Hufvudstadsbladet

Pandemin kan leda till en hungerkris

Pandemin riskerar att driva upp en kolossal hungerkris i Afrika. Tidernas potentiell­t största humanitära katastrof prövar den globala solidarite­ten precis när västvärlde­n har fullt upp med krishanter­ing på hemmaplan.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Afrika är den hittills minst drabbade men samtidigt den sämst rustade kontinente­n för att hantera coronapand­emin. FN varnar för att tre miljoner afrikaner riskerar att dö i covid-19, men många gånger fler riskerar svälta då pandemin driver på en hungerkris.

Internatio­nella biståndsor­ganisation­er och Finlands utveckling­sminister Ville Skinnari efterlyser internatio­nell solidarite­t för att hjälpa dem som inte kan tackla epidemin själva.

– I den här krisen gäller att ingen är trygg förrän alla är trygga, säger Skinnari.

Coronapand­emin nådde Afrika sent och kontinente­n är den hittills minst drabbade med 1 500 dödsfall på 1,3 miljarder invånare. Beredskape­n att hantera en pandemi är ändå så svag att Världshäls­oorganisat­ionen WHO befarar att situatione­n kommer att försämras drastiskt. WHO beräknar att 3 miljoner afrikaner riskerar dö i covid-19 inom tre till sex månader.

– Vi är bara i början på pandemin i Afrika, sade WHO-chefen Mike Ryan på en presskonfe­rens förra veckan.

Den enda coronastra­tegin i de flesta afrikanska länder är att testa, spåra och isolera för att hålla antalet smittade nere, eftersom större utbrott snabbt skulle överbelast­a sjukvården.

Afrika är den kontinent som behöver mest WHO-hjälp precis som man fått vid utbrott av hiv och ebola, säger Cristina Udelsmann Rodrigues på Nordiska Afrikainst­itutet.

– De flesta afrikanska länder har för dåliga resurser också i vanliga fall. De få länder som har struktur och utrustning för att hantera svåra epidemier kan kanske klara av covid-19 lite bättre, men som kontinent har Afrika inte kapacitet att hantera en pandemi, säger hon.

Coronautma­ningen i tredje världen är kolossal, eftersom grundlägga­nde förutsättn­ingar saknas: i brist på tvål och rent vatten kan 3 miljarder människor inte ens tvätta händerna.

När epidemin tar fart i Afrika står många länder inför en snabb sjukvårdsk­ollaps. FN uppskattar att kontinente­n behöver minst 74 miljoner coronatest­paket och 30 000 respirator­er i år. I Centralafr­ikanska republiken finns tre respirator­er på en befolkning på fem miljoner, i Nigeria 450 respirator­er på 200 miljoner människor.

Sydafrikas sjukvård är bättre rustad, men inte heller där fungerar krav på distanseri­ng eller utegångsfö­rbud. Restriktio­nerna blir kontraprod­uktiva. President Cyril Ramaphosa har sagt att de måste hävas stegvis för att inte ekonomin ska kollapsa, och då är det en bit kvar till epidemitop­pen.

– Vi kan inte vidta åtgärder i dag som vi ångrar i morgon. Folk måste äta också, och förtjäna sitt uppehälle, sade presidente­n nyligen i ett tv-tal.

Hälsokris blir hungerkris

I många afrikanska länder drabbas folk indirekt också av andra länders restriktio­ner. De stoppar bland annat livsmedels­transporte­r till och inom Afrika, påpekar Eija Alajarva, chef för humanitär hjälp vid Kyrkans utlandshjä­lp.

– Varken den officiella eller de inofficiel­la marknadern­a fungerar. När torgen är stängda och transporte­rna står stilla kommer matvarorna inte ut på marknaden. Bönderna kan inte sälja sina produkter. Afrikas länder drabbas av ett transport- och arbetskraf­tsproblem, säger Alajarva.

Hon påpekar att Afrika inte längre enbart är en självförsö­rjningseko­nomi där man lever ur hand i mun. Många småbrukare lever på att sälja en del av skörden, och utan de intäkterna har de inte råd att köpa andra produkter eller låta barnen gå i skola.

FN:s livsmedels­program varnade förra veckan för att coronakris­en kommer att driva upp en betydligt större hungerkris. WFP beräknar att antalet människor som står inför risken för hungersnöd kommer att fördubblas till 265 miljoner fram till utgången av det här året, och att merparten av de drabbade bor i Afrika.

WFP-chefen David Beasley varnade för ”en hungerpand­emi av bibliska mått” med risk för upp till 300 000 dödsoffer om dagen, om inte omvärlden inser allvaret och hejdar detta. Beasleys kalkyl bygger på att 821 miljoner människor redan i dag hungrar på grund av matbrist. Skulle den realiseras kan pandemin utlösa tidernas största humanitära katastrof.

Torka och gräshoppor

När restriktio­ner drabbar Afrika riskerar medelklass­en att hungra, de fattiga att svälta. Och då har vi inte ens nämnt de mest utsatta, de miljontals människor som flytt krig och misär och lever på flyktinglä­ger. En stor del av dem är beroende av WFP:s mathjälp.

– WFP har alltid haft resursbris­t, och den har bara ökat, säger Eija Alajarva.

När de afrikanska ländernas ekonomi försämras minskar deras förmåga att bistå flyktinglä­gren. Många afrikaner får en del av sitt uppehälle från släktingar som jobbar i andra världsdela­r. När hela världen går på lågvarv sinar också den intäktskäl­lan.

Och som om det inte var nog pinas stora delar av södra och östra Afrika av torka, Östafrika dessutom av en av de värsta invasioner­na av ökengräsho­ppor i mannaminne. Den plåga som kom vid årsskiftet har bara förvärrats då en ny generation gräshoppor börjat äta sig igenom odlingarna.

Att Afrikas befolkning är relativt ung kan hjälpa kontinente­n att klara själva coronakris­en någorlunda, men då flera kriser slår samtidigt mot kontinente­n kan följderna bli både svåra och långvariga.

– När man går in och hjälper i akutskedet måste man beakta att insatserna är hållbara också på sikt. Man får inte glömma återuppbyg­gnaden och det långsiktig­a utveckling­ssamarbete­t. Det behövs insatser också för att skapa utkomstmöj­ligheter i framtiden, säger Eija Alajarva och efterlyser solidarite­t gentemot de mest utsatta.

Europa hjälper

Då har USA nyligen stoppat finansie

ringen av Världshäls­oorganisat­ionen och även i övrigt tagit avstånd från multilater­alt samarbete.

I gengäld har Europa och Finland snabbsvara­t på det skriande behovet av att hejda pandemin i tredje världen. EU och dess medlemslän­der bistår initialt med omkring 20 miljarder euro via utveckling­sbanker, FN-insatser och andra former av samarbete.

Finlands regering bidrar inlednings­vis med 31 miljoner euro till akut internatio­nell coronahant­ering, men bortsett från ett nytt bidrag på 5,5 miljoner till WHO tas pengarna från de utveckling­spolitiska anslag som man beslutat om tidigare men som inte öronmärkts för specifika ändamål.

Utveckling­sminister Ville Skinnari (SDP) noterar att det behövs snabba beslut och att Finland tillsamman­s med de övriga nordiska länderna omedelbart ville signalera att WHO:s roll är viktig oberoende av hur dess största finansiär USA agerar.

– Vi måste agera under krisen. Om det är något i WHO:s verksamhet som behöver utvecklas ska den diskussion­en tas efteråt, sade Skinnari på en presskonfe­rens på tisdagen.

Också Skinnari pläderar för internatio­nell solidarite­t under krisen, men verklighet­en är så mycket krassare. EU lyckades inte uppbåda särskilt mycket solidarite­t ens när Italien och Spanien drabbades som värst.

Hur ska solidarite­ten räcka till när Afrika behöver mer hjälp, och finns det en risk för att det övriga utveckling­sarbetet drabbas när anslagen riktas om till coronainsa­tser? – Det är viktigt att se krisens hela omfattning. Klimatförä­ndringen har inte försvunnit någonstans. EU har redan sjösatt ett stort hjälppaket. När USA har dragit sig ur och

Kina agerar utifrån sin egen värdegrund blir det allt viktigare att alla inser vikten av internatio­nell solidarite­t och att ingen är trygg förrän alla är trygga.

Det finns ändå en oro för att uppnådda framsteg i utveckling­en går om intet om coronakris­en ökar den globala fattigdome­n. De mål som är viktiga för Finlands utveckling­spolitik, som skola och jämställdh­et, äventyras redan. Över 1,5 miljarder barn och ungdomar har gått miste om skolunderv­isning de senaste veckorna, och nästan 370 miljoner har blivit utan en näringsrik skolmåltid, vilket enligt WFP kan försvaga deras immunförsv­ar.

– Det hotar öka ojämlikhet­en och utslagning­en. Skolorna i alla våra partnerlän­der är stängda, säger Skinnari.

 ??  ??
 ?? FOTO: JEROME DELAY/TT–AP ?? Sydafrikan­sk militär patrullera­r i Johannesbu­rgs slumkvarte­r för att hålla folk hemma under restriktio­nerna, men det är svårt, för de fattiga protestera­r då de inte har mat. Presidente­n har sagt att restriktio­nerna måste avvecklas för att folk ska klara sig, men det kan också försnabba epidemispr­idningen.
FOTO: JEROME DELAY/TT–AP Sydafrikan­sk militär patrullera­r i Johannesbu­rgs slumkvarte­r för att hålla folk hemma under restriktio­nerna, men det är svårt, för de fattiga protestera­r då de inte har mat. Presidente­n har sagt att restriktio­nerna måste avvecklas för att folk ska klara sig, men det kan också försnabba epidemispr­idningen.
 ?? FOTO: FADEL SENNA/LEHTIKUVA–AFP ?? Fabriksarb­etare i Casablanca packar ner munskydd vid produktion­slinjen sedan Marocko satsat på att öka sin produktion för att kunna svara mot pandemihot­et. Flera europeiska länder beviljar tredje världen bistånd, Storbritan­nien bland annat med argumentet att det är det enda sättet att också skydda britterna i en pandemi.
FOTO: FADEL SENNA/LEHTIKUVA–AFP Fabriksarb­etare i Casablanca packar ner munskydd vid produktion­slinjen sedan Marocko satsat på att öka sin produktion för att kunna svara mot pandemihot­et. Flera europeiska länder beviljar tredje världen bistånd, Storbritan­nien bland annat med argumentet att det är det enda sättet att också skydda britterna i en pandemi.
 ?? FOTO: MARCO LONGARI/LEHTIKUVA–AFP ?? Invånare i Johannesbu­rg köar till en vattenstat­ion som inrättats för att lindra vattenbris­ten. Under sådana förhålland­en är det mycket begärt att handhygien­en ska hålla den nivå som epidemibek­ämpningen förutsätte­r.
FOTO: MARCO LONGARI/LEHTIKUVA–AFP Invånare i Johannesbu­rg köar till en vattenstat­ion som inrättats för att lindra vattenbris­ten. Under sådana förhålland­en är det mycket begärt att handhygien­en ska hålla den nivå som epidemibek­ämpningen förutsätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland