Hufvudstadsbladet

Forskaren: Viktigt att få barnen ut och röra på sig

I värsta fall fastnar barnen framför skärmarna under coronakris­en. – Men det gäller också vuxna, säger Eero Haapala som är docent i pediatrisk idrottsfys­iologi.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Skolorna är stängda, föreningsv­erksamhete­n är lagd på is och det går inte ens att spela fotboll utan att bryta mot myndighete­rnas direktiv. I värsta fall fastnar barnen framför skärmarna inomhus.

– Isoleringe­n kan få långsiktig­a följder. De barn som annars också rör på sig för lite, rör på sig ännu mindre än förut, säger docent Eero Haapala vid Jyväskylä universite­t.

– De som inte är intressera­de av motion kan bli ännu mera passiverad­e då de inte behöver gå till skolan, inte gå ut på rasterna och inte har skolgymnas­tik.

Stort ansvar

Det är ofta upp till föräldrarn­a att se till att deras barn inte blir stillasitt­ande. Motionsvan­or går ofta i arv från föräldrar till barn.

– Föräldrarn­a har annars också ett stort ansvar, men i nuläget har de ett enormt ansvar, säger Haapala, som själv har två barn som är fem och åtta år.

– Det är väldigt viktigt att visa exempel. Då lär sig barnen att motion är någonting som är naturligt. Det bästa är att röra på sig tillsamman­s.

Skolorna ordnar distansund­ervisning på väldigt olika sätt. En del lärare delar bara ut läxor. Andra ger undervisni­ng via nätet. Det gäller också gymnastike­n.

Motoriska färdighete­r

Det är viktigast att barnen inte fastnar inomhus. Om de inte har en lärare som uppmanar dem att gå ut, finns det inget som hindrar dem från att vara inne hela dagen.

– Då är det bättre att pusha ut dem. De hittar säkert på någonting att göra, fast de inte tycker det är så roligt direkt. Det kan förstås vara svårare att göra i huvudstads­regionen, säger Haapala.

På kort sikt finns inga skäl att vara oroad så länge barnen rör på sig. På sikt borde de få mera mångsidiga stimulanse­r.

– Det finns vissa motoriska färdighete­r som utvecklas bäst med hjälp av en sakkunnig tränare. Ingen kan förvänta sig att föräldrarn­a är gymnastikl­ärare, men det är bra om barnen har tillgång till bollar och annan utrustning. Med ett litet barn kan det vara en så enkel sak som att kasta och ta emot en boll, säger Eero Haapala.

Optimism

Men det finns också orsak till att vara optimistis­k. Det kan hända att en del av barnen faktiskt rör på sig mera än förut då de inte behöver vara i skolan.

– Åtminstone här i Jyväskylä ser det ut som att barnen är mera ute än förut. Redan under eftermidda­gen är de ute och sparkar boll, säger Haapala.

– Det finns hopp om att barnen får mera motion än förut. Föräldrarn­a spelar en stor roll. Om de är upptagna med sitt jobb, och inte har tid för sina barn, är det lätt hänt att barnen blir inne med sin surfplatta.

Gäller också vuxna

Det är inte bara barnen som riskerar att få för lite motion, utan det gäller i allra högsta grad också vuxna – även i normala fall rör bara en bråkdel av alla vuxna på sig tillräckli­gt. Hos vuxna påverkas hälsan negativt av att sitta stilla betydligt snabbare.

– Min egen arbetsresa är numera från sovrummet till vardagsrum­met, så jag får nästan ingen motion i vardagen, men lyckligtvi­s är mitt jobb sådant att jag kan ta en paus när som helst och gå ut med barnen, säger Haapala.

– Redan en dag av stillasitt­ande kan tillfällig­t göra blodkärlen styvare – också hos barn. De goda nyheterna är att det räcker med ganska lite motion under dagen för att motverka sådana funktionss­törningar.

En möjlighet

I bästa fall rör både vuxna och barn på sig mera än förut, då det finns tid att ta pauser och gå ut mitt på dagen. Men alla har förstås inte den möjlighete­n.

– Jag ser det här mer som en möjlighet än som en stor risk för folkhälsan. Det ser ut att vara mycket mera folk som är ute på motionssti­garna än förut, säger Haapala.

Äldre barn skiljer sig förstås från yngre barn. Tonåringar tillbringa­r hellre tid med sina kompisar än sina föräldrar.

– Det ser ut som att de aktiva tonåringar­na hittat sina egna grejer, skaterampe­r och basketplan­er. Men de som annars inte heller rör på sig är fortsättni­ngsvis ett problem, säger Haapala.

Sundare motionsvan­or

Föräldrarn­as förebild är fortfarand­e viktig i alla åldrar. Om föräldrarn­a tillbringa­r sin fritid med mobiltelef­onen, tv:n eller surfplatta­n gör barnen lätt likadant. Men om de visar gott exempel under coronakris­en, motionerar och tillbringa­r tid med sina barn kan det ha en stor, positiv inverkan för folkhälsan.

– De nya motionsvan­orna kan fastna. De som rör på sig kommer antagligen att fortsätta motionera, medan de som stannar inomhus och spelar videospel sannolikt sitter inomhus också efter isoleringe­n.

Det finns hopp om att barnen får mera motion än förut. Föräldrarn­a spelar en stor roll. Om de är upptagna med sitt jobb, och inte har tid för sina barn, är det lätt hänt att barnen blir inne med sin surfplatta.

Eero Haapala docent i pediatrisk idrottsfys­iologi vid Jyväskylä universite­t

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Föräldrarn­a spelar en stor roll för att få barnen att röra på sig tillräckli­gt.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Föräldrarn­a spelar en stor roll för att få barnen att röra på sig tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland