Hufvudstadsbladet

THL: Långt kvar till epidemitop­pen

Finland är fortfarand­e i början av coronaepid­emin och det kan dröja länge innan vi når toppen, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, till Yle. Nu ska testandet skalas upp rejält.

- HBL

Finland överväger nu att gå över till en strategi som går ut på att intensifie­ra testandet, spårandet och isoleringe­n av personer med misstänkt coronasmit­ta. Till epidemitop­pen är det fortfarand­e långt, säger Mika Salminen, hälsosäker­hetsdirekt­ör vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Men att hålla samhället stängt länge till funkar inte heller.

– Det är svårt att fortsätta på den väg där samhället är helt avstängt. Det börjar också inverka på folks välmående och hälsa indirekt, inte bara genom coronan, säger Salminen, som intervjuad­es i Yles Morgonetta­n på lördagen.

Den så kallade hybridmode­llen går ut på att öppna samhället stegvis medan man satsar på testandet och spårandet. För tillfället testas en app vid Vasa sjukvårdsd­istrikt som ska underlätta spårandet .

– På det viset kan man försöka kväva smittan så bra det går, men det är helt orealistis­kt att tänka sig att man skulle får bort viruset ur världen på något sätt, säger Salminen.

Enligt honom får vi vänta åtminstone ett och ett halvt år på ett vaccin.

Testa också för lindriga symtom

THL har ändrat sina riktlinjer om testning, och uppmanar nu folk att söka sig till testning också vid lindriga symtom. För tillfället finns det mer testningsk­apacitet än vad som utnyttjas.

– Då testningsk­apaciteten ökats har vi nu åtminstone en möjlighet att fundera på om vi med testning och ännu effektivar­e smittspårn­ing kunde lätta på restriktio­nerna.

THL:s rekommenda­tioner för hur restriktio­nerna kunde lättas är fortfarand­e under arbete. Regeringen har för avsikt att fatta beslut om eventuella lättnader i restriktio­nerna nästa vecka.

I går rapportera­des 80 nya konsterade fall. Antalet döda är 186.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland