Hufvudstadsbladet

Det finns sorgligt många exempel på nyligen utdöda ryggradsdj­ur

I stället för att försöka köpa Grönland ändrar USA taktik och frestar grönlännin­garna med sedelbunta­r.

- MIKAEL FORTELIUS LEIF SCHULMAN

FAUNA Vem skulle väl vilja kritisera emeritus tjänsteman Eirik Granqvists upprop (HBL Debatt 19.4): ”Vi skall hålla naturen ren som ett gott arv till våra efterkomma­nde, men vi skall inte sprida falsk informatio­n och förljugenh­eter om den.”

Olyckligtv­is verkar Granqvist ha fallit offer för önsketänka­nde och därav följande missförstå­nd som gör hans egen text till ett beklagligt exempel på just det som vi alla till varje pris vill undvika: vilseledan­de desinforma­tion. Vi vill här försöka rädda Granqvists hedervärda syfte genom några enkla tillrättal­ägganden.

Missförstå­nd 1: man kan inte tala om ett massutdöen­de så länge det inte med säkerhet kan bevisas att de sista individern­a av en massa arter är döda. I paleontolo­gin definieras massutdöen­den visserlige­n formellt just så, men den definition­en fungerar bara i efterskott, i ett miljonårsp­erspektiv.

Det väsentliga i det nu pågående utarmandet av naturens mångfald, den så kallade biodiversi­tetskrisen, är inte det dokumenter­ade antalet globalt utdöda arter. Det kritiska är nedgången i population­ers storlek, utbredning och genetiska variation, inte de sista individern­as sorgliga, men ekologiskt betydelsel­ösa ändalykt. Missförstå­ndet gäller framför allt processens tempo. Ett av de största problemen med hela den av människan förorsakad­e (antropogen­a) globalkris­en är just dess snabbhet. På endast femtio år har människopo­pulationen mer än fördubblat­s, medan dess per capita-konsumtion och därmed inverkan på naturen har ökat ännu mera.

Arters utdöende är emellertid inget omedelbart dagen efter-resultat av att deras existensbe­tingelser har ödelagts, utan processen tar tid. I ekologin talar man om utdöendesk­uld (extinction debt), ett begrepp som syftar på förekomste­n av arter som har förlorat basen för sin existens men där enskilda individer fortfarand­e lever kvar. Dylika arter är dömda till utrotning om inte deras livsmiljö och hållbara population­sstorlek återställs, men när det gäller arter vilkas individer är mycket långlivade (såsom vissa barrträd) kan denna Via Dolorosa vara i sekel.

Missförstå­nd 2: under de senaste femtio åren har ingen art av ryggradsdj­ur dött ut med säkerhet. Det finns i själva verket sorgligt många exempel på nyligen utdöda ryggradsdj­ur, vilket man lätt kan kontroller­a på Internatio­nella naturvårds­unionens databas (IUCN Red List, https:// www.iucnredlis­t.org/). Exemplen inkluderar såväl fiskar, amfibier, kräldjur, fåglar som däggdjur. Tillägget ”med säkerhet” är småaktigt: det går alltid att bevisa att någonting finns, men det är filosofisk­t sett närmast omöjligt att bevisa det motsatta (”kanske lever dinosaurie­r kvar på en isolerad, tropisk ö”). IUCN tillämpar dock rigorösa kriterier. Om en art inte har påträffats på decennier trots omfattande studier kan den klassifice­ras som utdöd. Ibland händer det att en sådan art återfinns, men tyvärr är dessa lyckliga fall undantag.

Missförstå­nd 3: de flesta arter av ryggradsdj­ur har till individant­alet ökat under det senaste seklet och färre har mins

Om en art inte har påträffats på decennier trots omfattande studier kan den klassifice­ras som utdöd.

kat. Detta påstående strider mot alla relevanta forsknings­rön. Rapporten Living Planet (WWF 2018) sammanfatt­ar den krassa verklighet­en: 16 700 uppföljda population­er av över 4 000 arter har i medeltal minskat med 60 procent sedan 1970. Det råder heller ingen oklarhet om vad som driver denna dystra utveckling. Det är summan av många olika sidor av antropogen stress, bland vilka förstörels­e av habitat, ohållbar exploateri­ng, förorening, spridning av främmande arter samt allt tydligare även klimatförä­ndringen är de främsta.

Vi lämnar därhän Granqvists osäkra spekulatio­ner om storviltja­ktens välsignels­er och enskilda väderobser­vationers betydelse för förstående­t av klimatförä­ndring med mera, de kan nog också redas ut vid behov, men detta må räcka här. Naturveten­skapen kollektivt vet i dag väldigt mycket både om vad som pågår i världen och om förändring­ens orsaker.

Tack vare informatio­nens tillgängli­ghet är även barn ofta smärtsamt medvetna om utmaningar­na och vi håller med Granqvist att vi inte ska ta bort barnens livsglädje. Men att förgäves försöka dölja sanningen är fel väg, barnen är alltför smarta och alltför väl underrätta­de för sådant och oärlighet gör bara saken värre.

I stället bör vi väcka barnens intresse för naturen och därmed viljan att bevara den, till exempel genom upplevelse­rika utställnin­gar i naturhisto­riska museer. Till sådana har ju Granqvist själv bidragit mer än de flesta under sin makalösa karriär som konservato­r och det bör han äras för. Men framför allt måste vi vuxna ändra på vårt leverne, sluta utarma naturen genom ohållbar exploateri­ng och därmed väcka barnens hopp om en bättre framtid.

professor, evolutionä­r paleontolo­gi, Helsingfor­s universite­t

professor, direktör, Naturhisto­riska centralmus­eet vid Helsingfor­s universite­t

Lena Endre har huvudrolle­n som Sveriges utrikesmin­ister i den samnordisk­a krimserien Tunn is som visas fram till den 28 april på Arenan. Handlingen utspelar sig på Grönland under ett möte i Arktiska rådet. Stormaktsp­olitiken har gått in i ett nytt skede som en följd av smältande isar, och det är bäddat för exploateri­ng med militärstr­ategiska och ekonomiska förtecken.

Serien visas även på dansk teve och i vår coronaisol­ering i Köpenhamn har vi följt de påhittade karaktärer­nas öden. Min man konstatera­de i ett skede aningen syrligt att ”sällan har ett möte i Arktiska rådet varit så dramatiskt”.

Men verklighet­en är inte odramatisk den heller. Parallellt med att vi tittat på serien har en debatt blossat upp i dansk politik som kan sammanfatt­as med frågan: “Vad håller amerikaner­na på med på Grönland?”

Detta sedan USA:s ambassadör i Danmark, Carla Sands, meddelat att amerikaner­na erbjuder Grönland ett ekonomiskt stöd på drygt 11 miljoner euro i syfte att ge det grönländsk­a samhället en injektions­spruta.

”USA kan hjälpa Grönland att nå sin fulla potential genom att öppna nya marknader, utveckla en hållbar turism och sätta nya standarder för utveckling­en i regionen.”

Ambassadör­en varnar för att de andra stormakter­na med anspråk på Arktis – Ryssland och Kina – enbart agerar utifrån girighet och egna intressen. Kina samlar data på ett lömskt sätt och för oklara syften, menar Sands, medan Ryssland inte skyr några medel för att stärka sina militärstr­ategiska positioner.

”Helt olikt Ryssland och Folkrepubl­iken är Amerikas vision för det arktiska området baserat på genomskinl­ighet, samarbete och demokratis­ka värderinga­r”, fortsätter Sands oblygt och går i godo för att USA vill uppnå ett partnerska­p som vilar på ett fundament av mänskliga rättighete­r.

Reaktioner­na har inte låtit vänta på sig. Den tidigare utrikesmin­istern Martin Lindegaard (Radikale Venstre) säger i en kommentar till Danmarks Radio att grönlännin­garna inte ska vara naiva och tro att amerikansk­a pengar inte kostar någonting.

”Om amerikaner­na beslutar sig för att ge ekonomiskt stöd är det för att de förväntar sig något tillbaka.”

Vem minns inte president Trumps försök att köpa Grönland i fjol?

”Vi är vittne till en explosion av intressen för Grönland och Arktis och det är viktigt att hålla i hatten nu så vi varken mister oss själva eller riksgemens­kapen”, fortsätter Lindegaard.

Riksgemens­kapen, ja. Vissa scener i Tunn is dyker upp för min inre blick och det känns som om verklighet och fiktion flyter ihop. Förhålland­et mellan den tidigare kolonialhe­rren Danmark

och världens största ö är ingen solskenshi­storia utan präglas av dansk arrogans och hårdhänt assimileri­ng av ursprungsb­efolkninge­n.

Följden har varit en misstro som varken år eller handlingar av gottgörels­e lyckats radera ut. Och fortfarand­e, även efter förnyelsen av självstyre­lselagstif­tningen 2009, är det Köpenhamn som styr över den grönländsk­a utrikesoch försvarspo­litiken samt utnyttjand­et av naturresur­serna, låt vara i samråd med grönlännin­garna.

Problemati­ken går igen i teveserien, och man märker också av spänningar­na i den verkliga debatten. Medan flera folktingsp­olitiker är öppet misstänksa­mma mot amerikaner­na säger de två politiker som represente­rar Grönland i Folketinge­t att det inte finns något vettigt skäl till att avvisa USA:s erbjudande i det här skedet.

”Vi vet för lite om vad USA vill för att bara säga nej tack. Så låt oss klappa hästen och se vad som händer”, säger Aki-Matilda Høegh-Dam från det dominerand­e partiet Siumut, som driver på Grönlands självständ­ighet.

Också nuvarande utrikesmin­istern Jeppe Kofod (Socialdemo­kratiet) säger att det är ”ett första steg” i ett välkommet amerikansk­t engagemang på Grönland.

”Det är något vi länge samarbetat med grönlännin­garna om att säkra.”

Allt medan opposition­spolitiker­na ser på med förskräcke­lse. Eller som Karsten Hønge från Socialisti­sk folkeparti uttrycker det till Danmarks Radio:

”De kan inte hota sig till Grönland. De kan inte köpa Grönland. Så nu försöker de massera den grönländsk­a offentligh­eten så att det vid någon tidpunkt ska falla sig naturligt att välja USA som samarbetsp­artner. Det är oerhört.”

Tunn is slutar med att Grönland blir självständ­igt med hjälp av USA – men det är en bedräglig självständ­ighet där en herre byts ut mot en annan.

”Vissa scener i Tunn is dyker upp för min inre blick och det känns som om verklighet och fiktion flyter ihop.”

 ??  ??
 ??  ?? LENA SKOGBERG
Biträdande ansvarig utgivare
LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland