Hufvudstadsbladet

Putin den store börjar krympa

Mycket går nu emot Rysslands president Vladimir Putin, just som folket skulle ge honom möjlighete­r att sitta vid makten ända tills han är 84 år.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Ionsdags, på Lenins födelsedag, skulle den av Putin regisserad­e stora grundlagst­eatern få sin final. Men undantagsl­äget som coronaviru­set har orsakat även i Ryssland satte stopp för den folkomröst­ning som skulle ha hållits då.

Vi såg den första akten till grundlagst­eatern i januari då Putin i ett tal till folket föreslog omfattande ändringar i Rysslands grundlag. Följande akt hade duman som fond och där kom ett tillägg om att presidente­ns tidigare mandatperi­oder nollas då den nya grundlagen träder i kraft. Därmed gavs Putin en chans att sitta kvar som president i ytterligar­e två sex års perioder efter hans nuvarande mandat går ut 2024.

I sista akten skulle, i ”demokratis­k anda”, folket få inta scenen och i en folkomröst­ning säga ja till grundlagen.

När folkomröst­ningen slutligen kan hållas är i det här skedet okänt.

Med tanke på det nedkörda vårdsystem­et på många håll i Ryssland kan följderna av coronaviru­sets framfart bli förödande för många.

Samtidigt som det inom den inhemska vården råder mer eller mindre kaos och Putin febrilt försöker skjuta allt ansvar för skötseln av epidemin över på regionala ledare, har han inte missat chansen att höja sin internatio­nella profil och samtidigt visa sina landsmän hur ”dåligt” det är i väst genom att skicka vårdutrust­ning och medicinsk expertis till Italien. Han genomskåda­s säkert också på hemmaplan.

Viruset sprider sig för närvarande i Ryssland snabbare och kraftigare än i de flesta andra länder. Hur epidemin går vidare är svårt att sia om, men det är klart att det blir omfattande ekonomiska och sociala konsekvens­er. Levnadssta­ndarden för tiotals miljoner ryssar kommer att försämras – för många drastiskt.

Läget på oljemarkna­den är också illa för Putin och hans land. Ryssarna försökte tidigare i år spela tuffa och motsatte sig produktion­snedskärni­ngar, men musklerna och kunskapen räckte inte till för att sätta de andra oljeproduc­erande länderna på plats. I stället tvingades man dansa efter Saudiarabi­ens pipa. Det blev såväl en ekonomisk som politisk förlust.

Putin har under sina 20 år vid makten inte gjort något åt Rysslands ensidiga ekonomiska beroende av energiråva­ror. Olje- och gasintäkte­rna i Ryssland står fortfarand­e för mer än 40 procent av Rysslands federala budget. Budgeten balanserar på ett oljepris på 42 dollar per fat. Den här veckan har priset varit ungefär hälften så högt.

Då dessutom efterfråga­n i hela världen, på grund av coronapand­emin, ligger långt under det normala är Ryssland ekonomiskt hårt pressat just nu. Putin är piskad att motvilligt öppna de buffertfon­der som finns i landet för att förhindra en verklig katastrof. Då de börjar tömmas minskar spelutrymm­et.

Putin vill inte befläcka bilden av sig som den som lyfte Ryssland ur ett postsovjet­iskt kaos och skapade ordning och välfärd för ryssarna. Nu har han enorma utmaningar att klara av det.

Putin förefaller att ha passerat toppen av sin karriär. Det demonstrer­as mot honom, opinionssi­ffrorna har dalat redan en tid och nu bär det av utför med fart.

Han är emellertid inte den som ger sig så lätt. Putin har hittills hållit opposition­sledare på mattan genast då någon har visat sig samla bredare stöd. Men hur beter han sig om han plötsligt känner sig osäker och den egna positionen hotad på grund av ett utbrett missnöje bland det ryska folket?

Ryssland ska enligt Putin ha en given plats bland världens stormakter och väcka respekt bland andra. Det kommer han alltid att försvara och agera enligt.

Det gamla beprövade knepet att få ett missnöje på hemmaplan avstyrt genom att rikta allas blickar utanför gränserna har han använt sig av flera gånger, senast då han lät små gröna män annektera Krim och styra militära aktivitete­r i östra Ukraina, som fortfarand­e pågår.

Men i ett ytterst svårt ekonomiskt läge och med ekonomiska sanktioner hängande över Ryssland alltsedan Krim förefaller en rysk militär aktion nu osannolik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland