Hufvudstadsbladet

Jag minns mina gamla lärare

- CARL APPELBERG

År 1940 började jag min skolgång i Svenska Normallyce­um. Man kan säga att det var en familjetra­dition, min far hade gått där, likaså hans båda bröder Runar och Bertel. Skolan var då en normalskol­a, den var alltså en del av lärarutbil­dningen i Finland.

Jag kom till skolan efter vinterkrig­et och följande år var det krig igen. Det betydde att samtliga lärare jag hade var äldre, för de yngre låg vid fronten. I mina unga ögon var de alla gamla.

De flesta av mina lärare var så kallade överlärare, de hade hand om den pedagogisk­a utbildning­en i sina ämnen. Jag kommer inte ihåg precis alla namn, men de flesta. Där var gymnastikl­äraren Englund och den ganska fruktade läraren i svenska Ivar Isidor Westman. I religion och filosofi hade vi Winqvist och Sigurd Enegren, i biologi och geografi Rolf Krogerus och i historia Mickwitz.

Två av dem kom att betyda en hel del för mig. Den ena var Rolf Krogerus, förresten far till Harry Krogerus, naturväkta­ren. Rolf var en framståend­e biolog och insektsaml­are och antagligen skolans populärast­e lärare. Han väckte verkligen mitt intresse för naturen och jag började samla på skalbaggar. Jag lyckades faktiskt hitta ett litet kräk som bara han hade hittat förut i Finland. Det betydde att arten verifierad­es och jag fick en 10 i studentbet­yget, förresten den enda.

Sigurd Enegren var präst, men en mycket filosofisk sådan. Då jag flera år senare skulle ingå äktenskap, som vi sade på den tiden, blev det trubbel. Jag ville ha civil vigsel, men blivande hustrun och blivande svärmor vill ha vigsel i kyrkan. Jag skyllde på att jag inte var skriftskol­egången, men det dög inte. Det klarade sig med att jag gick till Sigge och lade ut problemet. Han sade bara: Jag känner ju dig, jag skriver ut ett skriftskol­ebetyg, fast nattvardsg­ång får du inte. Sedan vigde han oss i mitt föräldrahe­m och senare döpte han våra barn – vi blev vänner för livet.

För min gamla skola gick det illa. Då grundskola­n kom flyttades lärarutbil­dningen och man försökte till och med ge den ett nytt namn. På min sons betyg från slutet av 1970-talet står det tryckt Ottelinska gymnasiet, men rektor Birger Gestrin strök över det och skrev med stora bokstäver Svenska Normallyce­um.

Sedan blev det ännu värre – numera är skolan enbart en del av grundskola­n, utan latinlinje. Det är tidens gång, men vi gamla Norsar sörjer vår anrika skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland