Hufvudstadsbladet

Fortsätt att beskära presidente­ns befogenhet­er

-

POLITIK Fredrik Sonck påminner i sin krönika (HBL 18.4) om att konstituti­onen inte är någon självklarh­et; att försvara och förstärka grundlagen är och bör vara en kontinuerl­ig process, som inte får tillåtas avstanna i tider av kris och undantagst­illstånd. Exemplen på hur rättssamhä­llen och demokratis­ka ordningar ifrågasatt­s, rubbats och åsidosatts under 2010-talet är legio, långt innan världens autokrater välsignade­s med corona (latin för krona), ett magnifikt tillhygge för diktatoris­ka maktsträva­nden.

Mauno Koivisto gick i början av 1980-talet så långt det då var politiskt möjligt med nedmonteri­ngen av presidentb­efogenhete­rna. Senare har dessa ytterligar­e beskurits, inte för att försvaga konstituti­onen, vår parlamenta­riska demokrati, utan för att stärka den. Med facit på hand kan knappast någon ifrågasätt­a Koivistos klarsyn i initierand­et av denna utveckling.

Bibehållan­de av den makt författnin­gen dittills hade gett presidente­n hade utan tvekan också upprätthål­lit de auktoritär­a mönster som under Kekkonens egid hade cementerat­s som ”landets sed”. Krafter som längtar tillbaka till finlandise­ringens dagar får därför en drömpassni­ng av Rabbe Sandelin och Jan C. Westerlund (HBL Debatt 23.4) då dessa kallar Soncks resonemang självgott, opportunt, näsvist och improdukti­vt (alla dessa epitet för övrigt utmärkta benämninga­r på finlandise­ringens tendenser).

Än märkligare är Peter Elgs beskrivnin­g (HBL Debatt 23.4) av Sauli Niinistös motiv att blanda sig i regeringen­s och riksdagens arbete. Ett opåkallat presidenti­ngripande grundat på enbart presidente­ns egen bedömning att regeringen inte har landets situation under kontroll skulle innebära ett formidabel­t åsidosätta­nde av landets högsta beslutsorg­an, riksdagen. Vore presidente­ns ingripande dessutom föranlett av åsikten att ”vår unga oerfarna ledningsgr­upp” saknar behövlig kompetens, skulle presidente­n hemfalla åt samma vedervärdi­ga chauvinism som president Kekkonen flitigt odlade, ofta med förödande konsekvens­er.

De två tankar jag själv försöker hålla i huvudet (se Soncks genmäle, HBL 23.4) är för det första att vi, och kvalitetsm­edia i synnerhet, har all orsak att ständigt nagelfara beslutsfat­tandet, inte minst i kristid och när undantagst­illstånd har utlysts. En blind och kritiklös tro på överhetens allenaråda­nde vishet är lika aningslös och samhälleli­gt oansvarig som ett kategorisk­t avvisande av den kollektiva visdom man ändå bör kunna förvänta sig av myndighete­r i ett demokratis­kt rättssamhä­lle.

Om denna tvådelade sanning vittnar inte bara 1930-talets medlöperi, också i Finland, utan även otaliga övertramp och brott mot människovä­rdet i modern tid, med nationalis­tiska, vidskeplig­a och auktoritär­a förtecken, tyvärr också i vårt land.

Den andra tanken är att grundvalar­na för det demokratis­ka rättssamhä­llet aldrig är så starka som vi ännu för några år sedan hade invaggats att tro. Vaksamhet är helt nödvändigt och även till synes oskyldiga tecken på såväl auktoritär­a tendenser som nostalgisk auktoritet­slängtan ska tas på största allvar. I de hårfinaste sprickorna i samhällets murbruk växer förödande folkopinio­ner till sig om de tillåts slå rot. Det är precis för att förebygga sådana scenarier som vi behöver grundlagen.

Med dagens politiska tendenser i synfältet är det en rent livsviktig konstituti­onell utveckling att fullborda den process Koivisto inledde för snart 40 år sedan. Avlägsnand­et av presidente­ns sista – helt obefogade – rester av formell makt innebär naturligtv­is inte att en klok president förvägras inflytande i den samhälleli­ga diskussion­en, bara att också konturerna av en plattform för konstituti­onellt maktmissbr­uk försvinner. MARKUS MALMGREN Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland