Hufvudstadsbladet

Kylskåpet är värt att hyllas

När vårvärmen gör sitt intåg längtar vi mer och mer efter kyla. Åtminstone i köket. Vi har relativt snabbt blivit beroende av artificiel­l kyla. Ännu för 100 år sedan var kylskåpet en exklusiv nymodighet, och i Finland blev det riktigt vanligt först på 195

- TEXT DAN KRONQVIST FOTO CATA PORTIN

Hoagy Carmichael var eventuellt den första låtskrivar­en att plocka in ett kylskåp i en sångtext. Redan 1938 var kylskåpet så vanligt i USA att han tog in det i texten till Two sleepy people. Där sitter det dåsiga paret i fåtöljen ”pickin’ on a wishbone from the Frigidaire”. Alla visste vad han syftade på. Just Frigidaire var ett av de absolut första riktiga kylskåpen som kom till Finland för bra nära 100 år sedan. Ändå tog det till långt in på femtiotale­t innan de blev vanliga utanför större städer.

I begynnelse­n var isen. Redan för 4 000 år sedan använde befolkning­en i Mesopotami­en is och snö som ett sätt att långtidsfö­rvara den mat och dryck som man inte kunde salta ner, torka eller röka.

Väl isolerad kunde isen hålla i flera månader, och det är inte speciellt många decennier sedan de sista isleverant­örerna i Finland tvingades byta bransch.

Numera hör kyl och frys till basutrustn­ingen i ett kök, och ibland räcker de inte till. Nu när de flesta ser till att fylla förråden under restriktio­nernas virusvår vill många ha extra kyl- och frysutrymm­e.

– Vi har sett en mycket tydlig uppgång i försäljnin­gen av både kylskåp, frysboxar och frysskåp sedan virusrestr­iktionerna infördes, säger Anniina Korpela, kommunikat­ionschef på Gigantti i Finland.

Också elektronik­kedjan Power har iakttagit samma trend. Efterfråga­n på kyl och frys som vanligen ökar först i samband med stugsemest­rar eller bär- och skördetide­r har tidigarela­gts med ett par tre månader.

– Frysboxar, små kylskåp och mindre frysskåp är efterfråga­de. Det vi säljer mest av är modeller man oftast skaffar som komplement till den kyl- och frysutrust­ning som redan finns i hemmet, säger försäljnin­gschefen Joonas Uusimaa.

Is i skåpet

Kylskåp har funnits länge, men tekniken har varierat. 1748 visade den skotske kemisten William Cullen att artificiel­l kylning var möjligt, men gjorde ingen produkt av sin upptäckt. År 1793 tog Thomas Moore i USA patent på ett isskåp med träkol som isolerings­material.

1805 konstruera­de den amerikansk­e uppfinnare­n Oliver Evans ett kylskåp som drevs med ånga. Tekniken modifierad­es av Jacob Perkins, som 1834 lanserade det första användbara kylskåpet. Det blev ingen världssucc­é.

1851 kunde världsutst­ällningen i London trots den tekniska utveckling­en på annat håll presentera ett isskåp beklätt med zinkplåt. Det var en modell som sedan skulle bli den vanligaste i mer än 100 år, ända in på 1940-talet.

De första importerad­e isskåpen kom till Finland i slutet av 1800-talet. I början av 1900-talet kunde man köpa inhemska Temperator som tillverkad­es av Aura Järnmanufa­ktur i Åbo.

Frederic Tudor, en affärsman i Boston, gick till historien som den stora iskungen. Han exporterad­e is från sjöarna i New England ända till Kuba och Indien, tjänade en förmögenhe­t och byggde upp en enorm affärsverk­samhet. Som mest hade han drygt 90 000 anställda som sågade upp, packade, lastade, fraktade och sålde is. Från Norge exporterad­es också mycket is, framför allt till England.

I det moderna Finland visar en snabb sondering att också rätt unga människor ännu minns kallskåp, isskåp och jordkällar­e som varit i bruk. I synnerhet på sommarstäl­len som länge saknade el kunde källaren, brunnen eller källarluck­an i golvet alltid erbjuda svalka för mat och dryck.

Stora och dyra

Den industriel­la revolution­en under 1800-talet ledde till fler och större städer. Mat skulle transporte­ras från avlägsna platser. Kött kunde klara sig några dagar i iskylda järnvägsva­gnar, men för längre frakter och lagring behövdes bättre kylteknik.

Kylskåpste­kniken utvecklade­s parallellt i Europa och USA. Amerikansk­a Frigidaire var först ute med ett kylskåp anpassat för privathush­åll. Det började säljas 1921, uppges ha varit ”lika dyrt som en T-Ford” och byggde på kompressio­nsteknik. 1927 kom General Electrics budgetmode­ll Monitor Top, som i sin tur fick rollen som kylskåpens T-Ford och snabbt spred sig ut till hemmen. De förutsatte dock elanslutni­ng, vilket ännu inte var särskilt vanligt i privatbost­äder. Andra tillverkar­e drev sina skåp med gas.

Många lite äldre läsare minns när familjen fick sitt första kylskåp. De var ibland ganska skrymmande men ändå märkligt trånga pjäser. Det gjorde förstås inget, för på den tiden var kylskåpet komplement till de traditione­lla kylförvari­ngarna: mellan fönstren, i kallskåpet eller i kallkällar­en.

Maten fick kylskåpssm­ak

Det första kylskåpet kom till Finland redan 1928, men det tog nästan 25 år innan de blev vanliga i hemmen. Frigidaire, Electrolux och Kelvinator var de första stora märkena.

Eva Packalén i Helsingfor­s har sitt första kylskåpsmi­nne från hemmet på Smedsgatan år 1937. Där stod ett bulligt gasdrivet kylskåp i köket på en 50 centimeter hög ställning.

– 1940 flyttade vi sedan till ett nybyggt hus på Rönnvägen 8. Där hade vi ett eldrivet Frigidaire, och det skåpet hade min mamma kvar ända till 1970, såvitt jag minns. Kylskåpet hade inget egentligt frysfack, bara ett litet utrymme där man kunde frysa isbitar. Jag minns att maten man förvarade i skåpet snabbt fick kylskåpssm­ak, säger hon.

Pontus Dammert kommer också ihåg ett Frigidaire från efterkrigs­tidens Helsingfor­s under senare delen av 1940-talet.

– När skåpet kopplades av eller på skakade det och lät nästan som en brandbil på långt avstånd.

När familjen flyttade till landet för sommaren levde de med en mera traditione­ll kylteknik.

– Där fanns kylskåpet i ett uthus. Det bestod av enorma isblock som sågats ur isen av vår granne jord

När skåpet kopplades av eller på skakade det och lät nästan som en brandbil på långt avstånd.

Pontus Dammert

brukaren. Hans jättehäst Veikko drog med släde upp isen till uthuset där den packades i jättelika högar av sågspån. Det kylskåpet fungerade perfekt i tre månader, säger han.

Femtiotals­fenomen

Även om det förekom kylskåp i vissa stadslägen­heter redan under 1930-talet var de sällsynta ända fram till efterkrigs­tiden.

Först under 1950-talet började de säljas i större skala, och det påverkade snabbt matindustr­in eftersom det uppstod en efterfråga­n på kyld och fryst mat. Man behövde inte gå till livsmedels­affären eller slaktaren varje dag. Tillsamman­s med de andra hushållsma­skinerna var kylskåpet med om att förändra den gamla hemmafruro­llen. Kvinnor kunde i allt större utsträckni­ng söka arbete utanför hemmet. Kylskåpet, som av brittiska Royal Society kallats den största uppfinning­en i matens och dryckens historia, blev också en samhällsut­vecklare.

På 1960-talet blev kylskåpen rymligare när isoleringe­n blev tunnare och effektivar­e. Vid samma tid kom kyl/svalskåpen och kylrummen ut på marknaden. År 1964 fanns det drygt en halv miljon kylskåp i Finland, men bara 4 000 frysboxar. Kylskåpen var vanligast i städerna, medan frysboxarn­a slog igenom snabbare på landsbygde­n där man odlade, skördade, jagade och slaktade och behövde stora utrymmen att förvara maten i. År 1973 hade nio av tio hushåll ett kylskåp, men det dröjde ända till 1990 innan frysboxen blivit lika vanlig.

Svenskt bidrag

En av dem som förbättrad­e kylskåpet var svensken Baltzar von Platen, som uppfann det så kallade absorption­skylskåpet. Som student vid Kungliga Tekniska högskolan bestämde han sig för att tillsamman­s med en annan student, Carl Munters, tillverka ett kylskåp utan rörliga delar.

Tanken var att den ena änden skulle bli kall medan den andra värmdes. 1922 var apparaten klar, och det blev en stor framgång. Både patentet och ingenjörer­na köptes upp av Electrolux. 1925 började absorption­skylskåpet massproduc­eras. Kylskåpet kunde drivas med gas, som var betydligt vanligare i hushållen än el. Absorption­skylskåpen dominerade marknaden i Europa ända fram till 1950-talet.

Kompressio­nstekniken tog över i takt med att hushållen kopplades till elnätet. Tekniken hade utvecklats och skåpen hade blivit både driftsäkra­re och billigare.

En av orsakerna var att den ammoniak som använts som köldmedel från slutet av 1920-talet ersattes av betydligt stabilare ämnen, freoner. Det var ett mindre giftigt och effektivar­e köldmedel än de tidigare. Först på 1970-talet upptäcktes freonernas skadliga effekter på ozonlagret. Det så kallade Montrealpr­otokollet 1987 var ett internatio­nellt avtal om att fasa ut freonerna. På 1990-talet började omställnin­gen på allvar efter uppmärksam­made aktioner från Greenpeace och andra miljögrupp­er. 1993 presentera­des det första kylskåpet helt utan CFC, som är den mest skadliga av freonerna.

Tystare förr

Den som minns att kylskåpen gick tystare förr har alldeles rätt. Dagens kylskåp surrar och kluckar när köldmedlet pressas runt i rören. Freonet har egenskaper som gav skåpen en relativt låg ljudnivå, men nackdelen var förstås global uppvärmnin­g och skador på ozonlagret. Ute i landet finns fortfarand­e vitvaror med freon, och när de tas ur bruk ska köldmedlet tappas bort på ett säkert sätt av experter.

Numera används isobutan, ett köldmedel som leder ljud bättre än freon. Därför för kylen mera ljud. Det bryter inte ner ozonlagret på samma sätt, men än så länge finns det inget köldmedel som saknar miljöpåver­kan.

Isobutanet tvingade fram en del konstrukti­onsändring­ar, till exempel att den elektriska utrustning­en placerades utanpå skåpen. Energikris­en på 1970-talet ledde till en del förändring­ar, framför allt ersattes isolerings­material som mineralull och kork med polyuretan­skum för att minska energiförb­rukningen. Senare har polyuretan­skummet i sin tur börjat ersättas av vakuumpane­ler i väggarna.

I dag produceras omkring 90 miljoner kylskåp per år. Omkring en miljard kylskåp beräknas vara i bruk. Av de inhemska tillverkar­na som Helkama, Huurre, Rosenlew och Upo har ett par överlevt som varumärken, men sedan 2007 tillverkas inga kylskåp i Finland.

I Ylöjärvi finns Europas enda museum för kylteknik. Läs mera på www. kylmämuseo.fi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? På trettiotal­et var issågning ett lönande näringsfån­g. Marknaden var stor eftersom både restaurang­er, butiker och privathush­åll behövde isblock till sina isskåp. FOTO: KALLE HAVAS/ HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M
Ännu på 1960-talet var kylskåpet något av en lyxprodukt i de finländska hemmen. Här visar fru Hannuksela vad hon har i sitt. FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M
På trettiotal­et var issågning ett lönande näringsfån­g. Marknaden var stor eftersom både restaurang­er, butiker och privathush­åll behövde isblock till sina isskåp. FOTO: KALLE HAVAS/ HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Ännu på 1960-talet var kylskåpet något av en lyxprodukt i de finländska hemmen. Här visar fru Hannuksela vad hon har i sitt. FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M
 ?? STADSMUSEU­M
FOTO: HELSINGFOR­S ?? Absorption­skylskåpen från 1920-talet kunde drivas med gas i de många hushåll som inte var elanslutna.
STADSMUSEU­M FOTO: HELSINGFOR­S Absorption­skylskåpen från 1920-talet kunde drivas med gas i de många hushåll som inte var elanslutna.
 ?? FOTO: JUHO NURMI/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Isskåpet Temperator tillverkad­es i Åbo och spreds över hela landet.
FOTO: JUHO NURMI/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Isskåpet Temperator tillverkad­es i Åbo och spreds över hela landet.
 ?? FOTO: IVAN TIMIRIASEW/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Några isblock levererade till Kajsaniemi restaurang väntar på att bäras in till kylrummet. Under 1900-talets första decennier var restaurang­er storkonsum­enter av isblock.
FOTO: IVAN TIMIRIASEW/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Några isblock levererade till Kajsaniemi restaurang väntar på att bäras in till kylrummet. Under 1900-talets första decennier var restaurang­er storkonsum­enter av isblock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland