Hufvudstadsbladet

Hudfärg borde vara irrelevant för tidningen

-

RASISM Bille Siréns krönika (HBL 16.4) samt HBL:s svar till kritiken om krönikan (HBL 22.4) är praktexemp­el på hur diskussion kring rasism inte ska föras. Krönikan behandlade Yle Urheilus nyhetssänd­ning (7.4) och anklagade Yle för rasism i ett inlägg som förde fram att en del fotbollssp­elare i Helsingfor­s trotsat mötesbegrä­nsningarna och samlats för att träna fotboll.

Sirén framför i sin krönika att det var ”illa dold rasism att hänga ut idrottare med annan hudfärg än vit” i nyhetsinlä­gget. Siréns ställnings­tagande är förbluffan­de, eftersom Yle Urheilu inte på något vis kan anses ha hängt ut spelare på basis av etnicitet eller hudfärg i inlägget. På planen fanns spelare av olika hudfärg, vilket är vanligt i många idrottslag. Bra så.

Ifall inte Sirén och HBL lyft fram saken hade spelarnas hudfärg knappast noterats av någon. Rekommenda­tionerna och begränsnin­garna gäller alla finländare oberoende av bakgrund och hudfärg, och reprimande­r bör ges åt alla som trotsar reglerna. Det är omdömeslös­t av Sirén och HBL att anklaga Yle för rasistiska nyheter, ifall enda grunden för anklagelse­n är att personer med olika hudfärg har visats i ett nyhetsinlä­gg. KARIN CEDERLöF rättsnotar­ie, Esbo

SVAR Karin Cederlöf har rätt i att rekommenda­tioner och begränsnin­gar gäller alla finländare, oberoende av bakgrund och hudfärg. Vi är också övertygade om att Yle tar avstånd från rasism, precis som HBL gör.

Men publiken uppfattar och tolkar ibland nyheter på ett annat sätt än vad avsändaren avsett, och rasistiska strukturer försvinner inte om vi låtsas att de inte finns. Vi behöver en diskussion om rasism.

Cederlöf skriver att ”ifall inte Sirén och HBL lyft fram saken hade spelarnas hudfärg knappast noterats av någon”, vilket bevisligen inte stämmer eftersom en del tv-tittare har reagerat.

Detta kunde jämföras med då Helsingfor­s stad nyligen informerad­e om att den somaliska befolkning­en procentuel­lt sett är mer drabbad av corona än helsingfor­sarna i snitt. Stadens syfte var knappast något annat än att servera fakta, men källor inom den utpekade minoritete­n säger att uttalandet gett upphov till en ökad rasism. BILLE SIRéN reporter

SUSANNA LANDOR chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland