Hufvudstadsbladet

Ingen kan stoppa möjligt maktmissbr­uk

-

POLITIK För några veckor sen utlystes undantagst­illstånd. Undantagsl­agstiftnin­gen ger regeringen rätt att fatta beslut, som strider mot andra lagar. Det finns en risk, kanske rätt så liten i dag, att regeringen missbrukar sin nyvunna makt till fördel för sina anhängare och partier. Detta har hänt senast bland annat i Ungern. Nu, när regeringen har beslutat dela ut tiotals miljarder euro, finns det nog möjlighete­r till missbruk.

I Finland utser det största partiet i riksdagen statsminis­tern, i praktiken bland sina riksdagsle­damöter. Nuvarande statsminis­tern Sanna Marin har blivit utsedd av 40 riksdagsle­damöter, som alla är socialdemo­krater. Fastän regeringen skulle missbruka sin makt har opposition­en i riksdagen inte tillräckli­gt med röster för att göra sig av med regeringen. Inte heller har opposition­en tillträde till den informatio­n som skulle avslöja missbruket. En regering, som håller en presskonfe­rens varje dag i tv, behärskar också nyhetsflöd­et och kan vitmåla sina åtgärder.

Det finns i dag ingen annan än justitieka­nslern som kunde stoppa regeringen­s möjliga maktmissbr­uk under undantagsf­örhållande­n. Hans befogenhet­er är dock begränsade och gäller tolkningen av lagar. Tidigare kunde presidente­n förhindra maktmissbr­uk, han hade rätt att avskeda regeringen. Presidente­n är vald av majoritete­n av väljarna i direkta val och är inte bunden att följa de direktiv som partikansl­ier ger till ministrar. Hen är den enda folkvalda, som har en oberoende ställning, och har direkta kontakter med ett stort antal medborgare över partigräns­erna. Hans övervakand­e öga behövs nu. Ett sätt att göra det är att ge honom vetorätt över åtgärder som regeringen vidtar med stöd av undantagsl­agstiftnin­gen.

En annan sak är att få de nuvarande regeringsp­artierna att ge en sådan vetorätt till presidente­n. Det är dock fråga om hur tiotals miljarder euro skall utdelas. PEKKA SNäLL Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland