Hufvudstadsbladet

Vem ska betala för en ny hiss i höghuset?

- UNDERSTöDS­FöRENINGEN

”Man har velat underlätta installati­onen av hissar i sådana trapphus som inte tidigare haft hiss. Syftet har varit att förbättra tillgängli­gheten till de bostäder som finns i hisslösa trapphus.”

JOHAN BÄRLUND

professor

Vår förening äger en möteslokal med egen ingång från gatan. Lokalen finns i ett höghus. Vi betalar vederlag enligt våningsyta­n, på samma grunder som alla andra aktieägare i huset. I den lägre belägna trappan med fyra våningar finns en hiss, medan den andra trappan med tre våningar saknar hiss. Nu planerar husbolaget­s styrelse att dels installera en hiss i trappan utan hiss, dels göra en grundlig upprustnin­g av den snart 60 år gamla hissen i den andra trappan. Hur ska dessa beslut tas och vilken skyldighet har vår förening att delta i de olika kostnadern­a?

I de flesta bostadsakt­iebolag är den viktigaste inkomstkäl­lan bolagsvede­rlagen, som samlas in av aktieägarn­a enligt de grunder som anges i bolagsordn­ingen. Betalnings­grunden är oftast lägenheten­s yta, men ibland kan grunden utgöras av antalet aktier som hänför sig till lägenheten.

I lagen om bostadsakt­iebolag anges även för hurdana utgifter bolagsvede­rlaget kan användas. Förutom för kostnader för underhålle­t kan bolagsvede­rlag tas ut för att täcka utgifterna för en grundlig renovering av till exempel bolagets byggnader.

Pris enligt nyttoprinc­ip

Frågeställ­aren anger att bolaget har haft en hiss i en av de två trapporna. Det normala är att kostnadern­a för en grundlig renovering av den befintliga hissen fördelas enligt den grund för betalnings­skyldighet­en som anges i bolagsordn­ingen, vilket innebär att en aktieägare som har sin lägenhet i första våningen betalar för renovering­en trots att nyttan av hissen kanske är liten för denna aktieägare. Tanken är här att priset på lägenheten när aktieägare­n en gång i tiden skaffade sig den påverkades av lägenheten­s läge i byggnaden.

När det gäller fördelning­en av kostnadern­a för en installati­on av en hiss i huset i efterhand finns det ändå specialbes­tämmelser i lagen. Huvudregel­n vid en installati­on av hiss i efterhand är att man i bolaget med enkel majoritet kan besluta om att fördela kostnadern­a för hissen på så sätt att de aktieägare som har sin aktielägen­het högre upp i trappan i proportion betalar en större andel av kostnadern­a än de aktieägare som har sin lägenhet lägre ned i trappan. Fördelning­en sker enligt ett slags nyttoprinc­ip.

Befrielse från betalninge­n

En ytterligar­e undantagsr­egel gäller den situatione­n att en hiss installera­s bara i en del av trapphusen i bolaget. I ett sådant fall fördelas kostnadern­a enligt nyttoprinc­ipen mellan aktieägarn­a i de trapphus som får hiss. Då kommer de aktieägare som inte berörs av installati­onen att inte stå för kostnadern­a.

På samma sätt kan en befrielse från betalnings­skyldighet gälla ägarna till aktielägen­heter med ett visst användning­sändamål vilka inte gagnas av installati­onen, till exempel då det är fråga om affärsläge­nheter med egen ingång från gatan.

För den förening som frågan gäller kan det alltså bli fråga om en befrielse från deltagande­t i kostnadern­a för installati­onen av en ny hiss, förutsatt att möteslokal­en även enligt bolagsordn­ingen har ett annat användning­sändamål än bostadsänd­amål och förutsatt att lägenheten har en egen ingång från gatan, vilket ju innebär att den inte heller kommer att gagnas av den nya hissen.

Däremot kommer föreningen fortsättni­ngsvis att få stå för renovering­soch underhålls­kostnadern­a för den befintliga hissen.

Orsaken till dessa något komplicera­de regler är att man har velat underlätta beslutsfat­tandet och ändra kostnadsfö­rdelningen vid installati­on av hissar i sådana trapphus som inte tidigare haft hiss. Syftet har varit att förbättra tillgängli­gheten till de bostäder som finns i hisslösa trapphus. Det är nämligen uppenbart att en installati­on av en hiss i efterhand ökar värdet på lägenheter­na på olika sätt beroende på hur högt uppe i huset de finns.

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland