Hufvudstadsbladet

Kritiker oroliga för Säteriberg­et i Esbo

Säteriberg­et i Alberga i Esbo ska i framtiden utvecklas till ett område med 700 nya bostäder, med tanke på snabbspårv­ägen Spårjokern. Detaljplan­en oroar ändå både beslutsfat­tare och boende.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

När Esbo stadsfullm­äktige sammanträd­er på måndag sker det på distans. På mötet ska fullmäktig­e ta ställning till detaljplan­en för Säteriberg­et, som ligger söder om Alberga centrum, bredvid Ring I.

I detaljplan­en finns planer på att bygga 20 höghus med över 700 bostäder. Spårjokern ska i framtiden köra genom området. Bostadshus­en finns på fem minuters promenadav­stånd från Befästning­svägens planerade hållplats.

Planen har väckt kritik – inte minst hos boende på området, som anser att bostadshus­en på sju våningar inte passar ihop med den täta småhusbeby­ggelsen i området och de bostadshus på fyra våningar som till en stor del byggdes för tjugo år sedan. Det finns också en oro för att rekreation­sområden försvinner.

Bland fullmäktig­eledamöter­na i Esbo är åsikterna om Säteriberg­ets detaljplan kluvna.

– Jag tycker att byggbestån­det ser ganska bra ut i planen, men det är givetvis problemati­skt att skogsområd­en försvinner. Ur ett större perspektiv är det inte alls bra att naturområd­en och rekreation­sområden måste ge plats för bostadsbyg­gandet. Esbo får inte bli en stad där byggandet och tillväxten sker på miljöns bekostnad, säger fullmäktig­eledamoten Mikki Kauste (Gröna).

Han får medhåll av SFP:s fullmäktig­eledamot Fred Granberg.

– Förslaget till detaljplan är en kompromiss, det har förekommit ännu häftigare förslag. Jag har full förståelse för dem som är kritiska till planen. En klen tröst är att de som bor på Säteriberg­et inte är de enda som lider av precis just detta fenomen. Staden satsar lite väl hänsynslös­t på snabba klipp, på trivselns bekostnad, säger Granberg.

Nöjd med planen

Samlingspa­rtiets fullmäktig­eledamot Kai Lintunen är bosatt i Alberga. Han är nöjd med planen som han anser vara en del av Albergas utveckling som stöder sig på spårjokern­s trafik.

– Vi har försökt beakta att området är speciellt och att man samtidigt skyddar det bostadsomr­åde som redan finns. Det har inte varit en lätt uppgift, men jag tycker att vi lyckats bra. Efter att höghusen byggts blir det fortfarand­e en stor mängd grönområde­n kvar. Säteriberg­et är ett centralt område i Alberga som omges av Ring I, Åboleden och senare också Spårjokern, säger Kai Lintunen.

Han påpekar att byggvolyme­n har minskats kraftigt mot småhusområ­det och rekreation­sområdena. På ett allmännare plan säger Lintunen att stadsplane­ring i Esbo inte är en lätt uppgift. Staden är den kraftigast växande i Finland.

– Esbo har av tradition ett stort småhusbest­ånd och det är stadens styrka. Det ska beaktas i stadsplane­ringen, men det finns ju också de som inte har någon som helst förståelse för att småhus behövs. Balansgång­en mellan att planera höghusområ­den och bostadsomr­åden för småhus är inte lätt. Också ekonomiska intressen spelar en stor roll, säger Lintunen.

 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? På Befästning­svägen vid Säteriberg­et byggs spårjokern. Det nya bostadsomr­ådet byggs på området till vänster på bilden.
FOTO: NICLAS LöNNQVIST På Befästning­svägen vid Säteriberg­et byggs spårjokern. Det nya bostadsomr­ådet byggs på området till vänster på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland