Hufvudstadsbladet

En seger och ett tal som tillfällig­t enade en nation i krig

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

George Weah blev president i Liberia, Vitalij Klitjko borgmästar­e i Kiev och Romario är senator i Brasilien. Historien kryllar av exempel på idrottsstj­ärnor som gett sig in i politiken efter den aktiva karriären. Ivorianen Didier Drogba har officiellt inte gjort det ännu men om han någon dag bestämmer sig för det ligger vägen vidöppen för den forne Chelseaanf­allaren.

Året var 2005 och Elfenbensk­usten skakades sedan några år tillbaka av ett inbördeskr­ig. I oktober samma år skulle Elfenbensk­usten möta Sudan i det afrikanska VM-kvalet. Det stjärnspäc­kade ivorianska laget försökte för första gången ta sig till VM.

I vägen stod alltid starka Kamerun som mötte Egypten borta. Utgångsläg­et var att Kamerun skulle avancera till VM i Tyskland med en seger i Kairo. Alla andra resultat skulle ge Elfenbensk­usten chansen att passera konkurrent­en i kvalgruppe­n.

Elfenbensk­usten hade ett grymt lag på benen också då med bland andra Didier Drogba, Didier Zokora, Kolo Touré, Yaya Touré, Aruna Dindane, Bonaventur­e Kalou i truppen.

Elfenbensk­usten var i många år ett lag som ständigt underprest­erade. Och också detta VM-kval verkade gå åt skogen då laget föll två gånger mot just Kamerun, en av de verkliga tungviktar­na i afrikansk fotboll. Men Kamerun hade också sviktat och inför den sista omgången var läget delikat.

Elfenbensk­usten gjorde processen kort med Sudan på bortaplan och bärgade en tämligen enkel seger efter två mål av Aruna Dindane.

I Kairo utkämpade Egypten och Kamerun en riktig holmgång. Det stod 1–1 då matchen gick in på stopptid.

Dramatik i Kairo

Matchen i Sudan var klar någon minut tidigare än den i Kairo och firandet av VM-biljetten skulle precis börja i det ivorianska lägret då de bistra nyheterna från Kairo sipprade in: Kamerun hade fått en tämligen billig straff fyra minuter in på stopptid.

Pierre Womes hästspark från elva meter träffade stolpen och studsade ut Kamerun ur VM.

I Sudan och på många håll i Elfenbensk­usten innebar det fest.

Men död och elände var överallt närvarande i Elfenbensk­usten vid den tidpunkten. Sedan några år tillbaka rasade ett blodigt inbördeskr­ig i landet. President Laurent Gbagbos styrkor kontroller­ade de södra delarna, rebellerna under Guillaume Soro de norra delarna.

De värsta striderna rasade mellan 2002 och 2004 men landet var i oktober 2005 alltjämt både eldfängt och splittrat. Spänningar­na mellan de två gruppering­arna ökade och civilbefol­kningen fruktade mera våldsamhet­er.

Didier Drogba hade under sommaren skrivit på för Chelsea. Londonklub­ben betalade cirka 30 miljoner euro till Marseille för anfallaren. Ett av klubbens bästa köp genom tiderna.

En av Chelseas största

Drogba kunde spela som targetanfa­llare uppe på topp tack vare sin fysik. Men han var också en grym avslutare. Han ville vinna till varje pris och spelade rätt ofta på gränsen till det tillåtna. En del kritiserad­e honom för att filma men facit ljuger inte. Det blev sammanlagt 381 matcher och 164 mål för The Blues. Fyra ligatitlar, lika många FA-cuptitlar, och en Champions Leaguebuck­la blev det i västra London.

Men 2005 var Drogba ännu på väg uppåt. Drömflytte­n till Chelsea var början på en nästan tio år lång dominans på högsta möjliga nivå,

Nationalhj­älte är han hemma i Elfenbensk­usten. Och det var Drogba som blev ikonen i det landslag som hösten 2005 gjorde slut på en evighetslå­ng förbannels­e. VM-biljetten i sig gjorde Drogba mer eller mindre odödlig i landet.

Men det var hans tal till en splittrad nation som verkligen befäste hans ställning.

Efter att VM-biljetten säkrats bröt glädjescen­er ut på alla håll i landet. Fotbollen och idrotten som enande kraft ska inte underskatt­as.

Drogba förstärkte effekten ytterligar­e med sitt tal.

Anfallaren hade tagit som vana att leda en bön inför varje landskamp men efter glädjescen­erna i Sudan kände han och laget att de krävde ett större forum för sitt budskap.

En tv-kameraman fick gå in i ivorianern­as omklädning­srum där segerfeste­n var i full gång. Spelarna spexade framför kameran men det var en viss Chelseaanf­allare med mikrofonen i handen som var den givna mittpunkte­n.

Hans tal till en splittrad nation tog knappt under en minut men hade större genomslags­kraft än allt de lokala politikern­a sagt under de senaste åren.

– Lägg ner vapnen och håll fria val. Damer och herrar av Elfenbensk­usten. I dag bevisade spelare och fans från söder, väst, öst och norr att vi kan leva och spela sida vid sida. Vi lovade att festlighet­erna skulle ena nationen. I dag går vi ner på våra knän och ber att just det ska hända.

Hela laget under ledning av Drogba gick ner på knä.

– Ett så rikt afrikanskt land kan inte låta det hela urarta i ett fullskalig­t krig. Lägg ner vapnen och ordna val, löd Drogbas tal.

Sändes om och om igen i tv

Trots en innerlig segerfest vaknade ett splittrat ivorianskt folk upp till ännu en splittrad dag följande morgon. Drogbas känslosamm­a tal till nationen fick inte omgående avsedd effekt.

Men någonting var på gång och då Drogbas tal rullades i tv-kanalerna flera gånger varje dag började budskapet sjunka in. Så småningom närmade sig de stridande parterna varandra och till slut lyckades man enas om vapenvila.

VM i Tyskland tog slut i och med gruppspele­t men följande år visade Drogba än en gång sitt stora hjärta.

Drogba var ute på tour i de rebellledd­a områdena efter att han valts till Afrikas bästa spelare.

Den kvalmatch mot Madagaskar som skulle spelas i huvudstade­n Abidjan i september 2007 meddelade Drogba att skulle flyttas till rebellfäst­et Bouake. Något som varit totalt otänkbart ett par år tidigare.

Insatta källor menar att Drogba fått lov av den sittande presidente­n att meddela om den flyttade kvalmatche­n.

Matchen vann Elfenbensk­usten med 5-0 och Drogba gjorde naturligtv­is mål.

Efter match bjöd Drogba på ett ärevarv och hyllningar­na ville aldrig ta slut. På läktarna firade gamla fiender tillsamman­s.

– Det var eufori för hela landet. Alla kändes enade. Vi satte så stort hopp till Drogba och hans lag. Tourébröde­rna från norr, Drogba från söder. Det var äkta ivoriansk mosaik, beskrev en lokal journalist scenerna.

Dessvärre höll det inte i sig utan nya orolighete­r blossade upp några år senare och ytterligar­e tusentals människor tvingades sätta livet till.

Drogba pensionera­de sig från landslaget 2018 med given hjältestat­us livet ut i hemlandet. I Chelsea också för den delen.

Det fanns naturligtv­is också andra orsaker till att läget i Elfenbensk­usten lugnade ner sig hösten 2005. Men Drogbas och det ivorianska landslaget­s roll ska inte underskatt­as. Och Drogba är ännu ett klassexemp­el på att idrottare via ett vettigt budskap kan bidra med mycket gott.

Källor: BBC, Offside, L’Equipe, Financial Times, Businessin­sider.

 ??  ?? Didier Drogba gjorde sig känd som en ohyggligt fysisk och målfarlig anfallare.
Didier Drogba gjorde sig känd som en ohyggligt fysisk och målfarlig anfallare.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DOLORES OCHOA/AP ??
FOTO: DOLORES OCHOA/AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland