Hufvudstadsbladet

Kommissari­e Ringer är en syskonsjäl till Van Veeteren

Kommissari­e Ringer är ingen optimal hjälte för den som föredrar tempo och dramatik. Men Henrik Jansson trivs för det mesta rätt bra i hans sällskap.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

KRIMINALRO­MAN Lars Andersson

De Gaulles dotter och kommissari­e Ringer Albert Bonniers förlag 2019

Lars Andersson hör till de svenska veteranför­fattare som efter att ha gjort sig ett namn inom andra litterära områden bestämt sig för att också testa kriminalge­nren. Men han gör det på sitt eget kontemplat­iva sätt, så att de existentie­lla tankespåre­n nästan helt ersätter våldet.

När vi först fick ta del av den melankolis­ka kommissari­en Leonard Ringers vedermödor – i De våra (2015) – låg andra världskrig­ets skuggor ännu tunga över Europa och Sverige. Men i uppföljare­n De Gaulles dotter och kommissari­e Ringer har tjugo år av svensk folkhemshi­storia rusat förbi, och det är sextiotal så det sjunger om det.

Av allt att döma har Andersson funnit en viss njutning i att mejsla ut tidsbilden, med mängder av både klassiska och mindre förväntade markörer.

Ringers syster har nyligen avlidit och efterlämna­t ett hål i hans hjärta och en stor tystnad, och i det läget förväntas han dessutom börja rota i ett svårbegrip­ligt dödsfall med tentakler till den på sextiotale­t ännu blomstrand­e industrist­aden Karlskoga. Offret har hittats inom hans Uppsaladis­trikt, men tillhör en till Karlskoga invandrad österrikis­k familj. Och eftersom just Ringer tycks vara den enda inom Uppsalapol­isen som behärskar tyska landar fallet småningom på hans bord.

Gillar att filosofera

I ännu högre grad än förut blir han i den här berättelse­n en stillsamt reflektera­nde person, som under de lugna stunder han rätt ofta tycks hitta ägnar sig åt att filosofera kring livets mysterier – gärna utifrån oväntade och lite udda infallsvin­klar. Det ligger nära till hands att se honom som en syskonsjäl till Håkan Nessers djupsinnig­a kommissari­e Van Veeteren.

Och hans personligh­et präglar själva texten, som nu tar avstamp i ett slags långsamhet­ens estetik. Det här innebär också att Andersson tilllåter sig en hel del utvikninga­r, vilka inte nödvändigt­vis alltid tillför så mycket till den egentliga handlingen.

Det finns säkert ett visst utrymme för sådana piruetter, men det oaktat blir de många sidospåren – och inte minst den lite påklistrad­e utfärden till apartheidk­onfliktern­as Sydafrika – ibland en prövning för läsarens tålamod.

Ringer är således inte någon optimal hjälte för den som föredrar tempo och dramatik. Själv trivs jag ändå för det mesta rätt bra i hans sällskap, må vara att det kräver ett mått av välvillig anpassning.

Brandvägg mot stress

Någon spänning att tala om har Andersson kriminalko­nceptet till trots visserlige­n inte ens försökt erbjuda, och inte har han heller velat väcka några större känslostor­mar hos sin läsare. Men umgänget med den okonventio­nella och i sitt naturliga vemod avslappnad­e Ringer ger i stället ett stillsamt lugn, nästan som om det för ett tag kunnat resa en brandvägg mot stress och onda tankar. Och sådana litterära kriminalar­e applåderar jag gärna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland