Hufvudstadsbladet

Ungas plikt är att skydda de äldre

-

CORONAKRIS­EN Med den nya virtuella och långtråkig­a vardagen kommer flera utmaningar, men också nya intressen. Att läsa mammas HBL varje morgon är ett av dem.

Äldre vuxna säger ofta att de lägger sitt hopp om framtiden på den yngre generation­en. Min generation. Generation­en som överväldig­as av ansvar för problem som vi inte har orsakat. Det är bara ett faktum vi har vuxit upp med att världens stora utmaningar som klimatförä­ndringen, överkonsum­tionen och avskogning­en är våra att ta oss an. I synnerhet nu inser jag, utan någon sakkunskap, hur invecklad och skör världsekon­omin är. Också i Finland, med en regering som hittills har lyckats relativt bra med sina åtgärder, är framtiden osäker, till och med skrämmande.

Ändå är det ofta studierna, hobbyer och min egen framtid jag fokuserar på. Nu för tiden är det svårare att komma in i universite­t och endast de med mest disciplin och talang klarar sig bra i sina karriärer. Kanske är det inte så, men en sådan bild har jag och många andra av samhället. Dessutom är det lättare att Googla vilket medeltal jag behöver för att komma in i ett visst universite­t än att fundera på mängden vatten som krävdes för att tillverka tröjan jag har på mig. I värsta fall blir jag apatisk. Då kan jag sitta i timtal och scrolla på Instagram eller Tiktok.

I värsta fall blir jag apatisk. Då kan jag sitta i timtal och scrolla på Instagram eller Tiktok.

Vad som helst för att slippa ansvarskän­slan.

Det är alltså överflödet av informatio­n och pressen att prestera som nu skapar ångest hos mig och andra unga. Men om du är ung som jag, och bläddrar i HBL för att tiden känns oändlig, hoppas jag att du orkar fortsätta vara stark. Minns att dåliga dagar kommer och går, men att vi klarar oss genom det här. Unga människor har genom tiderna tvingats ärva sina föräldrars problem. Många av dessa har de löst. Andra har skickats vidare med vänliga hälsningar och hopp om ungdomens innovativa förmågor.

Nu när vi för en gångs skull tvingas leva i nuet är vår största plikt att skydda de gamla och svaga i samhället, hur jobbigt det än känns för oss att inte få festa på valborgsmä­ssoaftonen. Att därmed skydda människoli­v från coronaviru­set är ett enormt ansvar, men till skillnad från många andra bekymmer vi har är det ett lätt ansvar att bära. GABI MöLLER Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland