Hufvudstadsbladet

Föräldrar nöjda trots större ansvar

Föräldrar har väldigt olika upplevelse­r kring distansund­ervisninge­n.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT nyheter@hbl.fi

Förbundet Hem och Skola samlade in föräldrarn­as åsikter om distansund­ervisninge­n och coronaläge­t i början av april. Majoritete­n (70 procent) av de 390 personer som har svarat uppger att samarbetet med skolan fungerar bra.

– Bland de som har svarat verkar undervisni­ngen fungera förvånansv­ärt bra på distans. Men samtidigt finns en del osäkerhet kring dem som inte hänger med, säger rådgivare Katarina Perander-Norrgård som har sammanstäl­lt en rapport utifrån svaren.

Enligt svaren finns stora variatione­r mellan skolor och lärare.

– En del lärare har varit jätteaktiv­a och hållit daglig kontakt medan det finns lärare som har gett uppgifter på måndag och sedan inte varit i kontakt med eleverna under veckan.

På andra sidan skärmen är också största delen av lärarna positiva. Enligt lärarfacke­t OAJ:s undersökni­ng uppger 70 procent av lärarna att distansund­ervisninge­n på det stora hela fungerar bra. 5 500 lärare, rektorer och chefer svarade på enkäten. Samtidigt har en majoritet av lärarna problem att nå enstaka elever.

Kring 40 procent av lärarna uppger att åtminstone en del av de centrala redskapen inom distansund­ervisninge­n är nya. Enligt lärarna är arbetsreds­kapen bekanta för studerande i gymnasier och högskolor, men inom andra utbildning­sstadier är redskapen till stor del obekanta.

Ökat ansvar

Enligt Katarina Perander-Norrgård är en positiv sida av distansund­ervisninge­n att föräldrarn­a har fått större insikt i skolarbete­t.

– Det blir väldigt konkret att skolan är annorlunda jämfört med då föräldrarn­a själva gick i skola och det kretsade mycket kring prov och vitsord. Nu handlar det mer om en helhetsbed­ömning.

Men samtidigt upplever många föräldrar att deras ansvar har ökat och många grubblar över hur mycket som egentligen förväntas av dem.

– Det är bra om skolorna är tydliga med att det är skolans uppgift att undervisa och föräldrarn­as uppgift att ge stöd.

Perander-Norrgård betonar ändå att det har kommit nya direktiv sedan svaren samlades in och att svaren kanske skulle se annorlunda ut just nu. Samtidigt kan föräldrarn­as ansvar vara bra att diskutera också i normalläge­n.

– Man kan inte ta för givet att föräldrarn­a vet hur de kan stödja sina barn. Vi kan lära oss mycket av situatione­n.

Paus från mobbning

Föräldrarn­a som svarat på enkäten är i första hand inte bekymrade över barnens prestation­er. Enligt Perander-Norrgård är det ett större orosmoment

Att de flesta lärarna tror att eleverna har föräldrar hemma som hjälper gör mig ledsen. Alla elever har inte det.

Vi har mycket bättre koll på vad våra barn gör och vad de borde klara av än vi hade tidigare. Vi får tydliga instruktio­ner och listor från skolan och kan gå igenom dem tillsamman­s med barnen och alla böcker är för en gångs skull på rätt ställe. Plock ur enkätsvare­n

att den sociala biten faller bort.

Samtidigt finns det föräldrar som berättar att deras barn mår bättre när de får koncentrer­a sig på skoluppgif­terna i lugn och ro.

– Det finns också barn som har blivit mobbade och som kan få andrum från det. Det finns mycket i distansund­ervisninge­n som kan utnyttjas i framtiden för att göra skolan mer varierande.

På torsdagen publicerad­e Hem och Skola ett ställnings­tagande om att det skulle vara bra att öppna skolorna före sommaren och hänvisar till enkätsvare­n.

”Responsen visar att det i många fall har gått relativt väl, men vissa familjer har uttryckt ett klart rop på hjälp. Ett beslut att öppna upp skolor leder till att samhället bättre kan stöda de här familjerna”, skriver förbundet.

Däremot har lärarfacke­t OAJ tagit ställning mot att öppna skolorna i vår och hänvisar till hälsoriske­r.

 ?? FOTO: KARIN LINDROOS/HEM OCH
SKOLA ?? Katarina Perander-Norrgård, rådgivare vid Förbundet Hem och Skola, säger att det finns elever som har lättare att göra skolarbete på distans.
FOTO: KARIN LINDROOS/HEM OCH SKOLA Katarina Perander-Norrgård, rådgivare vid Förbundet Hem och Skola, säger att det finns elever som har lättare att göra skolarbete på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland