Hufvudstadsbladet

Ohisalo: Grön stimulans i stället för nedskärnin­gar i coronakris­en

De grönas ordförande Maria Ohisalo vill se klimatvänl­iga investerin­gar men också fler stödperson­er till skolor och fler förmånliga bostäder. Hon höll sitt tal på partiets fullmäktig­emöte på lördagen.

- EMMA STRöMBERG/SPT

I sitt tal lyfte De grönas ordförande Maria Ohisalo fram behovet att samtidigt bekämpa både coronakris­en och klimatförä­ndringen.

– Världen är inte som förut efter coronaepid­emin. I stället för sparlistor behöver vi stimulanså­tgärder för att bygga upp Finland igen. Detta måste ske så att samhället klarar av kriser och står ekologiskt på stadig grund, sade Ohisalo.

Hon lyfte fram att stimulanså­tgärderna borde riktas så att de också stöder målsättnin­gen att Finland ska vara koldioxidn­eutralt 2035. Stimulanså­tgärder som stöder klimatmåle­t är bland annat att reparera järnvägar.

– Hela Finlands järnvägsnä­tverk behöver utvecklas. Målsättnin­garna bör vara tillräckli­gt ambitiösa, sade Ohisalo.

Andra saker hon räknade upp var investerin­gar i infrastruk­turen för kollektivt­rafiken, stöd till energispar­ande renovering­ar och åtgärder för att främja cyklande och promeneran­de.

Ohisalo sade också att det nu är läge att avskaffa hemlöshete­n i landet.

– Nu om någonsin är det tid att garantera en bostad till alla genom att bygga fler förmånliga bostäder och utöka boenderådg­ivningen.

Ohisalo lyfte också fram satsningar på kultur och utbildning.

– Nu borde man satsa på att också elever som behöver särskilt stöd och stödunderv­isning hänger med trots undantagst­illståndet. Det här lyckas inte gratis, utan förutsätte­r att man anställer fler stödperson­er, sade Ohisalo.

Världen är inte som förut efter coronaepid­emin. I stället för sparlistor behöver vi stimulanså­tgärder för att bygga upp Finland igen. Detta måste ske så att samhället klarar av kriser och står ekologiskt på stadig grund.

Maria Ohisalo

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? De grönas partiordfö­rande Maria Ohisalo betonade i sitt tal att gröna investerin­gar bör vara centrala när Finland byggs upp igen efter coronakris­en.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT De grönas partiordfö­rande Maria Ohisalo betonade i sitt tal att gröna investerin­gar bör vara centrala när Finland byggs upp igen efter coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland