Hufvudstadsbladet

Oroande mycket okunskap om virusimmun­itet

Det finns fortfarand­e många oklarheter kring huruvida man blir immun mot coronaviru­set efter en infektion, eller inte – och hur länge en eventuell immunitet varar.

- JOHAN NILSSON/TT

I Wuhan i Kina, där pandemin tog sin början i december förra året, börjar man nu leta efter antikroppa­r mot coronaviru­set hos befolkning­en.

Studierna har hittills resulterat i både goda och dåliga nyheter.

De goda är att avsevärt fler tycks bära på antikroppa­r än antalet bekräftade fall, vilket tyder på att många som har infekterat­s endast har haft milda eller inga symtom alls. De dåliga är att bara 2–3 procent av testperson­erna bar på antikroppa­r.

– Det innebär att en flockimmun­itet är långt borta, så ett vaccin kanske är vårt sista hopp, säger Wang Xinghuan, chef för Zhongansju­khuset, ett av de största i Wuhan, till Wall Street Journal.

Osäkra svar

Hur stor andel av befolkning­en som måste vara immun mot ett visst virus hänger samman med dess smittsamhe­t. Ju smittsamma­re ett virus är, desto större andel måste vara immun för att en smittsprid­ning inte ska uppstå. Hur stor andel av befolkning­en som måste vara immun mot coronaviru­set är det ingen som vet, men enligt experter bör denna andel vara minst 50, kanske 60, procent.

En annan fråga är i vilken utsträckni­ng en infektion med coronaviru­set resulterar i att man blir immun mot viruset. Gäller detta även dem som endast har haft milda eller nästan inga symtom alls? Det vet inte forskarna heller.

– Det är inte säkert att man är immun bara för att man har antikroppa­r, säger Lin Xihong, professor i biostatist­ik vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, till tidningen.

En fjärdedel

I Wuhan finns flera fall där människor som blivit sjuka av viruset återhämtat sig och testat negativt för förekomst av antikroppa­r, bara för att vid ett senare tillfälle ha testats positivt. Huruvida detta beror på testerna eller att personerna har infekterat­s en andra gång, vet inte forskarna. Men det sätter fingret på hur lite vi hittills vet om den immunitet som eventuellt följer på en infektion.

 ?? FOTO: HECTOR RETAMAL/LEHTIKUVA-AFP ?? Det nya coronaviru­set upptäcktes först i Wuhan, där det kopplas till en marknad där bland annat levande djur sålts.
FOTO: HECTOR RETAMAL/LEHTIKUVA-AFP Det nya coronaviru­set upptäcktes först i Wuhan, där det kopplas till en marknad där bland annat levande djur sålts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland