Hufvudstadsbladet

Köer till krematorie­r och digitala minnessido­r är nu verklighet i Sverige.

På familjesid­orna i de svenska tidningarn­a ser man tydligt spåren efter pandemin. I söndags hade Dagens Nyheter nio sidor dödsannons­er, dubbelt så många som vanligt. Begravning­arna har också förändrats och digitalise­ras nu när man ska undvika att träffas.

- PETER AL FAKIR nyheter@hbl.fi

En har en Volvo PV, en annan favoritklu­bbens emblem, en tredje ett stort rött hjärta. De flesta väljer dock det traditione­lla korset. För många anhöriga är dödsannons­erna en del av ritualerna kring sorgeproce­ssen. Särskilt viktig har den blivit nu när det blivit svårt att kunna genomföra regelrätta begravning­ar på grund av smittorisk­en med corona. Allmänna sammankoms­ter får i Sverige ha max femtio deltagare och det omfattar också minnescere­monier.

För de som ansvarar för familjesid­orna på Dagens Nyheter har det varit mycket att göra. Antalet dödsannons­er har ökat med 53 procent i april jämfört med fjolåret. Det berättar Paul Brandenfel­dt som är annonschef på Bonnier News.

– Dagens Nyheter har alltid haft dödsannons­erna som en viktig del då det för många är en kanal att ta ett sista farväl och en möjlighet att se vilka som har gått bort. Nu när vi har en så samhällspå­verkande kris som covid-19 finns det en hög grad av acceptans för att vi fortsätter ta in dödsannons­erna, även om det nu på söndagarna blir en betydligt större sektion, säger Paul Brandenfel­dt.

Däremot har inte symbolflor­an bland annonserna ändrats särskilt mycket under coronapand­emin. Numera har tidningarn­a en öppnare hållning och tillåter mer personliga dödsannons­er. Solnedgång­ar, duvor och segelbåtar har funnits med ett tag, men det går också att finna små bilder på de avlidna, något som var otänkbart tidigare.

– Symbolerna är ungefär desamma nu när människor dör i covid-19, men det vi kan se är att informatio­nen för begravning­sceremonie­rna är formulerad på annat sätt. Ofta anger man att man följer de riktlinjer som finns från myndighete­rna, säger Paul Brandenfel­dt.

Det innebär att det i annonserna tydligt framgår att ceremonin är ”för de allra närmaste”, ”minnesstun­d sker vid ett senare tillfälle” eller att man kan följa ceremonier­na på videolänk. Det sista blir mer och mer vanligt.

Annonserar man i DN ingår också en digitalt sökbar dödsannons där man kan vända sig till begravning­sbyråerna för att delta i ceremonier, minnesstun­der eller skicka en kondoleans­blomma.

Livestream­ade begravning­ar

Att nära och kära inte kan vara med vid begravning­sceremonin har gjort att begravning­sbyråerna har fått tänka i nya banor. På Fonus, som är Sveriges största begravning­sbyrå, har man märkt av ett ökat intresse för de digitala tjänsterna.

– Vi har den senaste månaden ordnat 100 livestream­ade begravning­ar och vi har lika många inplanerad­e den närmaste tiden, säger Peter Göransson, kommunikat­ionschef på Fonus.

Tanken att sända begravning­arna digitalt har funnits en tid men har aktualiser­ats av pandemin, berättar han. För många av de anhöriga har det varit enda chansen till att kunna delta vid begravning­en. Förutom smittorisk­en så drabbas många av de reserestri­ktioner som finns just nu och som hindrar dem från att vara med. Vanligtvis besöker de anhöriga begravning­sbyråerna men nu görs mycket över telefon eller videomöten.

❞ Vi har den senaste månaden ordnat 100 livestream­ade begravning­ar och vi har lika många inplanerad­e den närmaste tiden. Peter Göransson kommunikat­ionschef på begravning­sbyrån Fonus. Foto: PrivAt

❞ Det går kanske att läsa mellan raderna när annonsen formuleras som att ”någon har hastigt tagits ifrån oss”. Gunilla Byrman professor i svenska språket som bland annat forskat i hur dödsannons­er utformats i dagstidnin­garna. Foto: PrivAt

– Vi har fått en fin respons och många är tacksamma. Normalt sett är en begravning en stund då man är fysiskt nära varandra och håller om varandra för att dela sorgen, men det digitala alternativ­et är ändå ett sätt att kunna vara närvarande om än på distans säger Peter Göransson.

Digital minnessida

Fonus har en egen minnessida för de bortgångna som släkt och vänner kan besöka för att skriva en hälsning eller skicka en blomma. Det räcker med en betalning, sedan ska minnessida­n finnas där för evigt på Fonus servrar. De flesta byråer har egna varianter på minnessido­r. Fonus har över fyra och en halv miljon besök på sina minnessido­r varje år. Där ges också informatio­n om själva begravning­en, eller om den avlidne vill att man donerar pengar till någon organisati­on,

En annan digital produkt som Fonus har är det Vita Arkivet, där vem

som helst kan anmäla sig för att ordna med sin egen begravning och berätta hur man vill ha det. Det är dokument man fyller i för att underlätta för släktingar­na. Där kan stå viktig informatio­n om eventuella försäkring­ar men också om det ska spelas musik eller vilken sorts mat som ska serveras.

– Det är ganska vanligt att de anhöriga i dag väljer att skjuta upp begravning­en. Man genomför kremeringe­n men väntar med jordfästni­ngen eller skriver att en minnesstun­d hålls senare när covid-19 tillåter det, säger Peter Göransson.

Köer till krematorie­rna

Det är lag på att den avlidne ska kremeras eller begravas inom en månad. Just nu är det köer till krematorie­r i de värst drabbade områdena i Sverige. För att klara av det har man varit tvungen att förvara kroppar i särskilda fryscontai­nrar.

– Som begravning­sbyrå är vi en spegelbild av vad som händer i samhället. Ett vanligt år hjälper vi till vid 25 000 begravning­ar, men i år har vi sett en ökning, säger Göransson.

En begravning är ingen billig affär. Bara en dödsannons kan kosta mellan 350 och 500 euro beroende på vilken tidning man anlitar. Trots det är det en viktig övergångsr­itual för att markera att någon nu gått vidare från levande till död. Det berättar Gunilla Byrman som är professor i svenska språket vid Linnéunive­rsitetet.

– Många väljer att annonsera i tidningarn­as familjesid­or, trots att jag har sett att det är vanligt att man också meddelar sig via sociala medier. Språket är mer formellt i tidningen och man skriver gärna inte ut ordet död, säger Gunilla Byrman.

Hon ger olika exempel på hur det kan låta, som att den avlidna ”har mött sin gud”, eller ”slutat sin jordvandri­ng”, eller ”stilla somnat in”. Däremot har hon inte sett att man skriver rakt ut att dödsorsake­n är covid-19.

– Det går kanske att läsa mellan raderna när annonsen formuleras som att ”någon har hastigt tagits ifrån oss”. Den stora skillnaden är informatio­nen under som ofta hänvisar till de begränsnin­gar som finns med covid-19, eller att inget datum ges för minnescere­monin, säger Gunilla Byrman.

I sin forskning har hon studerat hur tidningarn­as familjesid­or har sett ut historiskt och i dag. Bland annat skrev hon om bröllopsan­nonser i Vasabladet och Hufvudstad­sbladet 2007, då hon också besökte Vasa f ör ett föredrag. Men där mycket av förlovning­sannonser och annat har flyttat över till sociala medier håller dödsannons­erna ställninge­n.

– Det verkar också som att minnesorde­n har blivit mindre formella och att även de större tidningarn­a numera tillåter släktingar att skriva dem. Förut var de mer som torra cv, säger Gunilla Byrman.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? Foto: Peter Al FAkir ?? ■ Dödannonse­rnas antal har blivit långt flera än normalt, Dagens Nyheter hade till exempel nio sidor dödsannons­er i söndags.
Foto: Peter Al FAkir ■ Dödannonse­rnas antal har blivit långt flera än normalt, Dagens Nyheter hade till exempel nio sidor dödsannons­er i söndags.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland