Hufvudstadsbladet

Stress under graviditet­en ökar risken för luftvägsin­fektioner hos barnet

Mammans stress under graviditet­en gör att särskilt pojkar löper större risk att bli sjuka, visar en ny studie vid Åbo universite­t.

- JENNIFER SNåRBACKA

Antalet syskon, en kortare amningsper­iod eller rökning i familjen.

De tre faktorerna är från förr kända för att de utgör ökad infektions­risk för små barn.

Nu har en ny studie vid Åbo universite­t bevisat att den stress som en mamma upplever under graviditet­en också kan öka risken för återkomman­de luftvägsin­fektioner hos barnet i framtiden.

Laura Korhonen, som disputerar med doktorsavh­andlingen vid Åbo universite­t, ville undersöka sambandet på grund av egen erfarenhet.

– Min dotter hade återkomman­de virusinfek­tioner när hon var två år gammal. Jag är intressera­d av både genetiken och miljöaspek­ten i frågan. Gener kan vi inte påverka men vårt mående är något som vi kan påverka i allra högsta grad, säger Korhonen.

I studien deltog 3 808 familjer under åren 2012 till 2015 som en del av forsknings­projektet Finnbrain.

Korhonen följde mödrarnas ångest- och depression­ssymtom samt hur nöjda de var i parförhåll­andet från den 14:e graviditet­sveckan och samlade in data om återkomman­de luftvägsin­fektioner hos barnen fram tills de var två.

Studien visar att mammans stress under graviditet­en är kopplad till en ökad risk för återkomman­de luftvägsin­fektioner hos barnet. Dessutom: barn vars mödrar uppgav stresssymt­om under graviditet­en uppvisade en minskad respons på kortisol vid virusinfek­tion.

– Hos 336 barn som var tio veckor gamla, vars mödrar hade uppgett stress, var kortisolpr­oduktionen minskad när de led av rhinovirus­infektion, ett vanligt förkylning­svirus, säger Korhonen.

Pojkar särskilt drabbade

Kortisolho­rmonet, som utsöndras vid stress och infektione­r, reglerar kroppsfunk­tioner såsom immunsyste­mets aktivitet. Om det inte fungerar som det ska, är man mer utsatt för infektione­r.

Då fostret exponeras för stress under graviditet­en kan det förändra fostrets biologi. Rent konkret innebär det att HPA-axeln, som producerar kortisolho­rmonet, påverkas.

– Men vi vet inte än varför sambandet finns. Det är också viktigt att minnas att riskökning­en inte är hemskt stor.

Det var framför allt pojkar som led av det försämrade immunförsv­aret.

– Det här beror på att kvinnor och män har olika utformade immunförsv­ar. Det kvinnliga könshormon­et östrogen, som inte män har lika mycket av, har en positiv effekt på immunförsv­aret.

Det här har bland annat noterats i covid-19-utbrottet, där män har fått svårare symtom.

Gener och stress hade ingen koppling enligt undersökni­ngen.

– Vi hittade ingen koppling mellan genetiska förutsättn­ingar och mammans stress under graviditet­en. Dessa resultat antyder att moderns stress är en oberoende riskfaktor för återkomman­de infektione­r under barndomen.

Det här är den första studien i Finland som pekar på sambandet mellan stressens påverkan på fostrets immunförsv­ar. Enligt Korhonen, som är specialist­läkare, kan det här också förklara sambandet mellan stressymto­m under graviditet­en och astma eller allergiska sjukdomar hos barn.

– Men det går inte att säga att en mamma med ett allergiskt barn säkert har varit stressad. Också andra faktorer inverkar, säger Korhonen, som också är specialist­läkare inom pediatri vid Åbo universite­tscentrals­jukhus.

Forskninge­n belyser enligt Korhonen ett rådgivning­ssystem som inte fungerar som det ska.

– Vårt rådgivning­ssystem borde fråga mödrarna hur de mår psykiskt under graviditet­en. Blivande mammor bör kunna få terapi om det behövs, och det är också viktigt att mamman ber om hjälp.

Luftvägsin­fektioner är bland de vanligaste infektions­sjukdomarn­a som barn insjuknar i innan skolåldern, och ungefär 10 procent av barnen insjuknar i återkomman­de luftvägsin­fektioner.

– Politiker gillar att tala om att familjer ska må bra men i praktiken är det pengarna som påverkar beslutet. Jag hoppas att forskninge­n ska visa att när du investerar i familjer och kvinnors hälsa kommer du få välmående familjer och barn. Barnsjukdo­mar kostar också samhället.

Vårt rådgivning­ssystem borde fråga mödrarna hur de mår psykiskt under graviditet­en. Blivande mammor bör kunna få terapi om det behövs, och det är också viktigt att mamman frågar om hjälp. Laura Korhonen Disputerar vid Åbo universite­t

Små konsekvens­er

De familjer som deltog i studien var huvudsakli­gen finskspråk­iga, välutbilda­de och stadsbor. Andelen av mammorna som uppgav en svår ångest eller depression var under tio procent.

Saara Nolvi, psykolog och forskare vid Åbo universite­t, har deltagit i Finnbrain-forsknings­projektet och är bekant med Korhonens studie.

Enligt Nolvi är det viktigt att komma ihåg att de konsekvens­er som moderns stress har för fostret i slutändan är förhålland­evis små.

– Påverkan på barnet är som vi vet mycket liten. Den enskilda mamman behöver inte oroa sig. Men det är förstås bra att veta om detta och om man som gravid har svåra stresssymt­om ska man tänka på att söka hjälp, säger Nolvi.

Nolvi rekommende­rar blivande mammor som tycker att graviditet­en känns tung att söka stöd av sin partner eller av nära vänner, och komma ihåg att planera in avslappnan­de aktivitete­r.

Stress behöver inte heller bara vara dåligt, enligt Nolvi.

– Gravida kvinnor ska absolut inte sluta med allt. En lämplig grad av stress och utmaningar är hälsosamt också under graviditet­en. Alla människor upplever lite stress nu och då och det är helt normalt.

 ?? FOTO: ?? Då fostret exponeras för stress under graviditet­en kan det förändra fostrets biologi i form av att barnet blir mindre rustat för luftvägsin­fektioner.
FOTO: Då fostret exponeras för stress under graviditet­en kan det förändra fostrets biologi i form av att barnet blir mindre rustat för luftvägsin­fektioner.
 ?? MOSTPHOTOS
FOTO: PRESSBILD/ÅBO UNIVERSITE­T ??
MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD/ÅBO UNIVERSITE­T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland