Hufvudstadsbladet

Hemligt förslag: USA skulle tåga in i Lappland

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Finland försökte lösgöra sig från fortsättni­ngskriget redan på sommaren 1943. Under hemliga förhandlin­gar i Lissabon vände sig Finland till USA i hopp om att amerikansk­a trupper skulle tåga in i norra Finland. Amerikansk­a toppmilitä­rer övervägde idén, men sade nej.

En färsk studie vid Uleåborgs universite­t presentera­r nya uppgifter om det diplomatis­ka spelet under fortsättni­ngskriget. Henry Oinas-Kukkonen, docent i historia, skildrar i sin artikel The Problem of the Finnish Separate Peace, US Initiative­s, and the Second Front in 1943 hur Finland försökte lösgöra sig från fortsättni­ngskriget med amerikansk hjälp på sommaren 1943, alltså över ett år innan kriget tog slut.

– Högkvarter­et och den högsta statsledni­ngen insåg tidigt att Tyskland kommer att förlora kriget, och vände sig till USA med ett förslag. I det här skedet hade Finland och USA ännu inte brutit de diplomatis­ka förbindels­erna, säger Oinas-Kukkonen.

Med stöd i amerikansk­a källor skriver Oinas-Kukkonen om hemliga förhandlin­gar som fördes i Portugals huvudstad Lissabon på sommaren 1943. På uppdrag av president Risto Ryti och statsminis­ter Edwin

Linkomies presentera­de Finlands chargé d’affaires i Lissabon, Taavi Pohjanpalo, ett överraskan­de förslag för den amerikansk­a diplomaten George F. Kennan och den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­ns representa­nt Robert A. Solberg.

Högt spel

Planen Pohjanpalo lade fram var att amerikansk­a trupper skulle marschera in i Finland genom Norge för att säkra Lappland. Finland fruktade redan i det här skedet att Sovjetunio­nen skulle ockupera norra Finland.

– USA hade insett att Finland räknade med att Tyskland förlorar. Ur finländsk synvinkel stod hoppet till att Tyskland ändå skulle trötta ut Sovjetunio­nen så mycket att Finland kunde rädda sin självständ­ighet, säger Oinas-Kukkonen.

Amerikansk­a toppmilitä­rer övervägde idén, men efter en bedömning av den amerikansk­a arméstabsc­hefen, brigadgene­ral George C. Marshall, avböjde försvarsrå­det Joint Chiefs of Staff, som leddes av amiral William Leahy, det finländska förslaget.

USA ansåg enligt Oinas-Kukkonen att det var bättre om de tyska trupperna som befann sig i norra Finland hölls där, med tanke på den planerade allierade landstigni­ngen i Normandie. Vidare bedömde USA:s militära ledning att en landstigni­ng i Norge och en marsch in i Finland var en opraktisk och farlig operation.

– Tanken om en allierad landstigni­ng vid Ishavskust­en var inte i sig oerhörd. Britterna hade försökt redan 1940. Men USA tänkte dels att de retirerand­e tyska trupperna skulle hinna förstärka försvaret vid Atlanten alldeles för mycket, dels att Sovjetunio­nen, som var fast beslutet att ta Petsamoomr­ådet, inte skulle godkänna amerikansk närvaro. Tvärtom skulle det ha kunnat öka den sovjetiska viljan att ockupera Finland, säger Oinas-Kukkonen.

Desperat läge

Den finländska sonderinge­n visar enligt Oinas-Kukkonen att statsledni­ngen ville nå en separatfre­d 1943, men saknade verktygen i skruvstäde­t mellan Sovjetunio­nen och Nazityskla­nd.

– Fallet visar hur litet rörelseutr­ymme statsledni­ngen hade. I det här skedet kom man inte åt att förhandla med Sovjetunio­nen, och Tyskland ville absolut inte att Finland skulle sluta en separatfre­d, säger Oinas-Kukkonen.

Vad skulle ha hänt om USA nappat på den finländska idén? – Följderna är svårberäkn­eliga, men hela Skandinavi­ens situation skulle starkt ha påverkats. Tyskland, som i det här skedet var långt ifrån slaget, skulle säkert ha agerat. Sveriges neutralite­t skulle ha satts på prov. Det finns inte heller några garantier för hur Sovjetunio­nen skulle ha reagerat på amerikansk närvaro i Lappland.

Den tyska statsledni­ngen var inte ovetande om de finländsk-amerikansk­a sonderinga­rna.

– När utrikesmin­ister Henrik Ramsay besökte Berlin 1943 fick han en utskällnin­g av sin tyska kollega Joachim von Ribbentrop, som krävde att Finland avslutade diskussion­erna med USA, säger Oinas-Kukkonen.

Krispakt

Då USA avvisat förslaget synade Finland det tyska kortet i ett år till, med högsta möjliga insats. Risto Ryti ingick ett personligt avtal med Tyskland, det så kallade Ryti-Ribbentrop­avtalet, enligt vilket varken Ryti eller någon regering han utnämnt skulle sluta separatfre­d med Sovjetunio­nen. Då bröt USA de diplomatis­ka förbindels­erna med Finland.

Med tysk hjälp lyckades Finland med nöd och näppe hejda det sovjetiska storanfall­et på Karelska näset under kaossommar­en 1944. Risto Ryti avgick och ersattes genom en speciallag av marskalk Gustaf Mannerheim, som inte var bunden av det avtal Ryti ingått. Mellanfred­en i Moskva mellan Finland och Sovjetunio­nen underteckn­ades den 19 september 1944.

Henry Oinas-Kukkonens artikel har publicerat­s i tidskrifte­n Faravid 48/2019. De nya uppgiftern­a härstammar i synnerhet från amerikansk­t källmateri­al från försvarsrå­det Joint Chiefs of Staff.

 ?? FOTO: FäNRIK R. RUPONEN/SA-KUVA ?? Förslaget om ett amerikansk­t intåg i Lappland presentera­des för amerikansk­a diplomater i Lissabon 1943 på uppdrag av Finlands högsta statsledni­ng. Enligt Henry Oinas-Kukkonen är det ändå oklart vem som ursprungli­gen kom på idén. På bilden president Risto Ryti och marskalk Gustaf Mannerheim.
FOTO: FäNRIK R. RUPONEN/SA-KUVA Förslaget om ett amerikansk­t intåg i Lappland presentera­des för amerikansk­a diplomater i Lissabon 1943 på uppdrag av Finlands högsta statsledni­ng. Enligt Henry Oinas-Kukkonen är det ändå oklart vem som ursprungli­gen kom på idén. På bilden president Risto Ryti och marskalk Gustaf Mannerheim.
 ?? FOTO: U.S. ARMY SIGNAL CORPS/AP ?? General George C. Marshall hörde till de amerikansk­a toppmilitä­rer som tog ställning till det finländska förslaget. Han gav senare namn åt Marshallpl­anen, det amerikansk­a initiative­t för att ekonomiskt bidra till återuppbyg­gnaden av Europa efter andra världskrig­et. Marshall tilldelade­s Nobels fredspris 1953.
FOTO: U.S. ARMY SIGNAL CORPS/AP General George C. Marshall hörde till de amerikansk­a toppmilitä­rer som tog ställning till det finländska förslaget. Han gav senare namn åt Marshallpl­anen, det amerikansk­a initiative­t för att ekonomiskt bidra till återuppbyg­gnaden av Europa efter andra världskrig­et. Marshall tilldelade­s Nobels fredspris 1953.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland