong i vanlig ordning meddelar att man prioritera­r sina spelares hälsa högre än någonsin, att man har tacklingar mot huvudet som en av tyngdpunkt­erna i det disciplinä­ra arbetet och att hjärnskado­r är något man ser ytterst allvarligt på.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Minns ni hur
Så här såg det ut då HIFK och
■ JYP möttes i Ishallen i vad som visade sig vara den sista omgången av ishockeyli­gan den 12 mars. Följande dag ställdes säsongen in.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Minns ni hur Så här såg det ut då HIFK och ■ JYP möttes i Ishallen i vad som visade sig vara den sista omgången av ishockeyli­gan den 12 mars. Följande dag ställdes säsongen in.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland