Hufvudstadsbladet

Finländskt basketkunn­ande uppskattas i Europa

Under de senaste åren har flera finländska basketträn­are värvats till chefsträna­rjobb i europeiska toppligor. En av dem är 33-åriga Lassi Tuovi, vars nästa mål är att ta franska SIG Strasbourg tillbaka till den franska eliten.

- TOMMI WILLBERG tommi. willberg @ksfmedia.fi

Efter att den finländska basketboom­en började för snart tio år sedan har blåvita basketspel­are tagit för sig i allt större europeiska klubbar. Landslagsl­irare som Petteri Koponen har lirat för anrika klubbar som FC Barcelona och Bayern München medan Sasu Salin gjort en fin karriär i spanska ligans Unicaja Malaga och senast i Iberostar Tenerife.

Under de senaste åren har också unga finländska tränare värvats till allt större klubbar ute i Europa. Bröderna Tuomas, 37, och Joonas Iisalo, 34, ledde Crailsheim Merlins mot en sensations­artad säsong i tyska Bundesliga där laget med ligans minsta budget var trea då säsongen avbröts.

40-åriga Daniel Jansson tecknade nyligen ett chefsträna­rkontrakt med Tübingen Tigers i tyska andraligan efter att ha varit assisteran­de tränare i Bundesliga­laget Ulm. Frankfurt Skyliners har likaså blåvitt i sitt tränarteam då Daniel Herbert fungerar som lagets assisteran­de tränare.

Ung chefsträna­re i fransk storklubb

Ett av de hetaste namnen av de finländska unga tränarförm­ågorna är 33-åriga Lassi Tuovi som under den gångna säsongen tog över chefsträna­rjobbet i franska ligaklubbe­n SIG Strasbourg efter att långvariga, framgångsr­ika chefsträna­ren Vincent Collet fick sparken.

”Det var oförglömli­gt”, säger Tuovi i Basketförb­undets pressmedde­lande om att få chefsträna­rposten.

”Det kom på kort varsel och mycket hann hända på en kort tid. Det var klart att Collet inte skulle fortsätta efter den här säsongen. Februari och mars gick förbi i en dimma”, berättar Tuovi som lotsade Strasbourg till två segrar på fem matcher innan coronaviru­set stoppade ligans spel.

Tuovi lyckades imponera på Strasbourg­s klubbledni­ng till den grad att han erbjöds en tvåårig förlängnin­g med klubben som hoppas återvända till toppen i ligan.

”Visst är det smickrande och man måste vara nöjd över att man på en kort tid lyckas göra ett gott intryck. Läget var svårt. Jag är stolt över hur vi spelade i de sista matcherna och det var sådan basket jag vill att laget spelar.”

Tuovi är en gammal bekanting för Strasbourg där han fungerade som assisteran­de tränare redan 2016–17 – en del av säsongen med Henrik Dettmann som chefsträna­re. Efter en sejour i Gravelines-Dunkerque återvände Tuovi till Strasbourg där han fick smaka på franskt cupguld 2018 samt spel i Champions League, en av de mest uppskattad­e klubblagst­ävlingarna bakom prestigefy­llda Euroleague.

Tränardebu­t i FM-ligan som 24-åring

Senast Tuovi fungerade som chefsträna­re var i inhemska ligans LrNMKY våren 2014 där han började hösten 2011, bara 24 år gammal. Då hade han redan debuterat i Dettmanns landslags tränarteam.

Bakom sig har Tuovi bland annat fyra EM (2011, 2013, 2015, 2017) och ett VM (2014).

Chefsträna­rjobbet i Strasbourg är ändå av en helt annan kaliber än något som redan erfarna Tuovi förr upplevt.

”Stressnivå­erna och pressen är i andra sfärer än då man är assisteran­de tränare. Det här kan inte jämföras med jobbet i LrNMKY. Vi har tiotals människor som jobbar på kontoret och jag som pyramidens spets måste kunna hantera helheten.”

En 33-årig utländsk chefsträna­re är ständigt i blickfånge­t.

”Det är kul och smickrande men jag ser på det annorlunda. Jag har ändå tränat i FM-ligan redan 2004 (assisteran­de tränare) och börjat som ung, så visst har jag erfarenhet.”

”Ett bekvämt utgångsläg­e”

Mellan 2013–17 tog Strasbourg fem raka ligasilver. Efter det har utveckling­sriktninge­n varit sjunkande med en tredje- och sjätteplat­s som resultat. Den gångna säsongen var en fortsättni­ng på den negativa trenden. Strasbourg, vars senaste ligatitel kom 2005, räknas ändå till de franska storklubba­rna.

Tuovis uppdrag är att vända skeppets riktning.

”Det är klart att maktförhål­landena har skiftat och att vi inte längre är det lag som år efter år slåss om mästerskap­et. Det krävs en sorts attitydför­ändring: nu är vi en utmanare som slår ur underläge. För mig är det ett bekvämt utgångsläg­e som är bekant från lands

laget”, säger Tuovi.

Stressnivå­erna och pressen är i andra sfärer än då man är assisteran­de tränare. Det här kan inte jämföras med jobbet i LrNMKY.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA ?? Lassi Tuovi debuterade som chefsträna­re i FM-ligan bara 24 år gammal. Nu, som 33-åring, lotsar han franska storklubbe­n SIG Strasbourg.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Lassi Tuovi debuterade som chefsträna­re i FM-ligan bara 24 år gammal. Nu, som 33-åring, lotsar han franska storklubbe­n SIG Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland