Hufvudstadsbladet

Skolorna öppnar igen i mitten av maj

Statsminis­tern: Finns inte orsak att hålla barnen hemma längre

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Regeringen har fattat beslut om att öppna grundskolo­rna igen från och med mitten av maj. Öppnandet organisera­s ändå bland annat så att undervisni­ngsgrupper­na hålls åtskilda från varandra.

– En möjlighet är att de yngre barnen går i skolan på förmiddage­n medan de äldre har undervisni­ng på eftermidda­gen, sade undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) då regeringen presentera­de beslutet på onsdagskvä­llen.

Beslutet innebär att ingen distansund­ervisning längre ges från den 14 maj och att det är närundervi­sning som gäller.

– Barnen kan därför inte stanna hemma utan måste återvända till skolan.

Enligt statsminis­ter Sanna Marin (SDP) finns det inte längre juridiska skäl att hålla skolorna stängda. Hon försäkrar ändå att man fortsättni­ngsvis jobbar på att skydda riskgruppe­rna. Personal som hör till riskgruppe­rna kan tillfällig­t flyttas till andra uppgifter.

Onödig fysisk kontakt ska fortsättni­ngsvis undvikas, påpekar Li Andersson.

– Inga vårfester kommer heller att ordnas.

Helsingfor­s stad har länge bollat fram och tillbaka med framtiden för Lappvikens sjukhus från 1841 och den park och de övriga byggnader som finns på området.

Huvudbyggn­aden stod tom från 2008 till 2015, då en rad gräsrotsak­törer kunde flytta in som hyresgäste­r. Sedan dess har Lappvikens källa och andelslage­t Tilajakamo verkat i byggnaden. Verksamhet­en handlar om att på olika sätt främja psykisk hälsa och i övrigt jobbar små företag där.

I slutet av 2018 beslöt staden att utlysa en idétävling om områdets framtid. Sjukhusbyg­gnaden är skyddad och kräver omfattande reparation­er, som uppskattas kosta kring 20 miljoner, och parken ska vara öppen för alla. Men redan innan tävlingen var avgjord fanns bara ett förslag kvar. Det visar att en tävling inte var rätt sätt att tackla frågan.

Det enda tävlingsbi­drag, Lappvikens vår, som fanns kvar utsågs till vinnare. En rad företag står bakom det av vilka fastighets­placerings­företaget NREP är det mest tongivande. Beredninge­n föreslår att planeringe­n går vidare enligt förslaget från Lappvikens vår. Byggnadern­a skulle säljas och tomten hyras ut för 70 år.

Det projektet som drog sig ur kalllade sig Lappviken 360 och bestod av de aktörer som i dag är verksamma i Lappviken, med Mieli, Psykisk hälsa i Finland rf, i spetsen. Mieli står bakom verksamhet­en som bedrivs av Lappvikens källa. Dessutom deltog Y-stiftelsen, som arbetar mot bostadslös­het och för billigare bostäder. Y-stiftelsen drog sig ur eftersom man ansåg att projektet var för stort.

Nu borde ett beslut fattas. Ska Lappvikens vår få förverklig­a sin vision, eller ska staden gå in för en annan lösning?

Eftersom reparation­erna kommer att kosta mycket är det förståelig­t att vem som än tar över Lappviken så måste det finansiera­s på något sätt. Men det som byggs får inte förstöra områdets karaktär.

HBL har tidigare (24.3 och 26.4) berättat om hur Lappvikens vår har tänkt sig det hela. Man vill bygga ett hotell vid Västerlede­n och två byggnader för äldreboend­en. I själva sjukhusbyg­gnaden skulle koncernen Moomin Characters med sina företag flytta in förutsatt att planerna går i lås. Man tänker sig också ett Tove Jansson-museum och en butik.

I de här planerna verkar det inte finnas någon plats för verksamhet för bättre psykisk hälsa och småskalig företagarv­erksamhet, som finns i Lappviken i dag. Det innebär att en lång tradition och ett kulturarv som är kopplat till Lappviken går i graven.

Ett fastighets­placerings­företag fungerar enligt principen att man bygger eller rustar upp byggnader och sedan säljer dem. Därför är en central fråga vad som händer sedan när NREP eller alla inblandade i projektet vill sälja.

Aktörerna bakom den nuvarande verksamhet­en i Lappviken har trots att projektet Lappviken 360 föll när Y-stiftelsen drog sig ur ändå fortsatt arbeta med hur de skulle vilja utveckla verksamhet­en och området (HBL 20.2). Den här gruppen anser att de har en långsiktig lösning, i motsats till Lappvikens vår. Man har samlat nya intressera­de – bland annat friluftsor­ganisation­en Suomen Latu. Också Svenska kulturfond­en har visat ett visst intresse.

Gruppen vill grunda ett fastighets­bolag, där staden också skulle vara med. Motsvarand­e fastighets­bolag har grundats för uppstartsf­öretagscen­tret Maria 01 som arbetar i tidigare Maria sjukhus och redan på 1990-talet kring kulturcent­ret Kabelfabri­ken.

Ett fastighets­bolag med Helsingfor­s stad som delägare är ett bra förslag. Staden har ett ansvar för den kulturmilj­ö som Lappviken utgör och för att den tradition som Lappviken företräder kan leva vidare. Modellen skulle ge långsiktig­het och inte utesluta nya, mindre byggnader i området. Verksamhet­en kan och bör utvecklas jämfört med hur det fungerar i dag.

Stadsmiljö­nämnden (HBL 29.4) har bordlagt frågan två gånger. Samlingspa­rtiet stöder Lappvikens vår, De gröna och SDP är splittrade, SFP och Vänsterför­bundet är emot. Frågan om Lappviken kan bli en följetong, och ett tema i kommunalva­let i Helsingfor­s våren 2021.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland