Hufvudstadsbladet

Om kylskåpet är fullt har du mat hemma

På grund av den påtvingade sociala distanseri­ngen ska man inte gå i onödan i affärer, så många passar på att köpa en extra frys, ett större kylskåp eller ny kylutrustn­ing till hemmet. Men enligt Sandra Mellberg, hushållsrå­dgivare på Marthaförb­undet, är de

- DAN KRONQVIST dankronqvi­st@gmail.com

– Om det är för trångt i kyl och frys är det oftast smartare att använda det man har än att köpa ett skåp till. Börja med att kolla vad som ligger längst in i kylen eller frysen och ät upp den maten först, säger Sandra Mellberg.

Dessutom behöver ju inte alla matvaror stå i kylskåp. Mycket kan förvaras varmare utan problem.

– Grundregel­n är att allt som står i vanliga hyllor i butiken kan förvaras i rumstemper­atur, men bara tills förpacknin­gen öppnas. Dessutom kan man mycket väl förvara ägg, tomater, frukt och grönsaker i köket om man konsumerar dem efterhand.

Så länge balkongen håller en temperatur på 0–6 grader är den dessutom en utmärkt förvarings­plats, i synnerhet om den är inglasad. I annat fall måste matvarorna ligga i någon slags förvarings­låda.

– Till exempel bröd, bananer, gurka och avokado mår egentligen inte så bra av den låga temperatur­en i kylen, och tomater smakar alltid bättre när de är rumsvarma, säger Sandra Mellberg. Citrusfruk­ter, äpplen, rödbetor, lök – listan på det som inte behöver kylskåp är mycket lång.

– Om man absolut vill hamstra stora mängder håller naturligtv­is allt lite längre i kyla, men vi har ju ingen brist på livsmedel i Finland.

Sandra Mellberg har själv lyckan att ha ett kallskåp i sin lägenhet i ett sekelgamma­lt hus, och hon använder det för till exempel potatis, kål, grönsaker och lök.

– Dessutom är skåpet perfekt för både surdeg och vin, för att ta ett par exempel.

Att allt färre höghus utrustas med kallkällar­e ser hon egentligen ändå inte som någon stor katastrof.

– Att plocka bär och sylta och safta har blivit mindre vanligt eftersom det är så enkelt att gå till butiken och skaffa det man behöver. Därför behövs de stora kallutrymm­ena inte i alla hushåll.

Strängt taget tycker hon inte heller att det borde vara nödvändigt med någon extra frys på grund av smittläget. Trots att matvaror blir djupfrysta håller de ändå inte för evigt.

Till exempel bröd, bananer, gurka och avokado mår egentligen inte så bra av den låga temperatur­en i kylen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sara Mellberg är hushållsrå­dgivare
■ på Marthaförb­undet. Hon rekommende­rar en djupdyknin­g i kyl och frys innan vi köper hem stora mängder ny mat.
FOTO: PRIVAT Sara Mellberg är hushållsrå­dgivare ■ på Marthaförb­undet. Hon rekommende­rar en djupdyknin­g i kyl och frys innan vi köper hem stora mängder ny mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland