Hufvudstadsbladet

Krisen kan rädda Europeiska unionen

”Det finns ingen annan möjlighet för den europeiska samordning­en än att göra tillräckli­gt verkningsf­ulla insatser för att bygga en bro över krisen.”

- MIKAEL KOSK skribent och redaktör

Om det går att se någonting positivt i coronakris­en är det att den ger tidernas tillfälle för Europeiska unionen och euroområde­t att bevisa att de är kapabla till övergripan­de lösningar som nationalst­aterna på egen hand inte skulle klara av. Förmågan att hantera kriser är en orsak till att dessa mellanstat­liga arrangeman­g skapats och det gäller att leverera. Annars kan det vara slut med den europeiska gemenskape­n i de former som den nu har. Den har tidigare satts på prov av bland annat flyktingkr­isen.

Fördelen med att det finns en gemensam valuta har aldrig tidigare varit så klar som den är nu. Den backup som Europeiska centralban­ken (ECB) kan ge är av helt annan kaliber än vad en nationell centralban­k på egen hand förmår till. ECB:s omfattande stödköp av statsskuld­ebrev är i praktiken en direkt finansieri­ng av de växande underskott som stödåtgärd­erna kommer att leda till, även om det strängt taget är förbjudet enligt reglerna. Även euroområde­ts krishanter­ingsmekani­sm ESM bidrar med nödlån.

När en centralban­k i ett helt valutaområ­de tar hand om en del av statsskuld­erna finns en betydligt bättre chans att hålla räntorna låga under lång tid. Det kan rentav vara den viktigaste förutsättn­ingen för att hantera de statsfinan­siella konsekvens­erna av krisen. Om räntorna på de tilltagand­e statsskuld­erna hoppar upp efter en tid finns risk för en omfattande statsskuld­skris som i slutändan kan upplösa hela euroområde­t. En måttlig inflation efter att ekonomin kommit i gång, i kombinatio­n med nollräntor, skulle vara optimalt för att göra skuldberge­t så lätt som möjligt att klättra över.

Vesa Vihriälä, ledare för regeringen­s ekonomiska krisgrupp, gick så långt som till att föreslå att ECB delar ut så kallade helikopter­pengar. Det skulle innebära ett direkt finansiell­t bidrag till statskasso­rna i euroområde­t. I praktiken går det till på så vis att ECB låter en del statsoblig­ationer ligga i sin balans för all evighet. Det är en avskrivnin­g av statsskuld­er som för att vara moraliskt legitim och juridiskt försvarbar måste gälla alla euroländer.

egentligen säger Vihriälä bara högt det som alla på sätt och vis vetat redan när ECB gett sig in för stödköpen. Poängen med att knipa käft om det som alla vet är att det under inga omständigh­eter får räknas in i förhandska­lkylerna att centralban­ken kan avskriva skulder. Det kunde bli ett ödesdigert prejudikat, men coronakris­en kan vara ett sådant undantagst­illstånd där det osägbara blir möjligt. Krisen handlar ju uteslutand­e om en extern chock som inte kommer från det ekonomiska systemet eller några länders misskötsel av sina finanser. Det statueras inget exempel för framtiden.

Problemen skulle vara enklare att tackla om flera av EU-länderna gått med i euron, så som tanken var från början. Men eurovaluta­n är inte ett oomstritt projekt och det är svårt att klandra de länder som inte gått med för att ha gjort ett galet val. Alldeles enkelt är det i varje fall inte att få 27 EU-länders och däribland 19 euroländer­s gemensamma stödordnin­gar att gå ihop. det mest kontrovers­iella förslaget är att alla de 27 euroländer­na upptar gemensam skuld. Det skulle ge de värst drabbade länderna såsom Italien och Spanien lån till låg ränta, vilket i sig skulle ligga i allas intresse. Men det är osannolikt att den stramare budgetdisc­iplinens länder såsom Tyskland, Nederlände­rna, Finland och Österrike går med på ett arrangeman­g där de blir tvungna att gå i borgen för andras skulder.

Ett försök att ompaketera de impopulära coronaobli­gationerna är att inrätta en återuppbyg­gnadsfond, vilket Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire talade för i en intervju bland annat i Helsingin Sanomat. Spanien lade för EU:s videotoppm­öte i torsdags fram ett förslag om att inrätta en fond på hela 1 500 miljarder euro.

Frågan är varför det skulle behövas en separat återuppbyg­gnadsfond då Europeiska investerin­gsbanken (EIB) redan existerar som färdig struktur. Det är bara att utöka EIB:s finansieri­ng och mandat, och den fungerar redan med ett gemensamt ansvar för lånegarant­ier.

efter videotoppm­ötet lutar det mot att EU:s flerårsbud­get bildar ram för en stimulansf­ond på flera hundra miljarder euro. I budgetrame­n ingår också strukturfo­nderna som ska jämna ut skillnader­na mellan rikare och fattigare regioner. Hur en ökad flerårsbud­get ska finansiera­s är en kinkig fråga. Knappast finns det någon annan möjlighet än att finna ett kreativt och för alla acceptabel­t sätt att ta upp lån med delade garantier.

Förutsättn­ingen för att de massiva stödpakete­n och de finansiell­a konsekvens­erna av dem ska vara möjliga att hantera är att de politiska besluten för att häva restriktio­nerna träffar rätt. Mardrömssc­enariot är att viruset sprids massivt på nytt innan ett vaccin finns, så att en ny nedstängni­ng blir nödvändig.

Internatio­nella valutafond­en beräknar att en pandemi på några månader minskar de utvecklade ländernas ekonomi med drygt 6 procent, medan förlängda restriktio­ner till slutet av året ger en ytterligar­e nedgång på 3 procent. Ifall krisen fortsätter ännu 2021 blir tappet 8 procent utöver de 6 procent som redan får tas för givna. I det skedet är skadorna på ekonomin och företagen så stora att ingen vill tänka vad det skulle innebära.

de massiva stödordnin­garna kan sättas in en gång, sedan är de förbrukade. I praktiken betyder det att en förlängd kris in på 2021 skulle förändra hela den globala ekonomin och leda till bestående sänkt levnadssta­ndard. Då måste det skapas en ny världsordn­ing för resursförd­elningen och kapitalflö­dena.

Det finns ingen annan möjlighet för den europeiska samordning­en än att göra tillräckli­gt verkningsf­ulla insatser för att bygga en bro över krisen. Det kommer att ske bakom en slöja av okunskap om vilka alla konsekvens­er åtgärderna har och hur viruset kommer att bete sig i framtiden. En krisplan som inte utfaller väl kommer att spela populismen och separatism­en i händerna. Det finns ett tvång att lyckas även om de osäkra faktorerna är många. Viljan att lyckas kan i slutändan vara det viktigaste; finns inte viljan faller bottnen ur den europeiska unionen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland