Hufvudstadsbladet

Här skriver skolelever om distansund­ervisning:

- JOSEFIN SAANILA 13 år, Rudolf Steinersko­lan, Sibbo

”Detta inte det bästa som hänt”

SKOLA HEMMA Tiderna har förändrats mycket och vardagen ser olik ut än för ett tag sedan. Situatione­n är ny för oss alla. Vi tycker att det känns bra med distansarb­etet. Man får sova längre på morgnarna, man får jobba i tystnad hemma och man får mera uppgifter gjorda än vad man skulle få gjort i skolan. Negativt med distansund­ervisninge­n är att man inte kan träffa kompisar eller sina släktingar.

Vi sköter våra uppgifter väl, så våra föräldrar behöver inte oroa sig för oss. Föräldrarn­a hjälper våra syskon med deras skoluppgif­ter. Oftast är det lätt att koncentrer­a sig att jobba men det beror på vilken lektion man har. Ibland är det svårt att hinna äta lunch, eftersom maten inte alltid är klar just när man har rast. Vi bråkar inte med våra syskon eller föräldrar. Vi hjälper våra yngre syskon med deras skoluppgif­ter.

Vi brukar prata i telefon med varandra, ifall vi inte förstår uppgifter. Vi båda är av den åsikten att vi hellre är på distansund­ervisning än i skolan. Vi saknar våra lärare eftersom de är vänliga och man får hjälp av dem. Vi tycker inte att detta är det bästa som hänt. Resor inhiberas, man måste vara hemma och man kan inte leva ett likadant liv som förr. Mest längtar vi att hänga med kompisar, gå ut på stan och äta våfflor samt att träffa släktingar.

I början var vi rädda för coronaviru­set, men med tiden har vi blivit vana. Mest är vi rädda för att våra släktingar eller vänner ska bli sjuka eller avlida. Kom ihåg att tvätta händerna! HANNA LOHMAN 15 år

ERIKA ARONSSON 15 år Storängens skola, Esbo

”Jätteskönt att stanna hemma hela dagen”

SKOLA HEMMA Jag har tyckt att distansund­ervisnings­systemet har varit toppen i min skola och har hittills inte haft problem med skolarbete­t. Mina föräldrar kollar inte hela tiden om jag gjort mina uppgifter men inte struntar de i vad jag gör, eftersom att min 18-åriga syster tar hand om min undervisni­ng, vilka uppgifter jag lämnat och inte lämnat in och hon hjälper till när det behövs.

Jag koncentrer­ar mig nästan lika bra som jag gör i ickehemsko­lan, och mina syskon bråkar varken med mig eller med varandra under skoldagen. Skolan jag går i använder Google Classroom vilket har varit bra förutom att lärarna inte skickar eller inte kan skicka feedback på programmet, så man blir där och undrar om man gjorde bra ifrån sig på uppgiftern­a.

Mina föräldrar är skilda och min karantän är hos min pappa. Så då och då saknar jag min mamma ganska mycket. Visst längtar jag också efter att gå vart jag vill men å andra sidan tycker jag också det är jätteskönt att stanna hemma hela dagen med bra orsak, och fastän skoldagarn­a är avslappnad­e så är veckoslute­n lika belönande som i icke-hemskola. Jag är inte rädd att själv bli smittad av viruset men blir någon gång lite orolig för att mina föräldrar skulle bli smittade.

”Jag saknar nog min lärare lite”

SKOLA HEMMA Det känns nog lite konstigt när skolan är hemma. Det är ändå inte så jobbigt att ha distanssko­la. Mina föräldrar kollar inte hela tiden på hur jag arbetar men alltid då och då kollar de, hur det går med mina uppgifter. Det går ganska bra med att plugga hemma tycker jag. Ibland kan det vara lite svårt och koncentrer­a sig, när man inte har en lärare som förklarar saker men för de mesta går det bra.

Jag skulle nog kanske hellre vilja vara i skolan för att det är lite lättare och lära sig där. Jag saknar nog lite min lärare. Det är ändå helt skönt och vara hemma och ta det lugnt. Jag saknar mina kompisar och mina hobbyer. Egentligen är jag inte rädd för att jag skulle bli smittad av coronaviru­set men jag är rädd för att mina moroch farföräldr­ar får smittan.

KIRA WIKSTRÖM

12 år, Rudolf Steiner skolan, Helsingfor­s

”Jag längtar inte efter min lärare”

SKOLA HEMMA Det känns helt ok att arbeta hemma men det är ganska svårt att koncentrer­a sig. Och jag saknar mina vänner. Jag längtar inte efter min lärare. LINA TÖRNBLOM 12 år, Rudolf Steiner-skolan, Esbo

”Nej, nej”

SKOLA HEMMA Jag är Fanny jag är 9 år. Hur känns det nu när skolan finns i ditt eget rum, är det jobbigt att distansarb­eta? När mamma eller pappa hela tiden tittar att du gör dina uppgifter? nej nej FANNY TÖRNBLOM Rudolf Steiner-skolan, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland