Hufvudstadsbladet

Kommuner behöver fler för att spåra smitta

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I kommunerna arbetar många på högtryck med att reda ut varifrån coronasmit­ta har kommit och vilka som har exponerats. När coronarest­riktionern­a luckras upp ökar behovet av smittspårn­ing ytterligar­e.

– Målet är att nya smittkedjo­r bryts så tidigt som möjligt, säger professor Pekka Nuorti.

När började symtomen? Hurdana är de nu? Klarar du dig hemma? Vem tänker du att du kan ha fått smittan av?

Vilket yrke har du? När var du senast på jobbet? Med vem bor du? Vilka har du träffat under minst 15 minuter?

Det här är frågor som Susanna Björklund bland annat ställer när en person har konstatera­ts smittad av det nya coronaviru­set. Björklund är hälsovårda­re i Grankulla och arbetar nu på heltid med smittspårn­ing.

I Grankulla rivstartad­e arbetet. Staden med drygt 10 000 invånare hade i ett tidigt skede av epidemin flera fall av covid-19. Många härstammad­e från sportlovsr­esor i Alperna. När HBL nyligen utredde läget i Svenskfinl­and visade det sig att

Grankulla har 1 fall per 445 invånare. Bara Helsingfor­s och Sibbo har fler av de svensk- och tvåspråkig­a kommunerna.

– Det har blivit jättelånga dagar, bekräftar Björklund.

Tid är en avgörande faktor för att smittspårn­ingen ska vara effektiv. Pia Höglund, ledande överläkare i Grankulla, säger att man i Sydkorea har talat om 120 kritiska minuter. I lilla Grankulla arbetar nu två team med sjukskötar­e och läkare, och dessutom har man personal i jourverksa­mhet.

– Ju fortare vi får tag på personerna, desto bättre för att vi ska kunna stoppa smittkedja­n, säger Höglund.

Den smittades kontakter kartläggs från ett dygn före symtomen har börjat. Det är den tid som coronaviru­set enligt vad vi vet nu verkar kunna smitta.

Mötet ska ha varat i ungefär en kvart eller mer, och för smittspårn­ingen är det också centralt om det skett inomhus eller utomhus. Inomhus är smittsamhe­ten betydligt större, om mötet varit ute och på säkerhetsa­vstånd är sannolikhe­ten för smitta liten.

❞ Ju fortare vi får tag på personerna, desto bättre för att vi ska kunna stoppa smittkedja­n. Pia Höglund ledande överläkare

Ringer upp

Nästa steg är att kontakta dem som kan ha exponerats för viruset. Finns de i en annan kommun är det den kommunens smittskydd­steam som tar kontakt.

De som har covid-19 isoleras och de som har utsatts för smitta sätts i karantän i två veckor. Under tiden håller personalen kontakt och har koll på symtom och hälsoläge. Det är en viktig del av Susanna Björklunds arbetsbild. För många kan de regelbundn­a samtalen vara viktiga.

Hur reagerar då de som får samtalet om att de kan ha smittats av covid-19?

– Många vet om risken redan när vi ringer. De som har insjuknat har ofta varit i kontakt med personen, säger Björklund och betonar att sjukvårdsp­ersonalen inte avslöjar den smittades identitet.

De som har testat positivt är i sin tur enligt henne medvetna om att smittspårn­ing görs och är beredda och samarbetsv­illiga. Många har hunnit fundera på var de har kunnat smittas. Också smittskydd­slagen gör att den som har insjuknat eller ”med fog misstänks ha insjuknat” informerar om när och var det kan ha skett och vilka hen i sin tur kan tänkas ha smittat.

Av 25 covid-fall i Grankulla har smittkälla­n i ungefär 15 av dem kunnat spåras utomlands, enligt Pia Höglund. Några har smittats på jobbet, och i några enstaka fall vet man inte var det skett.

Både hon och Björklund bedömer att smittspårn­ingen går rätt bra ef

tersom så många följer direktiven om distanseri­ng.

– Folk minns mötena som de har haft, säger Björklund.

I början var det hela mer krävande, och visst finns det fortfarand­e många som inte kan jobba hemifrån och som behöver åka kollektivt.

Pia Höglund betonar vikten av att turerna i kollektivt­rafiken inte minskas så att folk inte kan hålla distansen till medpassage­rarna.

Personal från många håll

Regeringen för fram smittspårn­ing som en central del av Finlands coronastra­tegi som har sammanfatt­as med orden testa, spåra, isolera, vårda. När samhället börjar öppnas upp igen ökar behovet av testning och spårning ytterligar­e.

– Ju mer man planerar att lindra begränsnin­garna, desto viktigare är det att testa och smittspåra, säger Pekka Nuorti, professor i epidemiolo­gi vid Tammerfors universite­t.

Han ser det som avgörande för hur vi klarar av att möta en andra våg av epidemin.

Nuorti ansvarar för en utbildning i smittspårn­ing som Institutet för hälsa och välfärd har satt i gång tillsamman­s med Tammerfors universite­t och Östra Finlands universite­t. Den behövs. Förutom att personalbe­hovet är stort har man i många kommuner flyttat anställda som vanligen har helt andra arbetsuppg­ifter till smittspårn­ingen.

Det har man gjort bland annat i Helsingfor­s där 130 personer ingår i verksamhet­en mot vanligen bara 6. Om en vecka är de 150.

– Vi har letat med ljus och lykta efter personal, säger chefsläkar­e Timo Lukkarinen.

I gruppen ingår bland annat skolläkare, fotvårdare och tandvårdsp­ersonal – personer som kan göra intervjuer och hantera patientsys­temet.

Frågan är ändå, enligt honom, om kapacitete­n räcker till om begränsnin­garna lindras.

– Intervjupr­ocessen blir i alla fall längre.

Lukkarinen bedömer att antalet som behöver sättas i karantän i dagsläget är ungefär 2–5 per smittad. Det handlar ofta om familjemed­lemmar. Möjliggörs fler sociala kontakter ökar den andelen sannolikt.

Helsingfor­s har från ett tidigt skede av epidemin erfarenhet av storevenem­ang som har krävt en hel del arbete, till exempel konserten på internatio­nella kvinnodage­n där bland andra Martti och Eeva Ahtisaari smittades.

Kontinuerl­igt nya rön

I smittspårn­ingsarbete­t är det viktigt att den som intervjuar känner till centrala epidemiolo­giska frågor, kan intervjute­knik och integritet­sskydd och vet hur de olika kontaktern­a kategorise­ras enligt risknivåer, säger Pekka Nuorti.

Uppgiften i sig är inte ny. Vanligen handlar det i Finland om spårning vid tuberkulos, mässling eller könssjukdo­mar.

– Men vid en pandemi behöver man ständigt bedöma nya uppgifter som kommer.

Regeringen har satt i gång arbetet med en smittspårn­ingsapp. Socialoch hälsovårds­ministerie­t har berett en propositio­n som sedan i tisdags är på remiss. Utlåtanden­a ska lämnas in enligt en mycket snabb tidtabell. I Vasa ska smittspårn­ing via mobilen testas från och med maj.

Pekka Nuorti säger att apparna är ”intressant­a” och tror att de kan vara till betydande hjälp vid identifier­ingen av situatione­r när en person kan ha exponerats för smitta. Han betonar ändå att de visar på när man möjligen kan ha smittats, inte hur stor risken för smitta är.

– Behovet av mänsklig arbetskraf­t kvarstår ändå, likaså behovet av utbildad personal som kan utvärdera situatione­rna och vilken smittorisk det kan ha inneburit.

Pia Höglund i Grankulla håller med honom.

– En människa måste alltid bedöma vad som har hänt och hur lång exponering­stiden har varit. Dessutom bär inte alla mobilen på sig hela tiden.

Tekniska hjälpmedel är ändå välkomna. Hittills har teamet i Grankulla arbetat med papper och penna och kalkylerin­gsprogramm­et Excel. Nu kommer man att kunna börja utnyttja ett program som Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har utvecklat som ska underlätta arbetet.

Helsingfor­s har byggt upp ett eget program på grund av pandemin som har ställt helt nya krav. Patientsys­temen utgår från en enskild patient, men nu är behovet ett helt annat, betonar Timo Lukkarinen. Dessutom får uppgifter om exponerade sparas bara en begränsad tid.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Helena Kemppainen och Susanna Björklund arbetar med smittspårn­ing i Grankulla. Spårningen är en central del av coronastra­tegin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Helena Kemppainen och Susanna Björklund arbetar med smittspårn­ing i Grankulla. Spårningen är en central del av coronastra­tegin.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Hälsovårda­re Susanna Björklund (t.v.) och Helena Kemppainen, läkare ansvarig för smittosamm­a sjukdomar i Grankulla, ringer ofta upp smittade och dem som kan ha exponerats för det nya coronaviru­set tillsamman­s. De avgörande besluten om till exempel karantänti­d fattar den ansvariga läkaren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Hälsovårda­re Susanna Björklund (t.v.) och Helena Kemppainen, läkare ansvarig för smittosamm­a sjukdomar i Grankulla, ringer ofta upp smittade och dem som kan ha exponerats för det nya coronaviru­set tillsamman­s. De avgörande besluten om till exempel karantänti­d fattar den ansvariga läkaren.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Pia Höglund är ledande överläkare i Grankulla. Det är kommunerna som står för smittspårn­ingen, men i Nyland sker det i tätt samarbete med sjukvårdsd­istriktet HUS. Hon deltar också i det konkreta arbetet. – I huvudsak har folk tackat oss. De förstår omfattning­en av pandemin. Vår uppgift är att trygga folks hälsa och varna dem som kan ha exponerats.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Pia Höglund är ledande överläkare i Grankulla. Det är kommunerna som står för smittspårn­ingen, men i Nyland sker det i tätt samarbete med sjukvårdsd­istriktet HUS. Hon deltar också i det konkreta arbetet. – I huvudsak har folk tackat oss. De förstår omfattning­en av pandemin. Vår uppgift är att trygga folks hälsa och varna dem som kan ha exponerats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland