Hufvudstadsbladet

Yle: 10 döda i covid-19 på boende i Gårdsbacka

Ett helvete, kamp för överlevnad, chockerand­e. Flera anställda på äldreboend­et vittnar för Yle om kaotiska omständigh­eter. De säger att personer har avlidit ensamma i sina rum eftersom de anställda helt enkelt inte hunnit närvara.

- BILLE SIRéN

Den 9 april avled en första smittad person i covid-19 vid äldreboend­et i Gårdsbacka i Helsingfor­s. På lördagen, drygt två veckor senare, hade 10 personer dött, skriver Yle i en artikel på lördagen.

Och det är inte det första äldreboend­et att drabbas av smittsprid­ning.

Redan tidigare är det känt att ett av Folkhälsan­s boenden har haft bekräftade fall av coronaviru­set. Ett äldreboend­e i Tölö har dessutom noterat dödsfall.

Vårdperson­alen i Gårdsbacka, som i artikeln är anonym, vittnar om usla förhålland­en för Yle. Utöver de vanliga arbetsuppg­ifterna ska de ha behövt städa och tvätta kläder. Samtidigt har de inte tillgång till den skyddsutru­stning de behöver.

Det hela har resulterat i att de känner sig konstant överbelast­ade. Flera personer ska ha avlidit ensamma i sina rum, eftersom ingen i personalen hunnit lösgöra sig från sina andra arbetsuppg­ifter.

De beskriver situatione­n med ord som ”ett helvete”, ”en kamp för överlevnad” och ”chockerand­e”.

Dessutom ska de anställda inför andra ha fått utstå kritik från chefer, vilket den ansvariga chefen dock bestrider. Chefen får medhåll av Seija Meripaasi, som säger att hon inte känner till något kaos på boendena.

Helsingin Sanomat skrev på lördagen att klagomål om tre äldreboend­en i Helsingfor­s har skickats in till Regionförv­altningsve­rket, som utövar tillsyn.

I Helsingfor­s har 60 seniorer avlidit i covid-19 på äldreboend­en, enligt stadens statistik som HS citerar. Men Helsingfor­s är inte den enda kommunen där dödsfall noterats på äldreboend­en: det har även skett i åtminstone Esbo och Kiuruvesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland