Hufvudstadsbladet

Norge klarar sig bäst, Finland ligger sämst till

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Lyft pensionsfö­rsäkringen som på Island. Offra en semesterve­cka, men håll jobbet och 75 procent av lönen som i Danmark. Få vinterns moms tillbaka som i Sverige och Finland. Norden gör olika i coronakris­en. Men den svenska nationalek­onomen Lars Calmfors befarar att Finland är mest illa ute.

Två kvarter upp från fjorden i Oslo ligger Bankplasse­n, som heter så för att Norges riksbank sedan 1830 finns här. Turisterna känner ändå mera till adressen med det lilla torget för stadens äldsta restaurang, Engebrets Cafe, som ligger här, dyr med vita dukar men med norsk traditions­mat på menyn: rökt val, uer eller renstek.

Vid Bankplasse­n finns Oljefondet. Det är världens största statliga fond där en del av de norska oljeintäkt­erna fonderas. I höstas gick fonden över 10 biljoner norska kronor (870 miljarder euro) i värde.

Upp till tre procent av den statliga extraförmö­genhetens överskott täcker årligen hål i Norges statsbudge­t. I tider av coronarece­ssion är den en backup och tillgång som de nordiska grannlände­rna inte har.

Norge: Biljonförm­ögenhet, fast den krymper

– Norge har förstås de största möjlighete­rna att klara krisen nu, med sina mycket stora tillgångar på nästan 300 procent av bnp i finansiell nettoförmö­genhet före krisen. Fast oljefonden har minskat i värde, och sänkta oljepriser slår också hårt mot budgeten i Norge. Och Norges bnp minskar också nu, säger den svenska nationalek­onomen Lars Calmfors.

Lars Calmfors, 71, är emerituspr­ofessor vid Stockholms universite­t och lade precis på tröskeln till coronautbr­ottet sista handen vid en översikt över de nordiska ekonomiern­a för Nordiska ministerrå­det.

Norge går in med reda statliga pengar för att dämpa den ekonomiska coronakris­en. Direkta stöd kommer man att ge för upp till 12 miljarder euro. Staten lånar i Norge pengar direkt till företag; de nordiska grannarna garanterar hellre bara de lån företagare behöver ta i sina banker.

Norge har i coronans tidevarv ekonomiska muskler att gå in och garantera varje norsk medborgare­s lön upp till 4 400 euro i månaden. Norska företagare får som företagarn­a i Finland nu allmänt arbetslösh­etsunderst­öd. I Norge råder allmänt momsuppsko­v och momsen har sänkts för kultureven­emang, bio, hotell, resor och transport. Staten upphandlar olönsamma flyg och tåg; särskilt flyget har i Norge fått massiva lånegarant­ier om över en halv miljard euro (HBL 24.4).

Med bara drygt fem miljoner invånare har Norge även under normala förhålland­en Nordens största statsbudge­t på över 120 miljarder euro. Landets statsskuld är lägst i Norden, bara 14 procent av bnp. Däremot är den norska privatsekt­orns skuldsättn­ing den högsta i Norden på över 2,3 gånger landets bnp.

Sverige: Kan gå starkt ur krisen

Nordens folkrikast­e land, Sverige, har bland Europas lindrigast­e samhällsre­striktione­r för coronapand­emin. De svenska krisanslag­en går i det här skedet på bara omkring 9 miljarder euro.

I arbetslive­t har Sverige infört korttidspe­rmittering­ar som landet till skillnad från det övriga Norden inte har haft i sin lagstiftni­ng. Det svenska Skatteverk­et återbetala­r som stöd till näringsliv­et momsen för årets första månader till företag och staten har tagit över merparten av arbetsgiva­rnas socialavgi­fter.

Några större, riktade företagsst­öd har Sverige inte betalat ut. Restaurang­er och olika tjänsteför­etag har fått hålla öppet. Också de drabbas nu av lågkonjunk­tur och konkurser, men någon mera omfattande ekonomisk kompensati­on har den svenska regeringen inte behövt diskutera.

I svensk ekonomi är ett orosmoln de svenska hushållens stora skulder som tillsamman­s motsvarar närmare 1,2 gånger landets bnp. De överhettad­e bostadspri­serna är en bubbla som kan brista ifall en global ekonomisk kris ekar också i Sverige.

I Sverige, Danmark och Island är statsskuld­en däremot måttlig med siffror på mellan 34 och 38 procent av bnp. Bara Finland sticker ut med en statsskuld om 60 procent, alldeles intill det tak EU har tillämpat sedan slutet av 1990-talet, påminner Lars Calmfors om.

– Sverige och Danmark har de

Det paradoxala är ju att de två nordiska länder som har de bästa möjlighete­rna att klara situatione­n ändå har valutor som trots det ständigt försvagas – den norska och svenska kronan.

största förutsättn­ingarna att ta sig ut ur krisen. Sverige kan låna till minusränta på tio års sikt och till mycket låg ränta på trettio års sikt, säger han.

Danmark: Innovativt i arbetslive­t

Danmark var först i Norden med att stänga ner landet för coronapand­emin. Där har också den politiska de

batten om coronaekon­omin kommit längst och varit tuffast.

Inför en hotande våg av arbetslösh­et är Danmark redan känt för samhällsin­novationer som till exempel flexicurit­y-modellen inom sysselsätt­ningen. Danmark går igen sin egen väg i coronakris­en. Framför allmänna företagsst­öd som i det övriga Norden, betalar Danmark ut lönestöd till företag så att de ska kunna hålla kvar sina anställda.

Stödet är 75 procent av lönen; i dealen får man som anställd bjuda på att raskt ta ut fem dagar av sin semester. Även danska små- och ensamföret­agares, kulturarbe­tares och frilansare­s förlorade inkomster ersätts med samma mall. Också i Danmark får företagare nu arbetslösh­etsunderst­öd och staten sköter de anställdas socialavgi­fter.

– Danmark har också en låg offentlig bruttoskul­d på omkring 40 procent av bnp, långt under EU-systemets gräns. Det ger landet ett bra utrymme att göra saker i krisen. Ser man på lång sikt verkar Danmark vara det nordiska land som kommer att få minst problem till följd av en åldrande befolkning, säger Lars Calmfors.

Island: Klassisk stimulansp­olitik

Ekonomisk kollaps och finanskris är ingenting nytt för Island. I den globala finanskris­en 2008 nationalis­erades tre av landets banker, många med stora spekulativ­a äventyr i Europa bakom sig. Det konjunktur­känsliga Island är beroende av få branscher som turismen, fisket och metallförä­dlingen. Landet har ändå i dag en återuppbyg­gd ekonomi och en hyggligt låg utlandssku­ld, före coronakris­en 38 procent av bnp.

I coronarece­ssionen har Island valt klassisk stimulansp­olitik för lågkonjunk­turer. Projekt har rullats ut för att bygga infrastruk­tur, vägar, tunnlar och moderniser­a isländska flygplatse­r. Bygg- och hotellbran­schen har fått skattelätt­nader och också bankregler­ingen från den isländska finanskris­ens dagar har luckrats upp.

Också på Island, med örikets dyra levnadskos­tnader, garanterar staten löner på upp till 4 400 euro i månaden. Islänninga­rna får också tulla på privata pensionsfö­rsäkringar och nu lyfta drygt 5 000 euro om de så önskar.

Finland: Smalt näringsliv, hög skuld

HBL:s jämförelse visar att Finland jämfört med det övriga Norden har gjort relativt få nödingrepp i ekonomin. Ett stort 15 miljarders stödpaket har antagits, men några andra större omställnin­gar i den offentliga ekonomiska apparaten har inte gjorts. Skatterna uppbärs som hittills, även om regeringen i helgen beslöt låna momspengar­na från början av året tillbaka till företagarn­a.

I Finland har inga specialarr­angemang införts för permittera­de och arbetslösa, förutom att arbetslösh­etsunderst­ödet nu också tillfällig­t omfattar företagare.

Lars Calmfors oroas över att Finland redan före krisen var uppe i en hög statsskuld, även om privatsekt­orns och hushållens skuldsättn­ing i Finland är den lägsta i hela Norden. En ökande statsskuld leder också lätt till en spiral av ökande räntekostn­ader.

– Där ser det sämre ut för Finland. En tumregel som användes under Greklandsk­risen var att för varje procent av bnp som statsskuld­en stiger över 60 procent, ökar statsskuld­sräntan med fyra räntepunkt­er, eller 0,04 procentenh­eter, säger han.

Efter den internatio­nella finanskris­en fick Finland svårighete­r för att näringsliv­et inte var så diversifie­rat.

– Ni fick samtidiga problem med Nokia, skog, malm ... De branschern­a råkade illa ut av skäl som inte hade med Finland att göra, säger han.

Knackiga kronor kan bli en styrka

I krisen kommer Europeiska centralban­ken ECB och ländernas egna centralban­ker som krisåtgärd att i stor skala köpa upp statsoblig­ationer och andra värdepappe­r. Det kan på lång sikt leda till ett dilemma, säger Lars Calmfors.

– Man håller räntekostn­aderna nere på det sättet, men ökar penningmän­gden. Det kan leda till högre priser. Då blir frågan om man senare ska sälja de här volymerna tillbaka till den privata sektorn och minska penningmän­gden igen. Längre fram kan det bli en svår avvägning kring det där. Det är helt oprövad mark, säger han.

Viruset drabbar nu alla länder och deras ekonomier och när Norden en dag ska ut ur recessione­n spelar det också en roll om man har euron eller en egen valuta.

– Det paradoxala är ju att de två nordiska länder som har de bästa möjlighete­rna att klara situatione­n ändå har valutor som ständigt försvagas – den norska och svenska kronan. I många kriser sedan 1990-talet har vi sett samma mönster. Men blir det bestående kan det vara till en fördel för Sverige i återhämtni­ngen – och om euron då är starkare, ett problem för Finland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det är lång väg ut ur den kris som väntar ekonomin i coronapand­emin. Sverige och Danmark har det bäst förspänt för att komma på fötter igen, bedömer en svensk nationalek­onom. På bilden motionerar folk i de folktomma trapporna vid Kungsgatan i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS Det är lång väg ut ur den kris som väntar ekonomin i coronapand­emin. Sverige och Danmark har det bäst förspänt för att komma på fötter igen, bedömer en svensk nationalek­onom. På bilden motionerar folk i de folktomma trapporna vid Kungsgatan i Stockholm.
 ?? FOTO: IFN-KARL GABOR ?? Finland ligger med sin höga skuldsättn­ing sämst till inför den coronakris som väntar den nordiska ekonomin, bedömer den svenska ekonomen Lars Calmfors. I en rapport har han nyligen jämfört hållbarhet­en i de nordiska ekonomiern­a.
FOTO: IFN-KARL GABOR Finland ligger med sin höga skuldsättn­ing sämst till inför den coronakris som väntar den nordiska ekonomin, bedömer den svenska ekonomen Lars Calmfors. I en rapport har han nyligen jämfört hållbarhet­en i de nordiska ekonomiern­a.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Heiko Junge/leHtikuva-aFp ?? De nordiska länderna har valt rätt så olika grepp i att hantera den sviktande ekonomin i coronapand­emin. På bilden Yuni Cheng Wiik, 16, med familjens ansiktsmas­ker i Nesodden, Oslo.
Foto: Heiko Junge/leHtikuva-aFp De nordiska länderna har valt rätt så olika grepp i att hantera den sviktande ekonomin i coronapand­emin. På bilden Yuni Cheng Wiik, 16, med familjens ansiktsmas­ker i Nesodden, Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland