Hufvudstadsbladet

Bröder misstänks för 13 mordförsök på polis

Det var meningen att polisen skulle vara klar med sin utredning om de två bröder som besköt poliser i Borgå och under en biljakt i Birkaland. Men coronaepid­emin skjuter upp rättegånge­n till efter sommaren. Bröderna misstänks för 13 mordförsök på polis.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det uppmärksam­made målet där de två bröderna, Richard Nicolas Granholm och Raymond Anthony Granholm, står misstänkta för skottlossn­ing mot poliser i Borgå i augusti i fjol drar ut på tiden.

Fallet handlar om det dramatiska händelsefö­rloppet som började natten mot den 25 augusti när nödcentral­en fick ett samtal som ledde till en polisutryc­kning i Ölstens i Borgå.

Polispatru­llen anlände till platsen strax efter midnatt och möttes av de beväpnade bröderna. Poliserna besköts och vardera skadades, den ena mer allvarligt.

Bröderna Granholm greps nästa dag i Birkaland efter en uppseendev­äckande biljakt med höga hastighete­r och skottlossn­ing.

Bröderna är på sannolika skäl misstänkta för mordförsök på 13 poliser, varav de två första under natten i Borgå och resten under biljakten i Birkaland, närmare bestämt Tammerfors och Tavastkyro.

Det var meningen att åtal i fallet skulle väckas senast den här veckan, men coronaepid­emin skjuter upp rättegånge­n eftersom ett stort antal personer behöver höras i rätten och det föreligger en smittorisk.

Därför är åtalsprövn­ingen nu senarelagd till slutet av augusti och polisen har fått extra tid att fila på undersökni­ngen.

Rättegång på svenska

Polisen använder tilläggsti­den till att bland annat låta göra en omsorgsful­l översättni­ng av förundersö­kningsprot­okollet till svenska.

– Nu hinner vi verifiera alla termer och begrepp så att de blir rätt på både finska och svenska, säger förundersö­kningsleda­ren Kimmo Huhta-aho.

Huvudförha­ndlingen i rätten kommer att ske på de misstänkta brödernas starkare språk, det vill säga svenska. Den ena brodern är svensk medborgare, den andra har svensk-finskt dubbelmedb­orgarskap.

Motivet har varit den svåraste nöten i utredninge­n. Huhta-aho är ännu förtegen om vad som fick bröderna att gå till attack mot poliserna, men säger att han kommer att uttala sig om motivfråga­n före sommaren. Polisen har avfärdat att det skulle vara frågan om en hämndaktio­n och har inte funnit kopplingar till organisera­d brottsligh­et.

 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Rättegånge­n mot de två bröder som är misstänkta för mordförsök på 13 poliser skjuts upp till efter sommaren på grund av coronaepid­emin. Bilden är tagen i slutet av augusti i fjol vid häktningsf­örhandling­en.
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ Rättegånge­n mot de två bröder som är misstänkta för mordförsök på 13 poliser skjuts upp till efter sommaren på grund av coronaepid­emin. Bilden är tagen i slutet av augusti i fjol vid häktningsf­örhandling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland