Hufvudstadsbladet

Förändring­ar i Hagnäs gatubild – men hur river man hus egentligen?

Det ser kaotiskt ut när ett tidigare kontorskom­plex jämnas med marken. Trots kaoset är alla steg planerade och nästan allt material återanvänd­s.

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

När du går förbi ett bygge kan det se en aning kaotiskt ut. Arbetarna är ofta utspridda över området och det kan vara svårt att förstå vad de håller på med.

Har du stigit av metron i Hagnäs, eller gått upp mot Berghälls kyrka från cirkelhuse­t, kan du ha tänkt just de tankarna. Det är inte mycket kvar av den nikotingul­a kakelfasad­en som bland annat inhyste Berghälls ämbetshus.

– Det kan möjligen se ut som om delar av arbetet går på känsla, men så är det absolut inte. En av utgångspun­kterna för den här typen av projekt är att inget görs utan planering, säger den ansvariga byggmästar­en Ilkka Venho från företaget Haahtela-rakennutta­minen.

Det är Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t som via sitt fastighets­bolag Ylva står bakom projektet och Delete Demolition som verkställe­r demolering­en.

– Vi började utreda hur man kunde utveckla tomten efter att föregående ägare meddelat planer på att flytta. Slutligen deltog vi och vann stadens planerings­tävling. Projektet inleddes alltså 2017 och i januari övergick byggnadern­a i vår ägo och rivningsar­betet kunde börja, berättar Jannica Aalto på Ylva.

Det Aalto beskriver är början på processen att riva och bygga nytt. När rivnings- och bygglov är säkrade är nästa steg att praktiskt genomföra projektet.

– När det står klart att man får bygga börjar en andra planläggni­ng. Det handlar om hur man tekniskt ska genomföra visionen. Var man börjar och vilka tekniska lösningar man tar till för att huset så snabbt som möjligt ska bli färdigt, berättar Aalto.

De aktuella byggnadern­a är konvention­ella och bjuder inte i sig själva på något episkt motstånd. Däremot försvårar omgivninge­n, de intilligga­nde byggnadern­a och metrostati­onen rivningen, berättar Venho.

I omvänd ordning

Innan huset kan rivas måste det finnas en rivningspl­an. Vanligen skrivs den av en arkitekt, en byggnads- och en VVS-planerare.

Hela rivningspr­ocessen kartläggs och dessutom måste yttre faktorer tas med i beräkninge­n. I det aktuella projektet måste Hagnäs metrostati­on beaktas. Stationen omöjliggör bland annat rivning från Broholmsga­tan.

– Det första som rivs ut är skadliga ämnen, alltså asbest och liknande. Var och i vilken utsträckni­ng de finns har kartlagts som en del av rivningska­rtläggning­en. När de skadliga ämnena är borttagna börjar rivningen av undertak, gipsväggar, golvytor, möbler och liknande, berättar Venho.

Första fasen utförs som manuellt arbete där få maskiner kan användas. Målet är att blotta husets stomme, som är nästa på tur.

– Då den lätta rivningen är genomförd börjar arbetet med att riva byggnadens stomme. Rivningen sker med en grävmaskin med lång arm som arbetar uppifrån neråt. Med griparm river man sönder byggnaden. Då en stark betongbygg­nad rivs används en betongkros­sare, berättar Venho.

Rivningsar­betet görs i omvänd ordning till hur huset har byggts. Slutligen bryts betongen sönder för att avfallet ska vara lättare att hantera och för att underlätta frakt från platsen.

Det kan möjligen se ut som om delar av arbetet går på känsla, men så är det absolut inte. En av utgångspun­kterna för den här typen av projekt är att inget görs utan planering. Ilkka Venho ansvarig byggmästar­e

Inget går till spillo

Den slutliga sorteringe­n sker sedan vid återvinnin­gspunkten. Där frigörs annat material som till exempel armeringsj­ärn från betongen. På samma plats sorteras även plast, trä, metaller och alla olika typer av byggnadsav­fall som rivningen ger upphov till.

– De olika avfallstyp­erna kostar olika. Det enda man får föra osorterat till avstjälpni­ngsplatsen är de farliga avfallen som sorteras där. Till exempel metall går att sälja, men det är en så försvinnan­de liten del av bygget, berättar Venho.

Återvinnin­gen av byggavfall har ökat och i dag återvinns nästan allt.

– 2017 återvanns i medeltal 54 procent medan det nu är över 90 procent. Tanken är att man återvinner så mycket material som möjligt. Även då det gäller material som är svåra att återvinna, såsom krossad betong som kan användas vid vägbyggen. Det betyder att man inte längre behöver krossa sten för att lägga väggrunder då det i stället kan användas avfall från byggbransc­hen, berättar Aalto.

 ??  ?? Den blåa grävmaskin­en väger ungefär 140 ton och är bland det största man kan få tag på.
Den blåa grävmaskin­en väger ungefär 140 ton och är bland det största man kan få tag på.
 ??  ?? En sax i enormt format klipper sönder betongen. Maskinen sprutar vatten för att minska på dammet.
En sax i enormt format klipper sönder betongen. Maskinen sprutar vatten för att minska på dammet.
 ??  ?? Rivning är ett sant lagarbete säger Venho. Maskinföra­ren har hela tiden radiokonta­kt med personer på marken.
Rivning är ett sant lagarbete säger Venho. Maskinföra­ren har hela tiden radiokonta­kt med personer på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland