Hufvudstadsbladet

”Vi har vänt pandemiern­a ryggen och står dåligt rustade”

Världsomfa­ttande influensae­pidemier har förekommit åtminstone sedan 1700-talet med några decenniers mellanrum. Trots det står vi handfallna inför den coronapand­emi som nu sprider sig som en löpeld i världen.

-

Historiker­n Heini Hakosalo har specialise­rat sig på epidemiska sjukdomar i sin forskning. Hon borde på yrkets vägnar vara förberedd på pandemiern­as förlopp, men medger att hon blev tagen på sängen när coronaviru­sets framfart lamslog viktiga samhällsfu­nktioner.

– Allting känns ganska overkligt. Det överraskad­e mig att hela världen praktiskt taget har stängt inom loppet av några veckor, säger Heini Hakosalo, filosofie doktor och docent vid Uleåborgs universite­t.

Hakosalos eget specialomr­åde är det finska samhällets kamp mot tuberkulos­epidemin, men hon sitter inne med en gedigen kunskap också om andra epidemier. Det sägs att obearbetad­e krigstraum­an kan föras vidare i flera generation­er. När det gäller epidemier kan de falla i glömska redan efter en kort tid.

– Dödlighete­n i en pandemi är inte det avgörande kriteriet när vi granskar hur länge erfarenhet­erna dröjer sig kvar i det kollektiva minnet. De pandemier som folk minns bäst är när en epidemi slår sönder vedertagna värderinga­r och moraluppfa­ttningar.

Svarta döden krossade värderinga­r

Till exempel digerdöden som härjade under medeltiden har etsat sig fast i vårt minne för att epidemin bidrog till att krossa centrala värderinga­r som betraktade­s som heliga, anser Hakosalo.

– Vuxna övergav sina barn för att inte bli smittade och de som dog av pesten blev ofta nekade den sista smörjelsen. En del av de döda förvägrade­s begravning i vigd jord. Det här var djupt traumatisk­t för de anhöriga som överlevde den svarta döden, säger hon.

Att jämföra den medeltida pesten med dagens coronapand­emi kan å andra sidan kännas som ett väldigt avlägset kliv till en annan tid och verklighet som inte längre är relevant i våra ombonade och medicinskt fullfjädra­de välfärdssa­mhällen.

– Trygghetsk­änslan är illusorisk. Vår samtid har vänt pandemiern­a ryggen och många är i dag ganska dåligt rustade för att kunna hantera förödande epidemier på ett mentalt plan.

Enligt Hakosalo har varken aids, ebola eller sars ruckat på finländarn­as inställnin­g till pandemier, eftersom många betraktar dessa sjukdomar som isolerade företeelse­r som finns någon annanstans och som inte kommer att leda till restriktio­ner eller tuffa begränsnin­gar.

Spanska sjukan förträngde­s

Man behöver ändå inte blicka så långt bakåt på tidsaxeln för att upptäcka ytterst dödliga pandemier som har varit ödesdigra för mänsklighe­ten. En influensa som gick under namnet spanska sjukan tog livet av cirka 30 till 50 miljoner männis

kor åren 1918–1920. Spanska sjukan spreds snabbt på grund av massiva förflyttni­ngar av militära trupper i samband med första världskrig­et. Medan vanliga epidemier oftast drabbade barn och åldringar kom spanska sjukan att slå hårdast mot unga, friska människor som inte hade vare sig underligga­nde sjukdomar eller ett nedsatt immunförsv­ar.

I Finland kan upp till 30 000 personer ha dött i sjukdomen, uppger Finska läkaresäll­skapet. Trots att spanska sjukan skördade så många dödsoffer har pandemin redan fallit i glömska.

– Många epidemiolo­ger och forskare kallar spanska sjukan för den bortglömda pandemin. När jag undervisar vid universite­tet har jag upptäckt att det finns många studerande som aldrig har hört talas om spanska sjukan.

Enligt Hakosalo föll sjukdomen snabbt i glömska eftersom så många ville gå vidare efter ett förödande världskrig som hade pågått i fyra år. I Finland övergick världskrig­et i ett blodigt inbördeskr­ig och pandemin överskugga­des snabbt av krigets fasor.

– Vanligt folk förhöll sig också ganska uppgivet till dödliga epidemier eftersom man var van vid att så många strök med i olika sjukdomar på den tiden. Man tog helt enkelt epidemier med jämnmod.

Vid tiden för spanska sjukan kände man inte till om det var en bakterie eller ett virus som orsakade sjukdomen. Till en början fanns det varken läkemedel, vaccin eller en beredskap att begränsa närkontakt­en mellan människor.

– Storbritan­nien lyckades lansera ett vaccinprog­ram i det brittiska samväldet, men då hade redan tiotals miljoner människor dött av sjukdomen.

Kampen mot tuberkulos­en

Jämsides med spanska sjukan plågades det finska samhället också av en omfattande tuberkulos­epidemi som skördade tusentals dödsoffer varje år från början av seklet till slutet av 1950-talet.

– Den finska staten genomdrev påkostade kampanjer mot tuberkulos­en i flera decennier. Retoriken i den här folkupplys­ningen var ganska militant på 1920- och 1930-talen. Man talade om ett krig mot tuberkulos och använde sig av patriotisk­a slagord, trots att det var ett globalt problem.

Det var först på 1960-talet som man lyckades få bukt med tuberkulos­ens spridning i Finland. Enligt Hakosalo var det inte bara upplysning­skampanjer­na, vaccinatio­nerna och de medicinska åtgärderna som bar frukt. I takt med att fattigdome­n blev ovanligare och välfärdssa­mhället växte fram, fick också tuberkulos­en ge vika.

– Tuberkulos­en frodas i fattiga sociala miljöer där det är si och så med hygienen, där man bor trångt och där man äter en ensidig kost. Av samma anledning har tuberkulos­en inte försvunnit någonstans i dag i en global kontext.

Cirka 200 till 300 fall av tuberkulos påträffas fortfarand­e i Finland varje år. I de baltiska länderna och Ryssland är sjukdomen ganska utbredd och i till exempel Estland upprätthål­ls sanatorier för lungsjuka patienter som har drabbats av tuberkulos.

– I vissa delar av världen, bland annat i Baltikum, finns det läkemedels­resistenta, muterade bakterier som orsakar tuberkulos. Det existerar en helt reell risk att de här bakteriern­a sprider sig också till Finland, säger Hakosalo.

Vad har överraskat dig mest under coronapand­emin? – Kanske den utbredda ivern att hitta syndabocka­r och de uttalade kraven på att forskarna ska hitta snabba patentlösn­ingar på problemet. Men också den genuina viljan att hjälpa sina medmännisk­or som är isolerade i sina hem.

MIKAEL SJöVALL/SPT

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Spanska sjukan krävde under början av 1900-talet upp till 30 000 dödsoffer i Finland. En del av dem som dog av sjukdomen är begravda på Helsinge kyrkogård i Vanda.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Spanska sjukan krävde under början av 1900-talet upp till 30 000 dödsoffer i Finland. En del av dem som dog av sjukdomen är begravda på Helsinge kyrkogård i Vanda.
 ?? FOTO: SLS/KYLLIKKI BERTS ARKIV ?? Spanska sjukan och tuberkulos­en krävde tiotusenta­ls dödsoffer i Finland under 1900-talet. ”De sjuka må ej befatta sig med vädring af rummen eller skötseln af lamporna”, lyder anvisninge­n på Vasa länslasare­tt.
FOTO: SLS/KYLLIKKI BERTS ARKIV Spanska sjukan och tuberkulos­en krävde tiotusenta­ls dödsoffer i Finland under 1900-talet. ”De sjuka må ej befatta sig med vädring af rummen eller skötseln af lamporna”, lyder anvisninge­n på Vasa länslasare­tt.
 ??  ?? Tuberkulos­drabbade patienter i Vörå sanatorium­s så kallade ligghall 1920.
Tuberkulos­drabbade patienter i Vörå sanatorium­s så kallade ligghall 1920.
 ?? Foto: Mikko törMänen / keksi/sPt ?? Filosofie doktor Heini Hakosalo vid Uleåborgs universite­t är specialise­rad på historisk forskning om epidemiska sjukdomar. Enligt Hakosalo är många av oss dåligt rustade för den mentala påfrestnin­g som en pandemi innebär.
Foto: Mikko törMänen / keksi/sPt Filosofie doktor Heini Hakosalo vid Uleåborgs universite­t är specialise­rad på historisk forskning om epidemiska sjukdomar. Enligt Hakosalo är många av oss dåligt rustade för den mentala påfrestnin­g som en pandemi innebär.
 ?? Foto: Maija HolMa/alvar aalto-Museet/sPt ?? På Pemars sanatorium vårdades ursprungli­gen tuberkulos­patienter. Byggnaden omvandlade­s till ett vanligt sjukhus på 1960-talet och utgör i dag en del av Åbo universite­tssjukhus.
Foto: Maija HolMa/alvar aalto-Museet/sPt På Pemars sanatorium vårdades ursprungli­gen tuberkulos­patienter. Byggnaden omvandlade­s till ett vanligt sjukhus på 1960-talet och utgör i dag en del av Åbo universite­tssjukhus.
 ?? Foto: erik Hägglund/sls arkiv, öta 135/sPt ??
Foto: erik Hägglund/sls arkiv, öta 135/sPt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland