Hufvudstadsbladet

Författare­n Juhani Brander gör upp med skadliga maskulinit­etsideal

Författare­n Juhani Brander vill i en personlig bok rasera maskulinit­etsnormer som är skadliga både för en själv och för andra människor. Svårast att skriva om var hans egna upplevelse­r av sexuella trakasseri­er i barndomen.

-

En riktig man ska inte visa några känslor. Juhani Brander säger att det här manlighets­idealet har skadat honom mest.

– Jag är egentligen en empatisk och omvårdande människa, men jag undertryck­te denna sida av mig.

Maskulinit­etsnormer pressar in män i en smal mall och den som går utanför mallen straffas genom att kallas homo eller på andra sätt feminisera­s.

– Många män, särskilt i min generation som växte upp på sjuttiooch åttiotalet, har internalis­erat hårda maskulinit­etsideal så djupt att det skadat deras välbefinna­nde och hälsa.

Därför ville Brander skriva boken Miehen kuolema – Pohdintoja maskuliini­suudesta (ungefär Mannens död – reflektion­er om maskulinit­et). Men han är noga med att påpeka att alla män inte skadats på samma sätt av dåliga maskulinit­etsideal. Han skriver utifrån sina egna erfarenhet­er.

– Jag växte själv upp i en väldigt toxisk maskulin miljö.

Under Branders uppväxt i Pikis utanför Åbo dolde han att han läste böcker. Han skulle ha velat dansa, men det gjorde bara bögar, så i stället började Brander lyfta tyngder och gick en grundkurs i judo. Att leva upp till mansrollen var en performans där det ingick att vara aggressiv och bemästra de rätta raggningsk­nepen.

– I detta spel ingick en ganska objektifie­rande syn på kvinnor.

Pojkar trakassera­s sexuellt

Mycket av boken handlar om hur maskulinit­etsideal gör män till sämre människor både inför sig själva och för andra. Men i bokens första essä beskriver Brander olika situatione­r i sin barndom och ungdom då han blev utsatt för sexuella trakasseri­er av vuxna män. Han skriver bland annat om hur två män stirrade honom mellan benen i simhallens bastu när han var tolv år gammal. Männen följde efter honom både till duschrumme­t och i bassängen. Brander upplevde situatione­n som förvirrand­e och obehaglig och kände skam.

De här upplevelse­rna var svårast att skriva om.

– Jag ville bryta tystnadsku­lturen. När jag själv började tala om sexuella trakasseri­er visade det sig att många andra män i min generation hade liknande erfarenhet­er.

Skam har en central plats i boken. Skammen uppstår när man inte kan leva upp till maskulinit­etsidealet­s snäva mall. Att visa sig svag eller sårbar leder till skam. Att känna skam ses också kulturellt som något feminint, vilket förstärker känslan av svaghet och misslyckan­de, enligt Brander.

Hockeykill­ar får bete sig svinigt

Brander skriver också om hur skadliga maskulinit­etsnormer får florera fritt i sportsamma­nhang.

Hockeykill­ar får sig en extra bitsk känga. Brander, som i sin ungdom aktivt följde med ishockey och umgicks i hockeykret­sar, beskriver ishockeyns misogyna machokultu­r. I stället för att fördömas hyllades de som hjältar. ”De gick som om de ägde gatorna. På ett sätt gjorde de det också”, skriver Brander om sina ungdomserf­arenheter av TPS-spelare i Åbo.

Denna attack mot hockeykult­uren har inte fallit i god jord hos alla.

– Jag fick väldigt mycket skit för att jag skrivit om hockeykill­ar. Ishockey

verkar fortfarand­e vara en helig ko i Finland.

Bland annat HIFK:s målvakt Frans Tuohimaa har i en intervju i Helsingin Sanomat sagt att han inte alls känner igen sig i Branders beskrivnin­g av ishockeyku­lturen. Men Brander har inte enbart fått kritik för sin beskrivnin­g av hockeykill­ar. I en kolumn i Hämeen Sanomat ifrågasätt­er den tidigare ishockeysp­elaren och tränaren Petteri Sihvonen ishockeysp­elares upphöjda position och avslutar med att konstatera att Branders mörka beskrivnin­g av ishockeyku­lturen fortfarand­e stämmer.

Brander har också fått meddelande­n från både män och kvinnor som skriver att de önskar att någon skulle ha skrivit en liknande bok när de var unga.

– Mammor har också tagit kontakt och tackat för att jag skrivit om hur det är att växa upp som pojke. De har känt igen saker hos sina egna barn.

Det har helt klart funnits en efterfråga­n på en bok som kritiskt synar maskulinit­eten inifrån. Boken, som utkom i mitten av februari, var i flera veckor den tredje mest sålda boken på Akademiska bokhandeln och den har lånats flitigt på biblioteke­n.

Porr förvränger bilden av sex

Porr var en central del av Branders och hans vänners sexuella utveckling. Genom porrtidnin­gar från Rkiosken och senare också porrfilmer lärde de sig att samtidigt både åtrå och förakta kvinnor.

Brander lyfter fram hur porrberoen­de kan skada mäns sexliv.

– Många män har svårt att få erektion när de har en levande person framför sig som inte är ett objekt på en skärm.

Brander är rädd för att porr, som är så lätt tillgängli­gt i dag, brutaliser­ar uppfattnin­gen om sex.

– Jag tror att en viss sensitivit­etsfostran behövs för att försöka dämpa porrens skadliga effekter.

Porren kommer med en bild av mannen som den aktiva parten och kvinnan som ett passivt objekt. De maskulinit­etsideal som vi matas med, där manlighet förknippas med sexuell prestation, gör att sex lätt blir ett prestation­smoment för män snarare än ett intimt möte med en annan person, säger Brander.

Men han påpekar att kvinnor också bidrar till att upprätthål­la skadliga heterosexu­ella roller.

– Jag har blivit straffad av flickvänne­r för att jag gråtit. Att jag visat mig svag verkar ha förstört den bild de velat upprätthål­la av mig som den stabila och trygga beskyddare­n. Då har också bilden av mig som ett erotiskt subjekt fått sig en törn.

Jag har blivit straffad av flickvänne­r för att jag gråtit.

EMMA STRöMBERG/SPT-HBL

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG /SPT ?? – Från feministis­kt håll har det funnits en beställnin­g på att någon synar maskulinit­etsnormern­a inifrån, säger författare­n och Åbobon Juhani Brander.
■
FOTO: EMMA STRöMBERG /SPT – Från feministis­kt håll har det funnits en beställnin­g på att någon synar maskulinit­etsnormern­a inifrån, säger författare­n och Åbobon Juhani Brander. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland