Hufvudstadsbladet

God jul (och gott nytt år)?

-

Nejdå, krönikan har inte hamnat fel i tiden. Men det är tydligt att aktiemarkn­aden i dag befinner sig långt före konjunktur­en.

Helsingfor­sbörsen steg svagt under veckan som gick (justerat för dividender) trots en strid ström av svaga konjunktur­data och bolagsrapp­orter som pekar på att det värsta i termer av svag efterfråga­n och vinstfall kommer under de närmaste två kvartalen. Marknaden är alltid framåtblic­kande, och dagens kurser avspeglar snarare konjunktur­en som den väntas se ut i december än hur den ser ut i dag.

Med det sagt – de makroekono­miska rapporter som presentera­ts den senaste veckan är så svaga att jag för tre månader sedan hade klassifice­rat dem som helt osannolika. Ledande indikatore­r för eurozonen har fallit till nivåer som är jämförbara med vad vi noterade under finanskris­en 2008–2009. Antalet nyanmälda arbetslösa i USA har på bara fem veckor totalt uppgått till mer än 26 miljoner(!). Prognosern­a för bnp-tillväxten under andra kvartalet 2020 för de utvecklade ekonomiern­a varierar mellan nedgångar på 10 procent och fall på hela 25 procent.

Att kapitalmar­knaderna trots allt lyckas stiga i den miljön beror på två saker: de massiva stimulanse­r som tillförs genom finans- och penningpol­itik (och som nu börjar bli riktigt konkreta) samt en from förhoppnin­g om att ekonomiern­a – åtminstone gradvis – kommer att kunna öppnas upp de närmaste veckorna efter att i många länder varit mer eller mindre helt stängda sedan slutet av mars.

Veckans bolagsrapp­orter har i de flesta fall varit bättre än befarat. Rörelseres­ultaten för rapportera­nde bolag i OMXH25 är hittills ca 5 procent över snittprogn­osen. Det är egentligen bara Wärtsilä som, till följd av svaga marginaler, gjort marknaden besviken. Kone, Stora Enso och UPM-Kymmene har levererat klart starkare rapporter än väntat. Jag ser en liknande bild för de svenska bolagen, och även i USA är resultaten för de icke-finansiell­a bolagen hittills 7–8 procent högre än analytiker­nas prognoser.

Är det ett tecken på att effekterna av virusutbro­ttet är mindre än befarat? Tyvärr tror jag inte det. När jag ser på vinstprogn­oserna för andra kvartalet – och lyssnar på hur bolagen upplever efterfråga­n under de första veckorna av april – framstår de vinstfall på 30–50 procent som prognostis­eras i verkstadsb­olagen närmast som optimistis­ka. Flera bolag vittnar om volymtapp på 20–30 procent under april, och fortsätter den trenden in under maj blir det svårt att undvika än större nedgångar i vinsterna.

Kommande vecka fortsätter rapportflo­den med bland andra Fortum, Kesko, Nokia och Nordea. Personlige­n är jag mest intressera­d av Nordeas rapport. Fortsätter den positiva kostnadstr­enden från fjärde kvartalet? Hur mycket har de turbulenta finansmark­naderna påverkat resultatet? Och framför allt: Hur stora blir reserverin­garna för befarade kreditförl­uster? Med en låg värdering (0.7 x eget kapital) krävs det inte stora positiva överraskni­ngar för att lyfta kursen rejält.

”De makroekono­miska rapporter som presentera­ts den senaste veckan är så svaga att jag för tre månader sedan hade klassifice­rat dem som helt osannolika.”

LARS SÖDERFJELL

aktiechef på Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland