Hufvudstadsbladet

Regeringen överväger återlån av mervärdess­katt till företag

Efter långa förhandlin­gar beslöt regeringen på fredagskvä­llen om nya sätt att stödja företag under coronakris­en.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Regeringen planerar att betala tillbaka mervärdess­katten från början av året till företag. Men villkoret för en återbetaln­ing är att den återbetala­de och uppskjutna mervärdess­katten betalas tillbaka till staten inom två år. Det är alltså fråga om ett företagslå­n.

Regeringen beslöt på fredagskvä­llen att bereda en propositio­n till riksdagen om återlån av mervärdess­katten. Mervärdess­katten är en allmän konsumtion­sskatt, som omfattar konsumtion­en av nästan alla varor och tjänster.

Regeringen förhandlad­e om frågan till sent på fredagskvä­llen. Under mötet behandlade regeringen också företagsst­öden som Business Finland och närings-, trafik-, och miljöcentr­alerna har beviljat.

Stöden från särskilt Business Finland har orsakat uppståndel­se efter att det framkom att många av företagen som fått stöd är it- och konsultför­etag som inte har drabbats särskilt hårt av coronakris­en, medan företag i bland annat restaurang­branschen fortfarand­e står utan pengar för att täcka de nödvändiga utgifterna.

Orsaken till att utfallet blivit så här är på grund av att Business Finlands lagstadgad­e uppgift är att stödja utveckling­s- och innovation­sprojekt hos företag.

Regeringen meddelade att i fortsättni­ngen ska stöden utvecklas så att de bättre svarar mot de stödbehov om uppstått i och med coronakris­en.

Målet är att stöden i större utsträckni­ng ska kunna riktas till företagens fasta kostnader som en del av utveckling­en av företaget. Utveckland­et av företagsve­rksamheten kvarstår dock som ett kriterium vid beviljande­t av stöd, skriver statsrådet i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Coronakris­en har tvingat restaurang­er och barer att stänga. Restaurang­branschen har inte hittills sett till några stora stödpaket från staten.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Coronakris­en har tvingat restaurang­er och barer att stänga. Restaurang­branschen har inte hittills sett till några stora stödpaket från staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland