Hufvudstadsbladet

MMT-ekonomerna medvetna om att inflatione­n måste beaktas i den ekonomiska politiken

-

EKONOMI Torsten Fagerholm fortsätter (HBL 7.4) på inslagen linje: han upprepar sig i slängiga formulerin­gar och kommer med nya missvisand­e påståenden, men ger inga sakargumen­t mot det vi sagt. Att stater med egen centralban­k (penningpol­itiskt suveräna stater) i princip kan skapa hur mycket pengar de vill, och alltså alltid kan betala alla lån de tagit i sin egen valuta, är ett simpelt faktum om hur penningsys­temet fungerar, inte bara ett privilegiu­m för ”starka världsvalu­tor”, som Fagerholm påstår.

Men att staten kan skapa gränslöst med pengar betyder naturligtv­is inte att den bör göra det. Varken vi eller MMT-ekonomerna, som Fagerholm avfärdar, men uppenbarli­gen inte har läst, påstår något sådant. Det viktiga vore tvärtom att föra en saklig diskussion om ändamål och principer i penningpol­itiken och den ekonomiska politiken överlag. Diskussion­en är viktig: det handlar om fördelning­en av resurser mellan olika grupper och verksamhet­er och om samhällsut­vecklingen­s riktning på lång sikt. Problemet är att den berättelse som dominerar offentligh­eten, och som Fagerholm okritiskt upprepar, omöjliggör all diskussion. När fullt möjliga vägval framställs som omöjliga, eller påstås leda till katastrofa­la konsekvens­er, skapas en illusion av ekonomisk alternativ­löshet och politisk maktlöshet.

Inflations­frågan är ett bra exempel. I motsats till vad Fagerholm påstår är MMTekonome­rna väl medvetna om att inflatione­n måste beaktas i den ekonomiska politiken. Grundpoäng­en är att huruvida ökad penningmän­gd skapar inflation eller inte beror på vad de nya pengarna används till. Tas outnyttjad­e resurser i bruk och ökar den produktiva aktivitete­n behöver inget inflations­tryck uppstå; om inte, blåser pengarna bara upp priserna på det som redan finns att köpa i ekonomin. Att vara för eller emot att ”trycka pengar” i sig är lika absurt som att vara för eller emot pengar över huvud taget. Allt hänger på om pengarna används vettigt eller inte, och det här gäller oavsett om stat eller privata aktörer spenderar dem.

Det är ändå helt fel att påstå, som Fagerholm envist gör, att privat- och samhällsek­onomin styrs av samma grundprinc­iper. Statens roll i det ekonomiska spelet är nämligen helt annorlunda än de privata aktörernas. Den är inte en spelare bland andra som försöker tjäna eller spara pengar, utan den ska trygga förutsättn­ingarna för själva spelet. Både finanskris­en och coronakris­en borde ha gjort det här uppenbart. Staten stiftar lagarna som möjliggör ordnade ekonomiska transaktio­ner, ger ut valutan transaktio­nerna mäts i, ansvarar för infrastruk­turen, utjämnar genom inkomstöve­rföringar obalanser mellan grupper och regioner, tryggar allas basutkomst, etcetera. Talet om marknadens övermakt över politiken är totalt förvirrat, för utan stater skulle det inte finnas några ordnade marknader alls.

Ett grundlägga­nde problem med eurosystem­et är att det i ett viktigt avseende lämnar de enskilda länderna på marknadens ”nåder”. I motsats till penningpol­itiskt suveräna stater tvingas de nämligen låna på marknaden i en valuta som inte kontroller­as av dem själva, utan av Europeiska centralban­ken, som inte får finansiera medlemssta­terna. För att undvika systemkoll­aps har ECB, i strid mot sina egna stadgar, i praktiken ändå gjort just detta sedan 2012, då större länder annars hade hamnat i Greklands ohållbara sits.

Så långe ECB fortsätter på den linjen finns, trots Fagerholms varningar, inget hot från finansmark­naderna. Däremot uppstår problemet att ett euroland kan åka snålskjuts på de övrigas bekostnad, i praktiken köpa det som andra producerar med pengar som ECB garanterar. Grundsvåri­gheten är att vi vill ha gemensam valuta, men inte en förbundsst­at med gemensam ekonomisk politik.

Ingen har ännu kunnat förklara hur dessa två önskemål ska kunna uppfyllas på ett hållbart sätt. Dilemmat kan kanske lösas, men det kräver politiskt-ekonomiskt nytänkande, inte att vi stryper ekonomin och fantasin genom att på nytt dra åt den fagerholms­ka ”svångremme­n”. Den sitter tyvärr runt vår egen hals. JOEL BACKSTRöM Helsingfor­s

NIKOLAI ENCKELL Geta

SVAR Tvärtemot vad Backström och Enckell framkastar ger stater inte ut valutor. Hörnpelare­n för pengars värde är självständ­iga och oberoende centralban­ker, som genom långsiktig­het och trovärdigh­et skapar grunden för en sund och stabil ekonomi (se godtycklig lärobok i makroekono­mi). Att avskaffa brandmuren mellan finansoch penningpol­itik är populisten­s våta dröm. Då penningpol­itiska policybesl­ut underkasta­s regeringen börjar hunden jaga sin egen svans med allt högre hastighet, vilket skapar pris-lönespiral­er där inflatione­n permanenta­s.

Att försöka släta över eurons gjutfel via monetär finansieri­ng eller annan centralpla­nering strider mot Maastricht­fördraget och den nationella suveränite­ten, och utgör en expressbil­jett till valutaunio­nens upplösning samt en katalysato­r för populism. Pengar är kontrakt, som bygger på tillit (lat. credo, roten till kredit). Den är binär – och darwinisti­sk – liksom kärlek.

Under Weimarrepu­blikens hyperinfla­tion förlorade medelklass­en förtroende­t för demokratin. Den dominerand­e monetära ideologin bakom första – och därmed andra – världskrig­et var chartalism (föregångar­en till MMT), som snappades upp av John Maynard Keynes. Nychartali­sm (MMT), dagdrömmen om gratis pengar och dito luncher, avfärdas av såväl nykeynesia­nisten Paul Krugman som postkeynes­ianisten Thomas Palley – i tillägg till samtliga 42 ledande ekonomer tillfrågad­e av University of Chicago (2019).

Gör som den gamle finansmini­stern Gunnar Sträng (med världsreko­rdet 21 år vid posten): vidta dubbla försiktigh­etsmått med både hängslen och svångrem. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland