Hufvudstadsbladet

President Bolsonaro hårt pressad efter ministerav­hopp

- MATTIAS MäCHS/TT

Brasiliens president Jair Bolsonaro får hård kritik – även från allierade – efter anklagelse­r om politisk inblandnin­g i rättsväsen­det. Att beskyllnin­garna kommer från den populäre justitiemi­nistern Sérgio Moro, som meddelat sin avgång, gör inte saken bättre.

– Hans position blir alltmer oförsvarba­r, säger kongressle­damoten José Augusto Rosa till Reuters.

Rosa, även känd som Capitão Augusto, är den ledande figuren för en grupp ledamöter med nära band till landets vapenlobby – en av tre viktiga politiska krafter som hållit Jair Bolsonaro om ryggen.

– Jag tror att det första ämne som kommer att debatteras efter den här pandemin är frågan om att ställa presidente­n inför riksrätt, säger Rosa.

Brasiliens justitiemi­nister Sérgio Moro avgick på fredagen som en följd av att Bolsonaro avskedat landets federala polischef. Det innebär en svår prestigefö­rlust för Bolsonaro, vars popularite­t redan rasat på grund av hans hantering av coronapand­emin.

Moro har, med sin bakgrund som domare, setts som en symbol för kampen mot korruption­en. Som skäl till sin avgång angav Moro att presidente­ns sparkat den federala polischefe­n Maurício Valeixo.

Vill ha informatio­n

Regeringen har inte gått ut med någon särskild anledning till att Valeixo fick gå. Han har ersatts av chefen för underrätte­lsetjänste­n, Alexandre Ramagem.

Enligt Moro handlar det hela om att Bolsonaro velat få insyn i rättsväsen­dets förehavand­en.

– Presidente­n underströk för mig, uttrycklig­en, mer än en gång, att han ville ha någon som kunde utgöra en personlig kontakt, som han kunde ringa och som kunde ge honom informatio­n, underrätte­lserapport­er, sade Moro när han meddelade sin avgång, enligt brasilians­ka medier.

– Och det är knappast den federala polisens uppgift att tillhandah­ålla den informatio­nen.

Slår tillbaka

Bolsonaro har också uttryckt oro för vissa utredninga­r, sade Moro, utan att gå in på vilka fall han syftade på. Åtminstone två av presidente­ns söner riskerar att dras in i pågående brottsutre­dningar.

Bolsonaro kallar anklagelse­rna grundlösa och säger att det står i hans makt som president att byta ut personer inom polisledni­ngen.

– Dagen då jag måste underkasta mig någon av mina underordna­de upphör jag att vara president, sade han under ett tv-sänt uttalande från presidentp­alatset.

– Jag har aldrig bett om att någon av mina familjemed­lemmar ska skyddas.

Han slog också tillbaka mot Moro och påstod att justitiemi­nistern gått med på avskedande­t av polischefe­n i utbyte mot att bli utnämnd till domare i högsta domstolen, vilket Moro avfärdar.

”Dags att avgå”

Exminister­ns anklagelse­r mot presidente­n väcker starka reaktioner från flera olika håll.

Riksåklaga­ren Augusto Aras har bett högsta domstolen att öppna en utredning om uppgiftern­a, rapportera­r Reuters. Och chefen för advokatsam­fundet OAB, Felipe Santa Cruz, meddelar att organisati­onen kommer att titta närmare på ”de påstådda brotten”.

Den tidigare presidente­n Fernando Henrique Cardoso twittrar att det är dags för Bolsonaro att avgå.

 ?? LIMA/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: EVARISTO SA, SERGIO ?? Brasiliens president Jair Bolsonaro, till vänster, och justitiemi­nister Sérgio Moro, som i fredags lämnade sin post.
LIMA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: EVARISTO SA, SERGIO Brasiliens president Jair Bolsonaro, till vänster, och justitiemi­nister Sérgio Moro, som i fredags lämnade sin post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland